Bob Dylan: Τον αγαπάτε ή τον μισείτε, όμως άλλαξε τα πάντα

Bob Dylan: Τον αγαπάτε ή τον μισείτε, όμως άλλαξε τα πάντα

80 ετών σήμερα ο Bob Dylan με τα 60 από αυτά τα χρόνια να μας προσφέρει ποταμούς στίχων με την σοφία του και να καταφέρνει να παραμένει στην επικαιρότητα σε μια εποχή που δεν έχει καμία σχέση με την δεκαετία του '60 στην οποία ξεκίνησε.

Αυτό που σημάδεψε τα τελευταία χρόνια την επαφή του μ ετο κοινό ήταν η βράβευση με το Nobel, γεγονός που προκάλεσε πολλές συζητήσεις.

Δεν ήταν έκπληξη για τους φίλους του η βράβευση του με το βραβείο Nobel, ήδη είχε πάρει το Pulitzer και εδώ και 25 τουλάχιστον χρόνια υπήρχαν προτάσεις από διάφορους λογοτέχνες και κριτικούς για το δίκαιο της επιβράβευσης της προσφοράς του όλα αυτά τα χρόνια, η ουσία είναι ότι 60 χρόνια σχεδόν μετά την πρώτη του εμφάνιση ο Bob Dylan συνεχίζει να αλλάζει την καθημερινή μας ζωή.

Ανεξάρτητα του αν θεωρεί κανείς δίκαιη την βράβευση ενός μουσικού δημιουργού με το βραβείο που έχουν κερδίσει στο παρελθόν ονόματα όπως οι Samuel Beckett, Gunter Grass, Pablo Neruda, Jean Paul Sartre, Pearl Buck, John Steinbeck, Albert Camus, Ernest Hemingway, William Faulkner, Toni Morrison, T.S. Elliot και πολλοί άλλοι, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η βράβευσή του δίνει μια νέα ώθηση στην μουσική και θα την ακολουθήσουν στο μέλλον και άλλοι μουσικοί δημιουργοί.

Θα είναι ο Paul McCartney, o Leonard Cohen, o Tom Waits, o Bruce Springsteen, o Roger Waters, γιατί όχι στο μέλλον και ο Nick Cave. To σίγουρο είναι ότι, οι στίχοι των τραγουδιών έχουν αυτό που τους αξίζει, την αναγνώριση ότι μπορούν να θεωρηθούν ποίηση και αυτό είναι απόλυτα σωστό.

Δηλαδή αν ο Νίκος Γκάτσος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μιχάλης Γκανάς, ο Μάνος Ελευθερίου και τόσοι άλλοι κορυφαίοι στιχουργοί μας δεν έγραφαν τους στίχους τους για τραγούδια και τα εξέδιδαν σε ποιητικές συλλογές, δεν θα είχαν την αναγνώριση των λογοτεχνικών κύκλων;

Ο Dylan έφερε την Αμερική στο λογοτεχνικό προσκήνιο με την βράβευσή του που είναι η πρώτη για Αμερικανό μετά το 1993 και την Toni Morrison.

Με την εμφάνιση του το 1960 άλλαξε τον τρόπο γραψίματος τραγουδιών βάζοντας την σφραγίδα του σε κάθε σύνθεση του που συνήθως γινόταν και σύνθημα από κάποια κοινωνική ομάδα, ή από το σύνολο των σκεπτόμενων ανθρώπων του πλανήτη μας.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1965 βάζει την ηλεκτρική κιθάρα στην μουσική φολκ και αλλάζει την μουσική επηρεάζοντας όλους τους μουσικούς της εποχής του με πρώτους τους Beatles.