Οι 'ισορροπίες' στα όσκαρ 'σκοτώνουν' το σινεμά

Οι 'ισορροπίες' στα όσκαρ 'σκοτώνουν' το σινεμά

Σε δηλώσεις του ο Donald Trump είπε ότι είναι υπεύθυνος για την λάθος αναγγελία στα όσκαρ: Οι ηθοποιοί έχουν ρίξει το βάρος τους στην πολιτική, στην κριτική εναντίον μου και έχουν ξεχάσει ποιος είναι ο ρόλος τους. Τα όσκαρ δεν είχαν την μαγεία που μας έχουν συνηθίσει, έχω πάει σε τελετές απονομής, φέτος κάτι έλλειπε.

Η φετινή χρονιά λένε ότι είχε την χαμηλότερη τηλεθέαση στην ιστορία του θεσμού με 4% πτώση σε σχέση με πέρυσι, 32.9 εκατομμύρια παρακολούθησαν την τελετή, ενώ την εμφάνιση της Lady Gaga στο Super Bowl είχαν παρακολουθήσει 121 εκατομμύρια.

Οι ισορροπίες που υπάρχουν στις βραβεύσεις, θυμίζουν τα βραβεία του MTV και σε μεγάλο βαθμό τα Grammy, έχει χαθεί πια το απροσδόκητο, του ποιος είναι ο νικητής. Σε μεγάλο ποσοστό αυτός είναι γνωστός από πριν στο κοινό, γι' αυτό δεν υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον.

Δύσκολα θα πιστέψουμε ότι δεν επηρέασαν αυτούς που ψηφίζουν, οι περυσινές διαμαρτυρίες των μαύρων για την απουσία τους από τις υποψηφιότητες

Αυτό βασικά οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν πολλές, υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικές ταινίες. Από τους νικητές αυτής της χρονιάς, ελάχιστες ταινίες θα κάνουν εμπορική επιτυχία, όχι βέβαια με την έννοια των Blockbusters, αλλά ότι έχουν αυτό το κάτι που θα τραβήξει το κοινό.

Καλλιτεχνικά, οι βραβευμένες ταινίες είναι άψογες, αλλά αυτό συμβαίνει και με την μουσική, όπου εδώ και χρόνια σπάνια υπάρχουν σε μια χρονιά αρκετοί δίσκοι που να καλύπτουν το ενδιαφέρον των φίλων της μουσικής και να τον κάνουν να θέλει να τους αποκτήσει.

Παλιά λέγαμε 'πάμε σινεμά' και είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλές ταινίες κάθε βραδιά, όπως συνέβαινε και με τις επισκέψεις στα δισκοπωλεία όπου οι προτάσεις ήταν πολλές.

Πάντα υπήρχαν καλές ταινίες και καλοί δίσκοι, όμως δύσκολα μια ταινία και ένας δίσκος προκαλεί ενδιαφέρον μετά από μερικούς μήνες από την αρχική επαφή.

Παράδειγμα τα Moonlight και Manchester By The Sea, εξαιρετικές ταινίες, όμως και σε άλλες εποχές οι εξαιρετικές ταινίες στην Αθήνα είχαν το κοινό που τις παρακολουθούσε μόνο σε κινηματογράφους όπως η Αλκυονίδα και το Στούντιο. Ήταν πολλές σε αριθμό και δεν ήταν αυτές που οδηγούσαν το σινεμά σε νέους δρόμους, απλά κάλυπταν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των πιο απαιτητικών.

Σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει από το κοινό για τηλεοπτικές σειρές μετά την άνθηση των συνδρομητικών καναλιών.

Κώστας Ζουγρής