Το μεθύσι του διαδικτυακού τζάμπα

Από τον Κώστα Ζουγρή

Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει μεγαλύτερη ψευδαίσθηση από το να πιστεύει ένας φίλος της μουσικής ότι μπορεί να ικανοποιήσει τις μουσικές του ανάγκες, μόνος του από το διαδίκτυο και να νομίζει ότι είναι ενήμερος σε ότι συμβαίνει στην μουσική.

Γι' αυτό έχουμε πάντα σημαντική υστέρηση σε ότι αφορά την μουσική, ακούμε άρπα κόλλα ότι μας προτείνουν μερικές πλατφόρμες και μερικές εγχώριες μουσικές πηγές και νομίζουμε ότι είμαστε ενήμεροι.

Ειδικά στην σημερινή εποχή, σχεδόν όλα τα μέσα είναι αφερέγγυα και οι περισσότεροι, πέρα από τα μεγάλα ονόματα, προβάλλουν καλλιτέχνες που έχουν ειδική σχέση μαζί τους, είναι φανερή ας πούμε η προώθηση καλλιτεχνών από τα μεγάλα μέσα όταν ετοιμάζουν περιοδεία.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα όπου υπάρχει συχνά ειδική σχέση μεταξύ καλλιτεχνών και ΜΜΕ.

Στο θέμα του διαδικτύου, ούτε μία στο εκατομμύριο δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένας υπολογιστής έχει περισσότερες γενικές γνώσεις από έναν που παρακολουθεί χρόνια την μουσική, μπορεί να ξέρει όλα τα ονόματα που παίζουν σε ένα άλμπουμ, όλα τα τραγούδια και ανάλογες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, όμως δεν έχει το ανθρώπινο συναίσθημα και την γνώση να συνδέει το ένα με το άλλο.

Όσον αφορά τώρα τον ακροατή. Μιλάμε για έναν διαδικτυακό επισκέπτη που ακούει από μερικά δευτερόλεπτα από κάθε τραγούδι που βλέπει μπροστά του και σε όποιο του κάνει γκελ, θα κάτσει λίγο περισσότερο.

Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ένας απλός ακροατής θα αντιληφθεί με την πρώτη την αξία ενός άγνωστου καλλιτέχνη. Προσωπικά την έχω πατήσει αρκετές φορές μη δίνοντας σημασία, με το πρώτο άκουσμα σε ονόματα που είχαν εντυπωσιακά, όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια άλμπουμ.

Εμείς εδώ στο apotis4stis5 από τα ξημερώματα, μέχρι τα βαθιά μεσάνυχτα, διαβάζουμε, ακούμε αυτά που σας παρουσιάζουμε και στο πέρασμα του χρόνου φαίνεται αν το αισθητήριο μας είναι σωστό ή λανθασμένο.

Ωραίο είναι το τζάμπα και εμείς πια αναγκαστήκαμε να γραφτούμε σε πλατφόρμες για να ακούμε τα καινούργια που δεν κυκλοφορούν σε φυσική μορφή, αλλά το αισθητήριο του καθενός μας είναι διαφορετικό και δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Ακούγοντας ραδιόφωνο στις περισσότερες ώρες της ημέρας, ακούω τώρα το Another Day Of Sun και σκέφτηκα να σας προτείνω όποιος θέλει να πάρει μια λίστα με 10 τραγούδια, παλιά και καινούργια επιλογή μας, από αυτά που ακούσαμε χθες πια Τρίτη, μπορεί να μας κάνει οποιαδήποτε δωρεά και θα πάρει με mail που θα μας έχει γράψει την λίστα μας.

Δεν είναι τίποτα βέβαια, απλά για να έχουμε μια πιο στενή επαφή.