15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τους Pink Floyd

15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τους Pink Floyd

 

1. Οι συναυλίες τους ήταν πάντα μία εκδήλωση για τα πολυμέσα, ήδη από τις αρχές της χρονιάς του 1966 είχαν αρχίσει να μαγνητοσκοπούνται με έναν ιδιαίτερο τρόπο...

 

 

 

 

 

2. Πριν έρθει ο David Gilmour ως κιθαρίστας στο συγκρότημα, αυτή τη θέση κατείχε o Syd Barrett. Υπήρχε όμως και άλλος ένας κιθαρίστας, ο Bob Klose, ο οποίος συμμετείχε στα πρώτα demo τραγούδια του group πριν στραφεί αργότερα σε καριέρα στη φωτογραφία. Ο Klose συνέβαλλε αργότερα στο solo άλμπουμ του Gilmour το 2006 'On an Island.'

 

bob

 

 

 

3. Παρόλο που η μουσική τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με ψυχοτρόπες ουσίες, εκτός από τον Syd Barrett, τα μέλη των Pink Floyd πειραματίζονταν μόνο περιστασιακά με acid και LSD. Αναφέρεται μάλιστα ότι δεν είχαν δοκιμάσει ούτε ουσκι μέχρι που η Janis Joplin τους έδωσε λίγο σε κάποιο tour το 1967...

 

Janis

 

 

 

4. Ο Roger Waters ήρθε στην μπάντα και εκείνος ως κιθαρίστας. Αλλά με τον Syd Barrett και τον Bob Klose να έχουν ήδη το ρόλο της κιθάρας, O Waters αναγκάστηκε να πάει από κιθαρίστας στην ρυθμική κιθάρα και μετά στο μπάσο. Είχε μάλιστα αναφέρει ότι ¨φοβόταν¨ ότι κάποια στιγμή θα αναγκαζόταν να πάει στα drums...

 

Roger Waters Jemal Countess

 

 

 

5. Ο Nick Mason, ο οποίος σπάνια λάμβανε τα εύσημα για τα τραγούδια που έγραφε για το συγκρότημα, είναι ο μοναδικός από το γκρουπ ο οποίος έχει εκδώσει δύο βιβλία, ένα για κλασικά αυτοκίνητα και άλλο ένα με την ιστορία των Floyd με τίτλο Inside Out το 2004..

 

NickBook

 

 

 

6. Όλοι πιστεύουν ότι τα προβλήματα μεταξύ του Roger Waters και David Gilmour ξεκίνησαν γύρω στο 'The Wall.' Η αλήθεια όμως είναι ότι είχαν ήδη ξεκινήσει από το 'Ummagumma.' του 1969 όπου και τα δύο μέλη είχαν αρχίσει να φτιάχνουν ξεχωριστά κάποια τραγούδια. Όταν ο Gilmour ζήτησε από τον Waters για λίγη βοήθεια με τους στίχους, εκείνος αρνήθηκε κατηγορηματικά...

 

 

 


7. Το τραγούδι Alan’s Psychedelic Breakfast από το άλμπουμ Atom Heart Mother περιέχει ήχους με τον roadie τους Alan Styles να τηγανίζει αυγά και μπέικον στην κουζίνα του Nick Mason.

 

 

 

 

 

 

8. Ο σκύλος από το Seamus ανήκε στον Steve Marriott. Ο David Gilmour, παρατηρώντας το ενώ οι Humble Pie ήταν σε περιοδεία στις ΗΠΑ, ανακάλυψε ότι όταν κάποιος έπαιζε φυσαρμόνικα εκείνο ούρλιαζε μελωδικά.

 

 

 

 

 

 

9. Ο Stanley Kubrick ζήτησε την άδεια για το Atom Heart Mother ώστε να το συμπεριλάβει στο σάουντρακ του A Clockwork Orange, αλλά οι Pink Floyd αρνήθηκαν όταν ο σκηνοθέτης τους έδειξε ότι το τραγούδι θα χρησιμοποιηθεί καθ'όλη τη διάρκεια της ταινίας.

 

 

 

10. Πολλοί θεωρούν ότι το Echoes του 1971 είναι το απόλυτο στερεοφωνικό πείραμα του συγκροτήματος. Για τους Pink Floyd, ωστόσο, ήταν ένα ''τίποτα'': Ο αρχικός τίτλος του κομματιού ήταν 'Nothing, Parts 1-24.' Μετά από διάφορες επεξεργασίες πήρε το όνομα 'Return of the Son of Nothing' και έπειτα απέκτησε τον τελικό του τίτλο.

 

 

 

 

 

 

11. Ο Alan Parsons πήρε Grammy για το The Dark Side of the Moon, αλλά σχεδόν τίποτα άλλο. "Πήρα ελάχιστα χρήματα για το άλμπουμ," είπε. "Αλλά αυτό αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι έκανε θαύματα για την καριέρα μου."

 

 

 

 

12. Ο Adrian Maben, σκηνοθέτης των Pink Floyd για το συναυλιακό φιλμ 'Live at Pompeii,' είπε ότι οι Pink Floyd είχαν προσλάβει προσωπικό που είχε ως μοναδικό σκοπό να λέει όχι σε αιτήματα για συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της περιοδείας. Ο λόγος ήταν για να διατηρήσουν το μυστήριο.

 

 

 

13. Τα φωνητικά της Clare Torry στο The Great Gig in the Sky ήταν εντελώς αυτοσχέδια. 'Της είπαμε ... σκέψου το θάνατο, σκέψου τη φρίκη, και το έκανε," είπε ο Richard Wright.

 

 

 

 

 

 

14. Στο Welcome to the Machine, ο Roger Waters τραγουδάει, "You bought a guitar to punish your ma/Αγόρασες μια κιθάρα για να τιμωρήσεις τη μητέρα σου." Στην πραγματικότητα, η μητέρα του Waters του αγόρασε την πρώτη του κιθάρα το 1957.

 

 

 

 

 

 

15. Οι ασυναρτησίες που ακούγονται λίγο πριν τους στίχους στο 'Empty Spaces' είναι ένας ανάποδα ηχογραφημένος διάλογος που λέει: "Congratulations. You have just discovered the secret message/ Συγχαρητήρια. Μόλις ανακάλυψες το κρυφό μήνυμα."

 

https://www.youtube.com/watch?v=CGBbv9HJjOY

 

 

Επιμέλεια-Προσαρμογή: Δημήτρης Ζουγρής