Η μουσική ψάχνει κατεύθυνση

Για μία ακόμα εβδομάδα το Frozen παραμένει στο Νο 1 της Αμερικής με ικανοποιητικές για την εποχή μας πωλήσεις που σύντομα θα φτάσουν τα 2 εκατομμύρια.

Αν λάβουμε υπ' όψιν όμως ότι πριν από 7-8 χρόνια, σε κάθε χρονιά υπήρχε τουλάχιστον ένα άλμπουμ που ξεπερνούσε τα 6-7 εκατομμύρια, η κατάσταση για τη δισκογραφία είναι ανησυχητική.
Οι πωλήσεις σε κάθε μορφή είναι σε πτώση και αν εξαιρέσουμε τα 4-5 πρώτα άλμπουμ της Αμερικής, τα υπόλοιπα συχνά είναι από το χώρο του χριστιανικού ροκ, χέβυ μέταλ συγκροτήματα με 10000 φίλους στην Αμερική που είναι αρκετοί για να τους φέρουν στα 10 πρώτα.

Στην Αγγλία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, οι Kaiser Chiefs με χαμηλές πωλήσεις θα είναι στο Νο 1 και σε 2 εβδομάδες ίσως δεν θα είναι στα 20 πρώτα.

Τι μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση, προς το παρόν τίποτα, ίσως ένα νέο μεγάλο μουσικό κίνημα, που όμως στις μέρες μας δεν είναι εύκολο να εμφανιστεί αφού τα πάντα έχουν ήδη γίνει.
Βέβαια ποτέ μη λες ποτέ, όπως λένε κάποιοι, αλλά η κατάργηση του φυσικού προϊόντος μπορεί ακόμα να φέρνει κέρδη, δεν φέρνει όμως νέα μουσική και νέους φανατικούς φίλους.

Ο Barry Manilow είναι στα 10 πρώτα αυτήν την εβδομάδα σε ηλικία 70 ετών με ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε μόνο σε φυσικό προϊόν και πούλησε 23000 αντίτυπα στην Αμερική, δεν είναι και άσχημα.
Δείτε τι περιμένουμε να κυκλοφορήσει στους επόμενους μήνες και θα καταλάβετε ότι η ακρόαση παλαιότερων δίσκων θα είναι όλο και πιο συχνή.

Το πρώτο ουσιαστικά προσωπικό άλμπουμ του Damon Albarn με τίτλο Everyday Robots, o νέος δίσκος των Black Keys με τίτλο Turn Blue, οι Coldplay το Ghost Stories, o Paulo Nutini, η Mariah Carey, μετά πάμε στον Ιούνιο με το άλμπουμ του Jack White, Lazaretto, μέσα στο καλοκαίρι περιμένουμε νέα άλμπουμ από Kanye West, Frank Ocean, τους Tool και περιμένουμε την Adele που δεν θα είναι εύκολο να επαναλάβει την επιτυχία του 21.

Όσο για τα υπόλοιπα άλμπουμ που θα κυκλοφορήσουν στους επόμενους 2-3 μήνες, τα περισσότερα είναι για περιορισμένο κοινό.

Ευτυχώς υπάρχουν άπειρα άλμπουμ που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, από το παρελθόν.

Λουίζα Ζουγρή