Τι είναι Heavy Metal;

Τι είναι Heavy Metal;

Από τον Ορέστη Πέτικο

Καλησπέρα παιδιά, καθίστε όλοι κάτω παρακαλώ. Τέλεια. Η σημερινή ερώτηση που θα μας απασχολήσει είναι η εξής:

Τι είναι το heavy metal;

- Κύριε Κύριε να πώ;;;;

- Για πες παιδί μου

- Το heavy metal είναι μουσικό είδος και κατατάσσεται ως παρακλάδι της Ροκ μουσικής. Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60 - αρχές '70 και ρίζες του εφορμούν από την Μπλουζ και το ψυχεδελικό ροκ. Τα μουσικά σχήματα που θεωρούνται ως πρωτόλεια στο heavy metal δημιούργησαν………

- Στοπ όχι όχι όχι…..

- Κάποιος άλλος; Κανένας; Ακούστε παιδιά μου. Η απάντηση είναι πολύ πιο απλή και αποτελείται μόνο από λίγες λέξεις. Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath.

heavy metal 1

Και οι 3 αυτές μπάντες μας συστήθηκαν το 1968 και ήρθαν στη ζωή μας για να φέρουν την heavy metal μουσική σκηνή, αν όχι αμέσως, σταδιακά. Από την πρώτη στιγμή είχαν σκληρό ήχο που τους χρήζει πατέρες μιας μουσικής σκηνής που στην πορεία της μέσα στα χρόνια παρεξηγήθηκε από πολλούς, έχασε την κλασική της έννοια, αλλά κατάφερε να επιβιώσει.

Τρία λοιπόν σπουδαία ονόματα με τεράστια ιστορία καρπώνονται μια γέννηση ενός παιδιού ατίθασου, χωρίς περιορισμούς, με μεγάλη όμως τεχνική κατάρτιση και δυναμική παρουσία.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ατελείωτες ώρες για την δισκογραφία των εν λόγω συγκροτημάτων, όμως αυτό δεν θα γίνει, τουλάχιστον προς το παρόν. Θα εστιάσουμε στην πρώτη τους ολοκληρωμένη εικόνα που έδωσαν ποτέ και συστήθηκαν στο ευρύ κοινό. Άλλωστε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και πολλές φορές είναι αρκετή έτσι ώστε να διαμορφώσει απόψεις.

Το να έχεις ως πρώτο άλμπουμ σύστασης το LedZeppelin δεν είναι καθόλου λίγο. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1969 και δεν γνώρισε άμεσα επιτυχία. Οι συνεχείς περιοδείες και η κυκλοφορία του σινγκλ "Good Times, Bad Times" μεγάλωσαν τη φήμη τους. Μέχρι το 2013, το Led Zeppelin έχει βραβευθεί ως οκτώ φορές πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαμαντένιο στον Καναδά και δύο φορές πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπολογίζεται ότι έχει πουλήσει πάνω από 14 εκατομμύρια αντίτυπα, παγκοσμίως.

Τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στον δίσκο περιέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μπάντας, όπως Good Times, Bad Times, Babe, I'm Gonna Leave You, Dazed and Confused, Communication Breakdown, Black Mountain Slide.

Τι να πει κανείς για τις συνθέσεις του Jimmy Page ο οποίος μπορούσε απλά να μιλήσει στην κιθάρα του και εκείνη να παίξει χωρίς να την αγγίξει. Τι να πει κανείς για τον ευρηματικό John Paul Jones που με το μπάσο και τα πλήκτρα του έδωσε έναν ιδιαίτερο ήχο στην μπάντα. Ο Bonzo έφυγε νωρίς από τις καταχρήσεις, όμως άφησε πίσω του μια νέα στρατιά που τον ακολουθεί στην φοβερή του εκρηκτικότητα. Ο John Bonham δεν είχε καμία συνοχή στον τρόπο που έπαιζε ντραμς. Είχε όμως τεράστιο πάθος, εκπληκτική τεχνική και εξαιρετική φαντασία. Οι συνθέσεις του θεωρούνται πρότυπα, όπως πρότυπο ντράμερ είναι και ο ίδιος.

Δίσκος δυναμίτης που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης στο γεγονός ότι κάνει τα αποκαλυπτήρια της μια από τις μεγαλύτερες μπάντες στον κόσμο. Τα περισσότερα στοιχεία του άλμπουμ είναι hardrock, αφήνοντας όμως την πόρτα μισάνοιχτη για τον ερχομό του heavy metal.

Track listing

1. Good Times, Bad Times

2. Babe, I'm Gonna Leave You

3. You Shook Me

4. Dazed and Confused

5. Your Times is Gonna Come

6. Black Mountain Slide

7. Communication Breakdown

8. I Can't Quit You Baby

9. How Many More Times

https://www.youtube.com/watch?v=L5etcNNOCVk

Τον Ιούλιο του 1968 κυκλοφόρησε σημειώνοντας αξιόλογες πωλήσεις το πρώτο άλμπουμ των Deep Purple με τίτλο Shades of Deep Purple. Το ‘’καλημέρα’’ του συγκροτήματος είναι αρκετά απαλό και θυμίζει περισσότερο ποπ ροκ, στα 4 πρώτα κομμάτια τουλάχιστον, με εμφανείς επιρροές από τους Beatles, οι οποίοι μεσουρανούσαν τον καιρό εκείνο, παρά σκληρό ροκ. Διαφαίνονται όμως τα στοιχεία εκείνα

που ακολούθησαν αργότερα και αφορούσαν τον σκληρό ορχηστρικό ψυχεδελικό τους ήχο.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του άλμπουμ είναι το Hush.

Παρόλη την χαλαρότητα που επικρατεί υπάρχουν κιθαριστικά ξεσπάσματα από τον Ritchie Blackmore και άγρια ντραμς από τον Ian Paice. Ο John Douglas Lord από τότε έκανε παπάδες με τα πλήκτρα του. Ο Nick Simper συμπλήρωνε την μουσική παρέα με το μπάσο του. Η φωνή του Rod Evans ακούγεται στους 3 πρώτους δίσκους του συγκροτήματος την θέση του πήρε η χαρακτηριστική φωνή των Deep Purple, o Ian Gillan.

Track listing

1. And the Address

2. Hush

3. One More Rainy Day

4. Prelude: Happiness / I'm So Glad

5. Mandrake Root

6. Help

7. Love Help Me

8. Hey Joe

https://www.youtube.com/watch?v=1Xm4os2ugaA

Η αρχή για τους Black Sabbath έγινε το 1970 με το ομώνυμο άλμπουμ τους Black Sabbath.

Μάλιστα μάλιστα το γνωστό και μη εξαιρετέο άλμπουμ στο οποίο είχαν στο τιμόνι τους τον άνθρωπο που αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας και της επιτυχίας του συγκροτήματος έχει την υπογραφή του. Τον Ozzy.

Το άλμπουμ Black Sabbath ήταν όπως έπρεπε να είναι. Χοντροκομμένο με τεχνική και δύναμη. Περίεργος συνδυασμός, αλλά έδειξε ξεκάθαρα τον δρόμο προς το heavy metal. Ιδιαίτερες εναλλαγές, βαριά riffs με άψογα σόλο από το ταυράκι (η κιθάρα του Iommi), δυνατό μπάσο από τον Butler, τα δυνατά ντραμς του Ward και η ψυχομένη φωνή του Ozzy δημιούργησαν ένα αριστούργημα που επηρέασε πάρα πολλούς μεταγενέστερους δίσκους.

Track listing

1. Black Sabbath

2. The Wizard

3. Behind the Wall of Sleep

4. N.I.B.

5. Evil Woman

6. Sleeping Village

7. Warning

8. Wicked World

https://www.youtube.com/watch?v=LQUXuQ6Zd9w

Αυτές είναι μπάντες που έδωσαν όλα εκείνα τα στοιχεία για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια νέα μουσική σκηνή. Οι Black Sabbath και οι Deep Purple συνεχίζουν ακόμα να είναι ενεργές με διαφορετικές συνθέσεις. Οι Led Zeppelin σταμάτησαν την πορεία μετά τον θάνατο του John Bonham.

Αυτοί είναι το heavy metal.