Με το Χιπ χοπ οι μαύροι προσπαθούν να πουλήσουν 'τις δικές τους χάντρες' στους λευκούς

Με το Χιπ χοπ οι μαύροι προσπαθούν να πουλήσουν 'τις δικές τους χάντρες' στους λευκούς

Πολύ φασαρία γίνεται τα τελευταία χρόνια για την δύναμη του Χιπ χοπ και την επιρροή που έχει στην σημερινή κοινωνία και ειδικά στην νεολαία.

Αν και υπάρχουν αρκετά αξιόλογα τραγούδια στον χώρο, η γνώμη μου είναι ότι σε σημαντικό ποσοστό η προβολή και επιτυχία των μαύρων καλλιτεχνών είναι κατευθυνόμενη και δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό ενδιαφέρον της πλειοψηφίας του κοινού.

Αυτή την εβδομάδα το άλμπουμ της Ariana Grande πήγε με την πρώτη εβδομάδα στο Νο 1 της Αμερικής με ικανοποιητικές πωλήσεις, όμως τα τραγούδια της δεν είχαν τον αντίκτυπο και την αντιμετώπιση που έχουν στα Streaming τα τραγούδια των μαύρων με ανάλογες πωλήσεις.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα φαινομενικό ενδιαφέρον που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ένα 'αόρατο χέρι', βοηθάει τα streaming συγκεκριμένης ομάδας καλλιτεχνών.

Είναι φανερό ότι οι μαύροι καλλιτέχνες με τα εκατομμύρια Streaming αδυνατούν να προσελκύσουν μεγάλο σε αριθμό κοινό στις συναυλίες τους, δεν υπάρχει καμία σχέση με την επιτυχία που γνώριζε το ροκ.

Σε φυσικό προϊόν οι πωλήσεις των μαύρων υστερούν έναντι των λευκών καλλιτεχνών και αυτό συμβαίνει όχι επειδή δεν έχουν χρήματα, ή επειδή είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά για άλλους άγνωστους λόγους.

Καλός ο Kendrick Lamar στο φεστιβάλ του Reading, σε καμία περίπτωση όμως δεν πλησίαζε καν την απήχηση που είχαν τα μεγάλα ονόματα του ροκ.

Στον περασμένο αιώνα οι ηχογραφήσεις των μαύρων, παρά τις κατά καιρούς βελτιώσεις, δεν είχαν στα charts την απήχηση που άξιζαν, τώρα με σαφώς χειρότερη μουσική που δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που παρήγαγαν στον περασμένο αιώνα καταφέρνουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον παίρνοντας κατά κάποιο τρόπο 'το αίμα τους πίσω', όμως ο μεγάλος χαμένος είναι η μουσική γιατί όπου πηγαίνει το χρήμα, εκεί θα γίνονται και οι επενδύσεις από την μουσική βιομηχανία.

Κώστας Ζουγρής