Τα τραγούδια βρίσκουν τον «λόγο»...

Τα τραγούδια βρίσκουν τον «λόγο»...

 

 

Ακούμε μουσική, τραγουδάμε, διασκεδάζουμε, χορεύουμε και κάποιες φορές λυπόμαστε... Κι το ερώτημα που προκύπτει από την παράθεση των παρακάτω ρημάτων: είναι γιατί γράφουμε τραγούδια, γιατί τραγουδάμε, γιατί κλαίμε με τραγούδια; Τα τραγούδια έχουν σκοπό. Ένα σκοπό διττό. Άλλοτε μπορεί ο σκοπός τους –εννοώντας στο σημείο αυτό τον ρυθμό- να είναι χαρούμενος άλλοτε λυπημένος. Ο σκοπός μπορεί όμως να αποτελεί και τον λόγο που γράφεται και ερμηνεύεται ένα τραγούδι. Άλλες φορές ο τραγουδοποιός επιθυμεί να ζητήσει μέσα από κάποιους στίχους και την μουσική όσα δεν μπορεί μέσα από την πρόζα.

 

Η Μαίρη Λω μέσα από τους στίχους του Μιχάλη Κακογιάννη θα πει :

 

εφτά τραγούδια θα σου πώ
για να διαλέξεις το σκοπό
που θα μου πεις για να σου πω
το σ' αγαπώ

 

 

 

 

Ο Αντώνης Βαρδής και ο Αλιβιζάτος Σαράντης δημιούργησαν το «Ένα γράμμα» στο οποίο ο Γιάννης Πάριος γράφει ένα γράμμα μόνο και μόνο για να εκφράσει την αγάπη του, αποτελεί ένα μέσο εξομολόγησης, μια εξομολόγηση που δεν έχει παραλήπτη αλλά απευθύνεται στον εαυτό του.

 

 

 

 

Κι ο εξομολογητικός χαρακτήρας των τραγουδιών συνεχίζεται με την ερμηνεία της Μάγδας Πένσου με το «Γιατί μ’ αγάπησες». Ο λόγος που τραγουδά η ηρωίδα είναι η παντοτινή αγάπη όπως αποτυπώνεται μέσα από τις δυσκολίες των καιρών.

 

 

 

 

Κι η αλήθεια είναι πως ο αμεσότερος τρόπος για την έκφραση των συναισθημάτων είναι το γράψιμο ενός τραγουδιού με λόγια αληθινά και λόγια που πηγάζουν από την καρδιά. Ο Γιώργος Νταλάρας ως ερμηνευτής στο άσμα «Στα τραγούδια που σου γράφω» τραγουδά στην αγαπημένη του:

 

Στα τραγούδια που σου γράφω
βάζω λόγια αληθινά
την αλήθεια αντιγράφω, της ψυχής τα σκοτεινά
Στα τραγούδια που σου γράφω
βάζω λόγια της καρδιάς
και στο τέλος της βραδιάς
είσαι πληγή και με πονάς

 

 

 

 

Κι το τελευταίο τραγούδι –από όσα συγκέντρωσα- που γράφεται και ερμηνεύεται για ένα σκοπό, ένα λόγο που φέρει μάλιστα και «επαναστατικό» χαρακτήρα είναι το «Allinyou» από την AnnaKova. Τραγουδά, μιλά, εμπιστεύεται, αγωνίζεται για κάποιον λόγο και αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον εαυτό της. Ένα τραγούδι ύμνος στην δύναμη που κρύβουμε και είναι απαραίτητο να φέρουμε στην επιφάνεια.

 

 

 

 

Τσουκαλά Αναστασία