Η Θεία Κωμωδία του Δάντη ζωγραφισμένη από τον Salvador Dali

Η Θεία Κωμωδία του Δάντη ζωγραφισμένη από τον Salvador Dali

(11 Μαΐου 1904 — 23 Ιανουαρίου 1989)

Τι συμβαίνει όταν ο οραματιστής ιδιοφυΐα Salvador Dali, συναντά έναν από τους καλύτερους Ιταλούς ποιητές και ερμηνεύει με μια εντελώς προσωπική πινελιά το πιο διάσημο αριστούργημα του τη Θεία Κωμωδία...;

Ο Δάντης ονόμασε αρχικά το έργο Κωμωδία, όμως μετονομάστηκε σε Θεία Κωμωδία όταν το αποκάλεσε με αυτό τον τρόπο ο Βοκάκιος. Το θέμα του έργου είναι το φανταστικό ταξίδι του συγγραφέα στο βασίλειο των νεκρών, με οδηγό τον επικό ποιητή Βιργίλιο και τη Βεατρίκη. Η ιδέα ενός ταξιδιού στον Άδη και στον Παράδεισο είχε ασφαλώς προηγηθεί στην αρχαιότητα, τόσο στον Όμηρο με τον Οδυσσέα όσο και στον Βιργίλιο με τον Αινεία. Το έργο χωρίζεται σε τρία μέρη: Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος. Κάθε μέρος περιλαμβάνει 33 ωδές και μία εισαγωγική. Το έργο αντικατοπτρίζει μεταξύ άλλων πολλές αντιλήψεις της μεσαιωνικής φιλοσοφίας.

Στην Κόλαση, η οποία περιγράφεται να έχει κωνοειδή μορφή, ο Δάντης καυτηριάζει όλους τους εγκληματίες και τους πολιτικούς του αντιπάλους εμφανίζοντας τους να βασανίζονται με φρικτό τρόπο. Στο Καθαρτήριο, περιγράφει πώς (σύμφωνα με τις μεσαιωνικές αντιλήψεις) γίνεται η κάθαρση της ανθρώπινης ψυχής από τις αμαρτίες της πριν αυτή εισέλθει στον Παράδεισο, όπου γίνονται δεκτοί όλοι οι ενάρετοι άνθρωποι. Τέλος, στον Παράδεισο, ο Δάντης περιγράφει τη συνάντησή του με τους Αγίους και τους μεγάλους διανοητές.

Η Θεία Κωμωδία αποτελεί επιπλέον σημαντική προσφορά του Δάντη στη διαμόρφωση της ιταλικής γλώσσας. Ουσιαστικά κατάφερε να συνθέσει τα λατινικά, τα οποία ομιλούνταν από τους μορφωμένους και τη φλωρεντιανή διάλεκτο που μιλούσε ο λαός.

salvador dali illustrations of dante alighieris divine comedy02

salvador dali illustrations of dante alighieris divine comedy03

salvador dali illustrations of dante alighieris divine comedy04

salvador dali illustrations of dante alighieris divine comedy05

salvador dali illustrations of dante alighieris divine comedy06

salvador dali illustrations of dante alighieris divine comedy07

salvador dali illustrations of dante alighieris divine comedy08

salvador dali illustrations of dante alighieris divine comedy adam and eve

salvador dali illustrations of dante alighieris divine comedy Dante

salvador dali illustrations of dante alighieris divine comedySaint george and the dragon

salvador dali illustrations of dante alighieris divine comedyTriumphant Angel

Πηγή:wiki