Τα σχέδιά μας ΄απόψε΄είναι μουσικά

Από τον Κώστα Ζουγρή

Κάθε στιγμή της ημέρας είναι ξεχωριστή και προκαλεί συχνά το ενδιαφέρον των μουσικών στη σύνθεση τραγουδιών, αλλά και σε άλλες μορφές τέχνης.

Η λέξη απόψε έχει συχνή χρήση στις καθημερινές μας συνομιλίες, κυρίως υπό τη μορφή ερωτήματος για το ποια είναι τα σχέδιά μας για μία πιθανή βραδινή έξοδο.

Η απόλυτα ξεκάθαρη ετυμολογία της λέξης δεν επιτρέπει παρερμηνείες και σε κάθε πιθανό ερώτημα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε θετική ή αρνητική στάση σ' αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν... απόψε.

Απόψε κάνεις μπαμ!, τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη με τη Σωτηρία Μπέλλου και τον Τάκη Μπίνη από το 1950: Στολίστηκες κυρά μου στην πένα στο καντίνι/ να ζήσει κι ο λεβέντης/ ο λεβέντης που σε ντύνει/ απόψε κάνεις μπαμ!

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1960, ο Πέτρος Αναγνωστάκης σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη και μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα τραγουδούσε στα σκαλοπάτια της: Ηρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου/ να τραγουδήσω στερνή φορά/ αύριο φεύγω όλα τελειώνουνε/ σβήνει για μένα κάθε χαρά.

Στο απόψε στέκεται και ο Τώνης Μαρούδας με το τραγούδι του Μανώλη Χιώτη, σε στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη, Απόψε φίλα με, επιτυχία του 1955 που είχε τραγουδήσει και ο Στέλιος Καζαντζίδης: Απόψε είναι πια για μας η νύχτα η τελευταία/ απόψε μείν' ώς το πρωί και κάνε μου παρέα/ Απόψε φίλα με να με χορτάσεις/ αύριο φεύγω και θα με χάσεις.

Και ενώ ο Αναγνωστάκης φεύγει, ο Σταύρος Ξαρχάκος, με στίχους του Κώστα Φέρρη, μάς προσκαλεί Στου Θωμά: Ελα απόψε στου Θωμά, να σου παίξω μπαγλαμά/ να κατέβουν οι αγγέλοι να χορέψουν τσιφτετέλι, τραγουδά ο Κώστας Τσίγγος.

Σε χορό μάς προσκαλούσαν και η Εύα Στυλ με το Τρίο Κιτάρα σε κάποιες άλλες εποχές: Θέλω απόψε να χορέψουμε μαζί/ ποιος το ξέρει αύριο αν θα ζει/ γι' αυτό να γελάς/ ποτέ να μην κλαις και να λες/ έξω φτώχεια, δώσε κέφι και χορό. Ηταν 1951 και η ελληνική διασκευή στο El Negro Zumbon από την ταινία Anna με τη Silvana Mangano.

Ο Γιώργος Μητσάκης με το Φουρό, επιτυχία για το Τρίο Κιτάρα το 1954, μας επιβεβαιώνει ότι ο χορός είχε μεγαλύτερη συμμετοχή στην καθημερινή ζωή εκείνη την εποχή: Απόψε είσαι πιο όμορφη απ' όλα τ' άλλα βράδια/ απόψε είσαι για φιλιά και για ωραία χάδια/ χτύπα το τακουνάκι σου και σύρε τον χορό σου, να σηκωθεί η φούστα σου, να δούμε το φουρό σου.

Διαφορετικές ήταν οι διαθέσεις του Μητσάκη στο Καβγαδάκι που τραγούδησαν το 1956 ο Πάνος Γαβαλάς με τη Βούλα Γκίκα: Απόψε ξαναρχίσαμε το ίδιο καβγαδάκι, το ίδιο καβγαδάκι/ Πες εσύ και πες εγώ, μια εσύ και μια εγώ/ κόντρα εσύ και κόντρα εγώ και δώσ' του χαβαδάκι.

Αλλη μία πρόταση για διασκέδαση απόψε είναι αυτή του Τσιτσάνη, που μαζί με τη Χαρούλα Λαμπράκη τραγουδούσαν το 1968 το Απόψε στις ακρογιαλιές.

Ο Γιάννης Πουλόπουλος κάθε βράδυ ήταν στενοχωρημένος, σύμφωνα με τα τραγούδια του, όπου λείπει η αισιοδοξία. Στο Θα πιω απόψε το φεγγάρι, από την ταινία του 1968 Γοργόνες και μάγκες, σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, μας τραγουδούσε: Θα πιω απόψε το φεγγάρι/ και θα μεθύσω και θα πω/ αφού πονάς για κάποιον άλλο/ ρίξε μαχαίρι να κοπώ. Στο Απόψε αντάμωσα τον Χάρο, του 1970, με τους ίδιους δημιουργούς, η διάθεσή του βέβαια δεν είναι καλύτερη, όπως και στο Απόψε κλαίει ο ουρανός από την ταινία του 1968 Μία κυρία στα μπουζούκια. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα σύμφωνα πάντα με τον Πουλόπουλο, στο Απόψε κάποιος θα χαθεί, που στη μουσική του Πλέσσα έχει γράψει στίχους ο Ακος Δασκαλόπουλος και οι τρεις τους συνεργάστηκαν στο Βρέχει πάλι απόψε.

Το 1976 ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε κυκλοφορήσει τα Λαϊκά '76 και στο ποτ πουρί Δυο νύχτες-Αλίμονο-Θέλω απόψε να σου γράψω, τραγουδούσε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, δίνοντας άλλη διάσταση σε τρία διαφορετικά τραγούδια: Θέλω απόψε να σου γράψω, μα φοβάμαι μήπως κλάψω/ με κουράσανε τα δάκρυα κι οι λυγμοί. Τα παράθυρά μου κλείνω, πάλι μόνος μου θα μείνω. Θα με πνίξουν πάλι απόψε οι στεναγμοί.

Στο θέατρο «Μοντιάλ» το 1941 ακούστηκε για πρώτη φορά το Σαν κι απόψε με τη Σοφία Βέμπο, σε μουσική του Κώστα Γιαννίδη και στίχους του Αλέκου Σακελλάριου: Σαν κι απόψε μές στης άνοιξης τα μάγια είχαμε μπλέξει/ κι απ' τα χείλη σου πρωτάκουσα τη λέξη «Σ' αγαπώ».

Το 2003 η Χάρις Αλεξίου, σε μουσική του Αντώνη Βαρδή και στίχους της Σοφίας Αργυροπούλου, μάς δήλωνε: Απόψε θέλω να πιω/ Θέλω να ξεφύγω από τα όριά μου/ Μέσα στον καπνό να εξομολογηθώ/ για τα χαμένα όνειρά μου.

Η ίδια αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 1995, έγραφε και τραγουδούσε την Πανσέληνο: Εχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία/ είναι αλλιώτικη η σιωπή χωρίς παρέα.

Από τις μεγάλες επιτυχίες της Μαρινέλλας, το Απόψε σε θέλω, σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου από το 1969.

Μια προτροπή του ντουέτου Λαθρεπιβάτες (Παντελής Θαλασσινός-Γιάννης Νικολάου), με αρκετούς οπαδούς, ήταν αυτή που έκαναν μέσω του τραγουδιού τους Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε, το 1987: Απόψε λέω να κάνουμε ένα πάρτι/ στην άμμο με ραδιάκι φορητό/ Στο λέω πως δεν γουστάρω άλλος να 'ρθει/ Το πάρτι είναι για δύο, για μας τους δυο.

Αλλα τραγούδια σχετικά με το θέμα, Απόψε θέλω σαματά-Μάγια Μελάγια-Τρίο Κιτάρα, Απόψε σε θυμήθηκα-Σώτος Παναγόπουλος, Απόψε μην αργείς-Σταμάτης Κόκοτας, Απόψε θα 'θελα-Δημήτρης Μητροπάνος, Απόψε είσαι για φιλί-Αννα Χρυσάφη, Πάνος Γαβαλάς, Ν. Τουρκάκης, Απόψε φθινοπώριασε-Μανώλης Μητσιάς και το Δεν είσαι εδώ με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη: Απόψε και πάλι σε ένα μπαρ θα χαθώ/ Στη γνώριμη ζάλη και στο ίδιο σκηνικό/ Απόψε και πάλι προσπαθώ να σε δω/ Στο άδειο μπουκάλι, στον καθρέφτη τον θολό.

Στα ιταλικά τραγούδια έχει ανάλογη απήχηση η λέξη με τραγούδια όπως τα Stasera Mi Butto-Rocky Roberts που έγινε και ελληνικά με τους Sounds με τίτλο Απόψε σε θέλω, Meglio Stasera (Καλύτερα απόψε)-Miranda Martino, Come Stasera Mai (Οπως πάντα απόψε)-Sergio Endrigo, Stasera Νο, Νο, Νο (Οχι απόψε)-Remo Germani, Stasera Con Te (Απόψε μαζί σου)-Rita Pavone, Stasera Che Sera (Απόψε τι βραδιά)-Matia Bazar.

Από τα αγγλόφωνα τραγούδια αυτό που έρχεται αυτόματα στο μυαλό από τα κλασικά είναι το Tonight από το West Side Story και από τα σύγχρονα, το Tonight, Tonight μια και αναφέρεται δυο φορές στη λέξη που είναι το θέμα μας, υπάρχει βέβαια και το Tonight, Tonight, Tonight των Genesis.

Μεγάλες επιτυχίες έχουν γίνει τα Are You Lonesome Tonight?, που ήταν διασκευή από τον Elvis Presley σε τραγούδι από τη δεκαετία του '20, όπως και το Good Rockin' Tonight από τον ίδιο, In The Air Tonight-Phil Collins, Need You Tonight-INXS, Ι'll Be Your Baby Tonight του Bob Dylan που οι νεότεροι θα έμαθαν από την ερμηνεία του Robert Palmer με τους UB40, Heartache Tonight-Eagles, Tonight's The Night-Neil Young και με τον ίδιο τίτλο, αλλά άλλο τραγούδι αυτό του Rod Stewart που έχει ασχοληθεί με το θέμα και στο Tonight Ι'm Yours, η Whitney Houston με το Ι'm Your Baby Tonight, οι Creedence Clearwater Revival με το Hey Tonight, ο Eric Clapton και το Wonderful Tonight, ο James Taylor στο Don't Let Me Lonely Tonight, για τους φίλους της ντίσκο, υπάρχει και το Get Down Tonight των KC and the Sunshine Band, Can You Feel The Love Tonight και Someone Saved My Life Tonight από τον Elton John, Νο Sugar Tonight από τους Guess Who, Rosalita (Come Out Tonight) με τον Bruce Springsteen, Tonight-David Bowie και το Save Tonight με τον Eagle Eye Cherry.

Αν βγείτε απόψε το βράδυ για διασκέδαση, είναι πολύ πιθανό να ακούσετε και να θυμηθείτε κάποια από αυτά τα τραγούδια.