Γιάννης Πετρίδης: Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη μουσική είναι κάτι που με ξεπερνάει εντελώς.

Τι είδους μουσική ακούει ο ιδανικός επισκέπτης της σελίδας μας;

Όσοι με παρακολουθούν γνωρίζουν ότι πριν καν ξεκινήσει αυτή η απόλυτη κυριαρχία του Χιπ χοπ, σας είχαμε προειδοποιήσει από το Βήμα fm και στη συνέχεια από την ΕΡΤ και βέβαια από το site.

 

Σίγουρα όσοι παρακολουθούσαν την εκπομπή στις αρχές της δεκαετίας του '80 θα θυμούνται τις αντιρρήσεις των ακροατών τότε, όταν είχα προβλέψει ότι το ραπ θα είναι το σπουδαιότερο μουσικό κίνημα των επομένων δεκαετιών.

 

Αυτό που με ξεπερνά και δεν μπορούσα ποτέ να σκεφτώ, είναι πώς ένα κίνημα που ξεκίνησε το 1978-79, 40 χρόνια μετά έχει εξαφανίσει σχεδόν όλη την υπόλοιπη μουσική.

 

Δεν περνάει εβδομάδα που οι καλλιτέχνες του Χιπ χοπ να μην είναι κυρίαρχοι στις νέες κυκλοφορίες και κανείς να μην συζητάει ή να δίνει την ευκαιρία να ακουσθεί κάτι διαφορετικό.

 

Κάπου κάπου σκάει ένα ροκ άλμπουμ αλλά ξεχνιέται μέσα σε 15 ημέρες. Δείτε που βρίσκονται όλοι οι αγαπημένοι μας ροκ καλλιτέχνες που έβγαλαν άλμπουμ αυτή τη χρονιά.

 

Η μόνη αντίσταση είναι από την κάντρυ στις ΗΠΑ και από τα χορευτικά ποπ στην Βρετανία

 

Ποτέ δεν έχει συμβεί ξανά τέτοια μαζική υστερία από ένα είδος μουσικής τόσα χρόνια μετά από την εμφάνιση του. Το ροκ είχε την αντίστοιχη επίδραση αλλά από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του, Elvis, British Invation/Beatles, Punk στα 70's, μόλις 20 χρόνια από το 1956 και τέλος με το Grunge.

 

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις όμως ιδιαίτερα μετά το '75, μπορεί το ροκ να ήταν κυρίαρχο, αλλά και τα υπόλοιπα είδη μουσικής είχαν δυναμική παρουσία.

 

Σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτα στο μερίδιο της αγοράς. Άσε που εξαφανίστηκαν η τζαζ, τα σάουντρακς, η έθνικ και τόσα άλλα.

 

Κάθε εβδομάδα μέσα στο 2018, όλοι ασχολούνται με τις κυκλοφορίες του χιπ χοπ. σας θυμίζω, τις τελευταίες μόνο εβδομάδες: Childish Gambino, Kanye West, Kid Cudi, Pusha T., A$ap Rocky, Jay Z/Beyonce και την επόμενη εβδομάδα εξαφανίζονται όλοι μπροστά στην κυκλοφορία του άλμπουμ του Drake.

 

Δεν συζητάμε βέβαια για τα εκατομμύρια streaming που κάνουν οι Post Malone, J Cole, Cardi B, Migos, The Weeknd, Mars Mellow, BlocBoy και δεκάδες που το όνομα τους ξεκινάει από Lil'.

 

Άσε ο χαμός που θα γίνει με τον XXXTentacion που παρεπειμπτόντος ήταν ταλαντούχος,όπως και αρκετοί από αυτούς που κάνουν επιτυχία.