Είναι τα κορόιδα ή έχουν κατανόηση; Ποια ζώδια αντέχουν την καταπίεση;

Είναι τα κορόιδα ή έχουν κατανόηση; Ποια ζώδια αντέχουν την καταπίεση;

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται πως έχουν ελευθερία κινήσεων και πως δεν υπόκεινται καταπίεση από τους άλλους, στις πιο προσωπικές τους σχέσεις, είτε είναι ερωτικές, φιλικές ή συγγενικές. Είναι αυτό που αποκαλούμε «ζωτικό χώρο». Ο καθένας έχει ανάγκη από τον δικό του. Εκείνο που διαφέρει είναι… η έκταση. Ανάλογα με το ζώδιό τους, άλλοι απαιτούν περισσότερο, άλλοι μπορούν να ζήσουν μια χαρά και με λιγότερο. Ας δούμε λοιπόν τι μας λέει η αστρολογία για αυτό το τόσο σημαντικό για την αρμονία των σχέσεών μας θέμα.

ΚΡΙΟΣ

Ο Κριός είναι ένα από τα ζώδια που εκφράζουν την προσωπικότητά τους και διεκδικούν τις ανάγκες τους με τον πιο δυναμικό τρόπο. Και οι ανάγκες του μπορούν να συνοψιστούν στην εξής μία: να κάνει πάντα το δικό του. Έτσι, όχι μόνο χρειάζεται μια πολύ μεγάλη ελευθερία κινήσεων, αλλά και θα αντιδράσει μάλλον βίαια αν του τη στερήσουν. Αν λοιπόν έχεις να κάνεις με έναν Κριό, μην προσπαθείς να τον περιορίσεις. Σαν το ομώνυμο πολιορκητικό όπλο, θα σπάσει την πόρτα και θα αλώσει τα πάντα. Καλύτερα πήγαινε με τα νερά του και επιδίωξε να εκφράσεις διπλωματικά τις όποιες αντιρρήσεις σου, ξεκινώντας με: «Φυσικά εσύ το καθορίζεις, αλλά έλεγα μήπως…».

ΤΑΥΡΟΣ

Αν θες μια παραστατική εικόνα για τον ζωτικό χώρο του Ταύρου, φαντάσου το ζώο που συμβολίζει αυτό το ζώδιο: Ένας ταύρος μπορεί να βόσκει στο λιβάδι δίνοντας την εντύπωση ότι δεν προσέχει τίποτα γύρω του. Εσύ πλησιάζεις. Σε αγνοεί. Πλησιάζεις κι άλλο. Νομίζεις ότι δεν σε έχει καν αντιληφθεί. Κάνεις κι άλλο ένα βήμα και… σε παίρνει αστραπιαία στο κυνήγι με το κεφάλι κατεβασμένο. Έτσι λειτουργεί και ο εκπρόσωπος του ζωδίου στη ζωή. Σου αφήνει την αίσθηση ότι μπορείς να τον περιορίσεις. Αλλά αν ξεπεράσεις το όριο που έχει βάλει ο ίδιος για τον ζωτικό του χώρο, θα σε πετάξει έξω με… κουτουλιές.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Ο Δίδυμος τιμάει απόλυτα την υπαγωγή του στα ζώδια του Αέρα. Όπως ο αέρας επεκτείνεται παντού όπου έχει χώρο, έτσι κι εκείνος θέλει την απόλυτη ελευθερία κινήσεων και χρόνου. Και θα την πάρει, είτε του τη δίνουν είτε όχι. Αν προσπαθήσεις να «εισβάλλεις» στον ζωτικό του χώρο, κατά πάσα πιθανότητα θα νιώσεις ότι κανείς δεν σε εμποδίζει. Ο Δίδυμος είναι πολύ άνετος. Μπες και σαν στο σπίτι σου. Απλώς εκείνος… δεν θα είναι εκεί. Με άλλα λόγια, αν τον πιέσεις, το πολύ πολύ να σου δώσει τη χαρά ότι θα σου κάνει το χατίρι. Και μετά απλώς θα κάνει το δικό του.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ο Καρκίνος, με τους ανθρώπους που αγαπά, θέλει να είναι πολύ, μα πολύ κοντά. Και στον συναισθηματικό και στον φυσικό κόσμο. Σπάνια θα διεκδικήσει περισσότερο ζωτικό χώρο και χρόνο από αυτόν που του δίνουν. Εντάξει, θέλει συχνά να κλείνεται στον εαυτό του, αλλά αυτό το κάνει και με τους άλλους δίπλα του - άλλωστε ο σκοπός είναι να τον βλέπουν και να τον κανακεύουν, όχι να το κρύβει. Ζωτικό χώρο υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να διεκδικούν οι κοντινοί του άνθρωποι απ’ ό,τι ο ίδιος, καθώς ο Καρκίνος μπορεί να τους πνίγει με την ανάγκη του για εγγύτητα και οικειότητα. Το αντίθετο δηλαδή!

ΛΕΩΝ

Σαν ζώδιο της Φωτιάς, ο Λέων… εξαπλώνεται και λάμπει. Όχι μόνο έχει «αυτοκρατορικές» απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στον ζωτικό χώρο του, αλλά δεν χρειάζεται ούτε καν να γίνεται ζήτημα επ’ αυτού. Το κάνει να φαίνεται σαν κάτι τόσο αυτονόητο, που κανείς δεν διανοείται να το αμφισβητήσει. Και οι ελάχιστοι που θα το αποτολμήσουν, θα εισπράξουν ένα θυμωμένο… βρυχηθμό, που θα τους βάλει αμέσως στη θέση τους. Αν λοιπόν αυτό που θέλεις αντίκειται στην αίσθηση ζωτικού χώρου του Λέοντα, ο μόνος τρόπος είναι να του το ζητήσεις σαν χάρη, σαν μια γενναιόδωρη παραχώρηση εκ μέρους του, που αν σου την κάνει, εσύ θα τη δεχτείς με ευγνωμοσύνη.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Ο ζωτικός χώρος του Παρθένου έχει όρια, που δεν είναι πάντα εύκολο να τα αντιληφθούν οι άλλοι. Ο εκπρόσωπος αυτού του ζωδίου μπορεί συχνά να φαίνεται αρκετά υποχωρητικός και διαλλακτικός σε ό,τι αφορά στις ελευθερίες του. Αλλά δεν έχεις καταλάβει καλά… Τις ελευθερίες του, με την έννοια που τους δίνει εκείνος. Μπορεί να μην είναι ο τύπος που αν θέλει να κάνει κάτι και τον εμποδίζουν, θα τσακωθεί και θα φύγει χτυπώντας την πόρτα πίσω του. Αλλά αν πας να «εισβάλεις» στον τρόπο που διαχειρίζεται τον προσωπικό του μικρόκοσμο, ή στον χρόνο που απαιτεί για τον εαυτό του, θα πέσεις σε ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα!

ΖΥΓΟΣ

Ο Ζυγός είναι το ζώδιο που έχει ως ύψιστη αξία την αρμονία μέσα στις σχέσεις. Ξέρει λοιπόν, σχεδόν από ένστικτο ότι μόνο με αμοιβαίες υποχωρήσεις πετυχαίνεται αυτή. Είναι πρόθυμος να μετακινήσει τα όρια του ζωτικού του χώρου και να τον συμπτύξει, ακόμα κι αν δεν έχει από την άλλη πλευρά μια αντίστοιχη αντιμετώπιση. Αλλά εκείνο που θα κρατήσει οπωσδήποτε για τον εαυτό του και δεν το διαπραγματεύεται, είναι το περιθώριο και ο χρόνος που του χρειάζεται για να απολαμβάνει τα όμορφα πράγματα της ζωής, που τρέφουν την ψυχή του. Κι αυτό, μόνο στην περίπτωση που τα αγαπημένα του πρόσωπα δεν θέλουν ή δεν μπορούν να μοιραστούν αυτές τις δραστηριότητες.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Ο Σκορπιός είναι δυναμικός και ισχυρογνώμων. Ο μόνος λόγος που δεν οριοθετεί τον ζωτικό του χώρο, είναι γιατί δεν αισθάνεται καμιά τέτοια ανάγκη. Σπάνια νιώθει ότι κάποιος μπορεί να απειλήσει την ελευθερία του. Σαν το στοιχείο του, το Νερό, εξαπλώνεται παντού και πολλές φορές αποκτά την ορμή ενός τσουνάμι. Ο ζωτικός χώρος που κινδυνεύει στις σχέσεις του είναι συνήθως των άλλων και όχι ο δικός του. Ο Σκορπιός έχει το επάνω χέρι στο μέχρι πού θα αφήσει τον άλλο να προχωρήσει και να επέμβει στον ιδιωτικό κόσμο του, τον οποίο περιφρουρεί σαν… Κέρβερος. Αλλά ταυτόχρονα, θεωρεί δικαίωμά του να μπαινοβγαίνει στους κόσμους των άλλων.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Ο ζωτικός χώρος που χρειάζεται ο Τοξότης, αγγίζει τα σύνορα του… απείρου. Η ελευθερία στις κινήσεις του και στη διάθεση του χρόνου του είναι για εκείνον απαραίτητες όσο ο αέρας που αναπνέει. Πρόκειται για ένα θέμα αδιαπραγμάτευτο. Αν τον αγαπάς και θέλεις να υπάρχει στη ζωή σου, είτε σαν σύντροφος είτε σαν φίλος, δεν πρέπει να κάνεις την παραμικρή απόπειρα να του βάλεις όρια και όρους. Δες το κι έτσι: δεν μπορείς να μικρύνεις τη φλόγα ενός κεριού φυσώντας την και ο Τοξότης είναι ζώδιο της Φωτιάς, μην το ξεχνάς. Αν τη φυσήξεις, θα σβήσει, πράγμα που μπορεί να πάθει και η σχέση σου μαζί του.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Ο Αιγόκερως είναι ζώδιο που λειτουργεί καλύτερα έχοντας βάλει σε πλαίσια τη ζωή του. Και δεν επιτρέπει σε κανέναν να μετακινήσει τα «κουτάκια» του. Είναι το είδος του ανθρώπου που σε μεγάλο βαθμό σκέπτεται και διεκπεραιώνει μόνος του τα ζητήματά του, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται τον δικό του ψυχολογικό χώρο και χρόνο για να το κάνει. Και θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμά του να τον αφήνουν στην ησυχία του, να ασχολείται με τα δικά του. Συνήθως το πράγμα πηγαίνει ως εξής: «Μην με ενοχλείς και δεν σε ενοχλώ». Απλό και ξεκάθαρο. Μην το εκλάβεις σαν αδιαφορία για το άτομό σου. Απλώς έτσι είναι φτιαγμένος…

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Ο Υδροχόος και η προσωπική ελευθερία είναι έννοιες ταυτόσημες. Ο εκπρόσωπος αυτού του ζωδίου θέλει να απλώνεται σαν αέρας, που είναι άλλωστε και το στοιχείο του. Όμως, σε σύγκριση με άλλους ζωδιακούς… υπέρμαχους της ελευθερίας, ο ζωτικός χώρος που απαιτεί ο Υδροχόος για τον εαυτό του είναι σε μεγάλο βαθμό πνευματικός και ψυχολογικός. Θέλει να νιώθει κυρίως συναισθηματικά ελεύθερος, να μην αισθάνεται δηλαδή ότι ο άλλος προσπαθεί να εισβάλλει στην καρδιά του και στο μυαλό του. Και μπορεί πολύ εύκολα να νιώσει απειλημένος ως προς αυτό. Τότε η αντίδρασή του θα είναι να… διπλοκλειδώσει τις πόρτες, αφήνοντάς σε απ’ έξω.

ΙΧΘΕΙΣ

Δεν είναι εύκολο να διαπιστώσεις τα όρια στον ζωτικό χώρο ενός Ιχθύ, κυρίως επειδή δεν τα ξέρει ούτε ο ίδιος. Είναι ελεύθερος, όπως ένα ψαράκι μέσα στο ενυδρείο. Βλέπεις κάθε στιγμή πού βρίσκεται, αλλά είναι αδύνατον να το πιάσεις με τα χέρια, γιατί σου ξεγλιστρά συνεχώς. Έτσι κι εκείνος. Μπορεί να μη σου διακηρύσσει με στόμφο τις απαιτήσεις της προσωπικής του ελευθερίας και ιδιωτικότητας, ούτε να τις διεκδικεί με… τον τσαμπουκά του. Απλώς θα κάνει αυτό που θέλει ή θα σε κλείνει έξω από τον κόσμο του, όποτε του αρέσει… Και θα σε κοιτάζει απορημένος αν αιφνιδιάζεσαι και παραπονιέσαι, χωρίς να καταλαβαίνει προς τι η δυσαρέσκειά σου.