Αθήνα, μια πόλη που έγινε νεκροταφείο αναμνήσεων

Αθήνα, μια πόλη που έγινε νεκροταφείο αναμνήσεων

Σαν σήμερα το 1944 τελειώνει η Γερμανική κατοχή και η Ελλάδα βγαίνει από την πιο δύσκολη κατάσταση στην σύγχρονη ιστορία της.

Η κατοχή εκτός από το ότι οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες Έλληνες, παρέλυσε κάθε δραστηριότητα σε πολλές πόλεις και ειδικά στην Αθήνα.

Πριν από λίγες ώρες γύρω στις 8 το βράδυ η Αθήνα θύμιζε κατοχική πόλη, απόλυτη ερημιά, τα πάντα κλειστά στους κεντρικούς δρόμους και όπως συμβαίνει συχνά με αφορμή διάφορες διαδηλώσεις

οι Αθηναίοι απέχουν επιδεικτικά από το κέντρο της πόλης, μιας πόλης που κάποτε οι κεντρικοί δρόμοι θύμιζαν Ευρωπαϊκή πόλη και όχι πόλη που βρίσκεται υπό κατοχή.

Σταδιακά οι διαδηλώσεις και οι καταστροφές στο κέντρο έδιωξαν τον κόσμο και κατάντησαν τις νυχτερινές ώρες την Αθήνα μια πόλη φάντασμα, όχι βέβαια ότι την ημέρα η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά οι χιλιάδες ξένοι, που δεν είναι βέβαια τουρίστες, όπως άλλοτε, φροντίζουν να είναι οι δρόμοι γεμάτοι.

Οι μεγαλύτεροι που έχουν ζήσει σε μια Αθήνα που στις ώρες αιχμής υπήρχε σε δρόμους όπως η Σταδίου και η Πανεπιστημίου εντυπωσιακή κίνηση δεν μπορούν εύκολα να συνηθίσουν την νέα κατάσταση.

Αντίθετα το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι πάντα γεμάτο σαν μία φυσιολογική πόλη, καλή είναι η κίνηση και στον Πειραιά.

Η Αθήνα όμως έχει γίνει νεκροταφείο αναμνήσεων..

Κώστας Ζουγρής