Πρωταγωνίστρια μια κιθάρα

Πρωταγωνίστρια μια κιθάρα

Δύο δώρα θυμάμαι που μου χάρισαν. Μια φυσαρμόνικα και μια κιθάρα. Τότε που τα έλαβα, δεν είχα καμία σχέση με την μουσική, ούτε κι αυτή με εμένα. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευα. Κάποια στιγμή, θα ήμουν μόλις πέντε ετών (καλά καλά δεν ήξερα γραφή και ανάγνωση) που ξεκίνησα μαθήματα κιθάρας. Ήταν πολύ μεγάλη για το μπόι μου, κι τα δάχτυλά μου πονούσαν σε μεγάλο βαθμό ακουμπώντας τις χορδές στα τάστα. Ήμουν πολύ μικρή τότε για να καταλάβω την δύναμη του ήχου που έκρυβαν αυτές οι χορδές. Στο ωδείο θαύμαζα τον ήχο του πιάνου, έπειτα τον ήχο του βιολιού, στην συνέχεια του τσέλου, κι στο τέλος όταν πια μεγάλωσα λάτρεψα την κιθάρα. Δεν ήταν μόνο ο ήχος που με κέρδισε, όσο αυτή η ελευθερία και το αίσθημα της ανεξαρτησίας που σου προσφέρει. Με εκείνα και με τα άλλα έψαξα και βρήκα τα τραγούδια που αγαπάμε και στηρίζονται στον ήχο της κιθάρας.

Στο τραγούδι Under the bridge των Red Hot Chili Peppers αξίζει να δοθεί προσοχή στην εισαγωγή του όπου ο Frusciante επηρεασμένος από τον Jimi Hendrix στο Little Wing επιχειρεί επιτυχώς μια αργή εισαγωγή μέχρι την είσοδο του Kiedis όπου το παίξιμο της κιθάρας γίνεται ταχύτερο.

Ο Marr επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα κομμάτι που να προσδίδει ένταση και ταυτόχρονα να σε παρασύρει ο ήχος. Όλα αυτά τα πέτυχε με ένα τρέμολο στην Les Paul και με την βοήθεια τεσσάρων Fender Twins στο δωμάτιο ηχογράφησης.

Το “Comfortably Numb” διαθέτει δύο σόλο κιθάρας από τον David Gilmour και έχουν κερδίσει τον θαυμασμό των ακροατών. Όσον αφορά τους στίχους, ο Roger Waters τους εμπνεύστηκε έπειτα από περιστατικό που συνέβη το 1977 ( πόνος στο στομάχι και ενέσιμη θεραπεία από γιατρό) λίγο πριν παίξουν στην Φιλαδέλφεια, ενώ βρίσκονταν σε περιοδεία.

Το παραπάνω τραγούδι των Led Zeppelin είχε τις μεγαλύτερες πωλήσεις από τα single τους και το τελευταίο που έπαιξαν σε live. Το χαρακτηριστικό και ξεχωριστό σημείο στο “Whole lotta love” είναι το free jazz μέρος που περιλαμβάνει ένα drum solo και τους «ήχους» από τον Robert Plant.

Αναστασία Τσ.

Αν πιστεύετε στην φιλοσοφία της σελίδας μας ενισχύστε την προσπάθεια μας και θα παίρνετε τακτικά αποκλειστικές πληροφορίες και λίστες.

Νέος διαγωνισμός μέχρι την Κυριακή 20/1 με δώρο 3 διπλά cd του Bruce Springsteen με τις ηχογραφήσεις από τις παραστάσεις στο Broadway.

Συμμετέχουν όσοι κάνουν οποιαδήποτε δωρεά. για την ενίσχυση της σελίδας μας.