25 εκατομμύρια εικόνες από 14 ιδρύματα τέχνης διαθέσιμες σε ένα τεράστιο ακαδημαϊκό αρχείο

25 εκατομμύρια εικόνες από 14 ιδρύματα τέχνης διαθέσιμες σε ένα τεράστιο ακαδημαϊκό αρχείο

Τα αρχεία ψηφιακής τέχνης, όπως αναφέρει ο Thomas Gaehtgens, διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Getty, είναι οι "Sleeping Beauties και περιμένουν να ανακαλυφθούν και να φιληθούν".

Είναι ένα ιδιαίτερο αρχείο που περιλαμβάνει φωτογραφικούς θησαυρούς της Μεσαιωνικής Χριστιανικής Τέχνης από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης αλλά και πολλά ακόμη...

14 ιδρύματα τέχνης σε όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν προκειμένου να ψηφιοποιηθούν και να είναι προσβάσιμες στο διαδίκτυο περίπου 25 εκατομμύρια εικόνες τέχνης, φωτογραφίες και μη δημοσιευμένα ιστορικά έγγραφα τέχνης, δίνοντας άμεση πρόσβαση σε σπουδαστές, καθηγητές και ερευνητές, κάνοντας την ιστορία της τέχνης πολύ πιο προσιτή.

Σε αυτή τη βάση δεδομένων που δημιούργησε η PHAROS Art, πρωταγωνιστεί η συλλογή Frick της Νέας Υόρκης και τα αριστουργήματα του Ινστιτούτου Courtauld (Λονδίνο), το Fondazione Federico Zeri (Μπολόνια), το Getty Research Institute (Λος Άντζελες) το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης του Παρισιού, το Ινστιτούτο Kunsthistorisches της Φλωρεντίας, η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και το Κέντρο για τη βρετανική τέχνη του Yale (New Haven), μεταξύ άλλων.

Η συγκεκριμένη βάση δεδομέωνων επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα μπορούν οι χρήστες να αναζητούν πληροφορίες βάσει μιας εικόνας που ανεβάζουν και όχι μόνο βάσει ενός κειμένου, πλεονέκτημα που θα κάνει τη βάση δεδομένων προσβάσιμη σε κάθε γλώσσα. Οι χρήστες μπορούν επίσης να ανεβάσουν τις δικές τους εικόνες για να αναγνωρίσουν τα αντίστοιχα και συναφή έργα.

17 εκατομμύρια ακόμη έργα τέχνης θα είναι το υπόλοιπο συμπληρωματικό υλικό έως το 2020.

Μπείτε στη βάση δεδομένων εδώ >> Pharos database

Με στοιχεία από το openculture.com