Υλοποιούμε 11 προγράμματα για 88.500 ανέργους

Υλοποιούμε 11 προγράμματα για 88.500 ανέργους

Σε συνολικά 88.500 ανέργους θα απευθύνονται τα 11 νέα προγράμματα που ανακοίνωσαν πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου για τις δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, μέχρι το Α' τρίμηνο του 2019, την προκήρυξη 11 νέων προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 632.500.000 ευρώ, τα οποία θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους. Από τις συνολικές θέσεις στα εν λόγω προγράμματα, οι 31.500 θα αφορούν αποκλειστικά νέους ανέργους.

Ε.Αχτσιόγλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας και η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης

Σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι η στόχευση της κυβέρνησης για ένα διαφορετικό αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα την επομένη των μνημονίων, αντανακλάται στο σχεδιασμό των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Όπως είπε, έως την άνοιξη του 2019, «υλοποιούμε 11 προγράμματα για 88.500 ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατομμυρίων ευρώ».

«Θέτουμε στο επίκεντρο τη νέα γενιά, υλοποιώντας άμεσα πέντε προγράμματα για 31.500 νέους ανέργους επιστήμονες. Τα προγράμματα αυτά διασφαλίζουν ότι το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό θα εργαστεί με απολαβές σημαντικά υψηλότερες του κατώτατου μισθού, με στόχο την ανάσχεση και αντιστροφή του brain drain» υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, η βελτίωση του εισοδήματός τους και η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, αποτελούν «τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου και σε αυτό στοχεύει έμπρακτα κάθε μας παρέμβαση».

Ν.Ηλιόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αλλάζουμε το τοπίο, δίνοντας έμφαση στη γνώση και την εξειδίκευση ως μοχλό μίας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για όλες και όλους»

Από την πλευρά του, ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει: «Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τα πέντε αυτά προγράμματα, μέσα από συνολικά 11, τα οποία ανακοινώθηκαν, γιατί αφορούν τους νέους, μία κοινωνική κατηγορία που συμπιέστηκε προς τα κάτω με βίαιο τρόπο στα χρόνια της κρίσης και, ειδικότερα, τους νέους με υψηλό γνωσιακό και επιστημονικό υπόβαθρο, φαινόμενο που συνέβαλε κατεξοχήν στο brain drain. Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στα συγκεκριμένα προγράμματα, γιατί οι κλάδοι τους οποίους αφορούν, οι παραγωγικοί τομείς, δηλαδή, πάνω στους οποίους αυτά στηρίζονται, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το τρέχον αναπτυξιακό σχέδιο και με το μετασχηματισμό της οικονομίας σε μία κατεύθυνση που ευνοεί και τους συμμετέχοντες, αλλά και την κοινωνία συνολικά. Συμβάλλουμε, με αυτόν τον τρόπο, στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας με όλα εκείνα τα δυναμικά κομμάτια του πληθυσμού, προωθώντας παράλληλα ένα πλαίσιο προστασίας της εργασίας». «Αλλάζουμε το τοπίο, δίνοντας έμφαση στη γνώση και την εξειδίκευση ως μοχλό μίας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για όλες και όλους» σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, «η πρώτη μεγάλη ομάδα ωφελουμένων είναι 10.000 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους. Πρόκειται για πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας «υψηλού γνωσιακού περιεχομένου» σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας, προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ. Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 10.000 και ο προγραμματισμός του είναι για τον Οκτώβριο του 2018.

Σκοπός του είναι η επιδότηση θέσεων πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3), αλλά και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας, σύμφωνα με τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η κατεύθυνση των άνεργων αποφοίτων υψηλής κατάρτισης στους κλάδους αιχμής έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτή στην ανάπτυξη, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία.

Η επιδότηση θα είναι 12μηνη και θα καλύπτει μέχρι το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και διαμορφώνεται, ως εξής:

Έως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1.600 ευρώ).

Έως 700 για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1.400 ευρώ).

Έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1.200 ευρώ).

Η δεύτερη μεγάλη ομάδα ωφελουμένων είναι 5.500 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν για τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών. Πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 90 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του 2018. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την άμεση απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο επιστημονικό αντικείμενό τους, τη θεσμική αναβάθμιση του δημοσίου, μέσω συγκεκριμένων project που εκτελεί υψηλά καταρτισμένο νέο εργατικό δυναμικό και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής του επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες.

Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται για την κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έως τα 1.040 ευρώ, για την κατηγορία τεχνολογικής εκπαίδευσης έως τα 990 ευρώ, ενώ για ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα, οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ, αντίστοιχα.

Η τρίτη μεγάλη ομάδα ωφελουμένων είναι 16.000 νέοι που θα λάβουν μέρος στη νέα γενιά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για κατάρτιση, πιστοποίηση, πρακτική άσκηση και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 90 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται τα εξής:

- Δράσεις κατάρτισης, πρακτικής, πιστοποίησης σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, (ΤΠΕ) νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης, ηλικίας 24-29. Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 3.000. Οι δράσεις αφορούν στην κατάρτιση ανέργων αποφοίτων σχετικών αντικειμένων σε ΤΠΕ, με έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού, ενώ προγραμματίζονται για τα τέλη του 2018. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης και του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

- Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης σε ανέργους, ηλικίας 18-29, (κατάρτιση, πρακτική, πιστοποίηση) στους τομείς της αγροδιατροφής, μεταποίησης, κυκλικής οικονομίας, η οποία προγραμματίζεται για τις αρχές του 2019. Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 10.000.

Η δράση αφορά άνεργους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, στοχεύει στην επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζουν σημαντικές επιδόσεις, σε εξωστρέφεια και προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και στην ενίσχυση της κλαδικής διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας-γέφυρες ανάμεσα σε κρίσιμους τομείς, όπως ο τουρισμός με την αγροδιατροφή.

- Στοχευμένη κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων θεωρητικών σπουδών σε κλάδους αιχμής, ηλικίας 22-29. Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 3.000. Η δράση έχει ως ομάδα στόχου ανέργους αποφοίτους σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης έως 29 ετών και προγραμματίζεται για τα τέλη του 2018. Επίσης, δημιουργεί νέες επαγγελματικές διεξόδους σε άνεργους πτυχιούχους θεωρητικών αντικειμένων».

Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, ενδεικτικές ειδικότητες είναι διαχείριση κοινωνικών δικτύων, marketing πολιτιστικών οργανισμών, διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών, συμβουλευτική τρίτης ηλικίας και αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ