Εμένα μου αρέσει ο Phil Collins...

Εμένα μου αρέσει ο Phil Collins...

Ανοικτή ψηφοφορία για να αποτρέψει τον Phil Collins να επιστρέψει στην μουσική είχε κάνει φίλος της μουσικής που δεν του αρέσει.

Video Url

 

Δεν αποκλείεται αρκετοί από αυτούς που ψήφισαν να είναι Έλληνες οι οποίοι αντιπαθούν τον Phil Collins ή μάλλον προσπαθούν να δώσουν μικρή σημασία στην επιτυχία του γιατί ήταν και είναι φανατικοί φίλοι του Peter Gabriel από την εποχή που ήταν στους Genesis και θεωρούν ότι ο Phil Collins έκλεψε το συγκρότημα από τον αγαπημένο τους Peter και το έκανε ένα εμπορικό κατασκεύασμα γι' αυτό και γνώρισε μεγάλες επιτυχίες προδίδοντας την εικόνα που είχαν οι Genesis μέχρι το 1975, εικόνα που λόγω των ελάχιστων πωλήσεων οδήγησε τον Peter Gabriel στο να εγκαταλείψει το συγκρότημα και να κάνει προσωπική καριέρα.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι είμαι από αυτούς που του αρέσουν και οι δύο, αλλά παρά το γεγονός ότι είχα και προσωπική γνωριμία με τον Peter, όπως και ο Γιάννης, προτιμώ τον Phil για πολλούς και διάφορους λόγους.

Η προτίμησή μου καλύπτει όχι μόνο την προσωπική τους καριέρα, αλλά και την περίοδο που αφορά το συγκρότημα των Genesis.

 

Video Url

 

O Gabriel είναι ένας χαρισματικός μουσικός, μας έχει χαρίσει εξαιρετικά άλμπουμ, αλλά δεν έχει το εύρος του ταλέντου που έχει ο Phil Collins ο οποίος ξεκίνησε από παιδί θαύμα και πολύ μικρός είχε επιλεγεί και έπαιξε στην ταινία A Hard Days Night των Beatles.

Αυτές τις μέρες είμαι σε συνεχή διαμάχη με φίλο μου, ο οποίος απαξιώνει συνέχεια τον Phil λέγοντας μου πχ. και ο τάδε είπε ότι του αρέσει o Gabriel περισσότερο, έχω κουρασθεί φοβερά να διαβάζω όλα αυτά τα χρόνια γνώμες ειδικών που πιστεύουν ότι όλοι οι Αμερικανοί και Βρετανοί που ασχολούνται με την μουσική είναι άσχετοι και ειδικοί είμαστε μόνο εμείς.

 

Στην περίπτωση Gabriel και Collins έχουμε δύο εξ ίσου σημαντικούς καλλιτέχνες με μεγάλη προσφορά,αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι η εποχή των Genesis ήταν μόνο αυτή με τον Gabriel έχοντας σαν παράδειγμα αυτό που πιπιλίζουν όλοι, το I Know What I Like, μα τα περισσότερα άλμπουμ πού κυκλοφόρησαν οι Genesis μετά την αποχώρηση του Gabriel και μέχρι το We Can't Dance το 1991 είναι εξαιρετικά.

Μεγαλώσαμε με τα Foxtrot, Trespass, Selling England By The Pound, Lamb Lies κλπ, αλλά φαίνεται τελικά ότι ο Gabriel με τα νεανικά του καμώματα ήταν αυτός που μπλόκαρε το συγκρότημα και αναγκάσθηκε να φύγει γιατί όπως έχει δηλώσει δεν έβγαζαν καν μεροκάματο για να ζήσουν.

Το ότι λέγαμε και πιστεύαμε όλοι, ότι ο Phil Collins μιμήθηκε τα φωνητικά του Gabriel στο A Trick Of The Tale δεν λέει τίποτα, το πιθανότερο είναι ότι πίσω και από τους δύο ήταν ο Tony Banks βασικός υπεύθυνος για τον ήχο τους.

 

Video Url

 

Έγιναν λέει εμπορικοί μετά την αποχώρηση του Gabriel...

Είναι εμπορικά τα Another Day In Paradise, Against All Odds, In The Air Tonight, Invisible Touch, Land Of Confussion, Mama, Turn It On Again, Follow You Follow Me, Abacab και πολλά άλλα, αλλά έγιναν εμπορικά επειδή είναι πολύ καλά, όχι γιατί είχαν περισσότερο 'αλάτι'.

Πριν από 2-3 χρόνια ο Gabriel σε συνέντευξή του, νομίζω στο Q, είχε πει ότι είχε λυσσάξει με την επιτυχία των Genesis, αλλά πραγματικά το άξιζαν.

Δεν χρειάζεται να αναφέρω το ότι ο Phil Collins θεωρείται ένας από τους καλύτερους ντράμερ και την εξαιρετική πορεία του στον χώρο της τζαζ με τους Brand X που είναι αποδεκτή από όλους τους ειδικούς.

Είναι δικαίωμα του καθενός μας να ακούει ό,τι θέλει, σίγουρα θα υπάρχουν αρκετοί που θα πιστεύουν ότι οι Genesis ήταν ο Steve Hackett ή είναι ο Mike Rutherford, αλλά δεν μπορούμε να κατηγορούμε ένα καλλιτέχνη όπως ο Phil Collins επειδή κατάφερε στην προσωπική του καριέρα και με τους Genesis να έχει ίδιες πωλήσεις με Paul McCartney και Michael Jackson, σε κάποιους αρέσει και τον ακούνε.

Εγώ πάντως δεν περιμένω βέβαια με ανυπομονησία το νέο του άλμπουμ, αλλά απολαμβάνω τα παλιά και τώρα ακούω τις επανεκδόσεις στα Face Value και Both Sides.