Wanda Jackson, κάποτε ήταν ένας Θηλυκός Elvis..

Wanda Jackson, κάποτε ήταν ένας Θηλυκός Elvis..

Δεν κατάφερε να φτάσει όμως τον Βασιλιά.. σήμερα έγινε 86 ετών, σχετικά πρόσφατα της έκανε δίσκο ο Jack White

 

Η Wanda LaVonne Jackson (γεννημένη στις 20 Οκτωβρίου 1937)  είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Από τη δεκαετία του 1950, έχει ηχογραφήσει και κυκλοφορήσει μουσική στα είδη της ροκ , της κάντρι και του γκόσπελ .

Ήταν από τις πρώτες γυναίκες που έκαναν καριέρα στο ροκ εν ρολ, ηχογραφώντας μια σειρά από σινγκλ της δεκαετίας του 1950 που της βοήθησαν να της δοθεί το παρατσούκλι "The Queen of Rockabilly". Συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των πρώτων γυναικών σταρ στο είδος της κάντρι μουσικής.

 

 

 

Η Τζάκσον άρχισε να παίζει ως παιδί και αργότερα είχε τη δική της ραδιοφωνική εκπομπή στην Οκλαχόμα Σίτι. Στη συνέχεια, την ανακάλυψε ο τραγουδιστής της κάντρι Χανκ Τόμσον , ο οποίος τη βοήθησε να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο ηχογράφησης με την Decca Records το 1954.

Στη Decca, είχε το πρώτο της σινγκλ με το τραγούδι " You Can't Have My Love ". Στη συνέχεια άρχισε να περιοδεύει την επόμενη χρονιά με τον Έλβις Πρίσλεϊ . Οι δυο τους βγήκαν για λίγο και ο Πρίσλεϋ την ενθάρρυνε να ηχογραφήσει στο στυλ Rockabilly .

Το 1956, υπέγραψε με την Capitol Records όπου της δόθηκε η πλήρης άδεια να ηχογραφήσει τόσο τη χώρα όσο και το Rockabilly. Η δισκογραφική κυκλοφόρησε μια σειρά από ροκ σινγκλ , συμπεριλαμβανομένων των « Fujiyama Mama », «Mean Mean Man» και της κορυφαίας επιτυχίας των 40 « Let's Have a Party ».

Στη δεκαετία του 1960, επέστρεψε στο είδος της κάντρι και είχε αρκετά σινγκλ στα charts κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Αυτό περιελάμβανε τα " Σωστό ή Λάθος ", " Στη μέση ενός πόνου στην καρδιά ", " Δάκρυα θα είναι ο κυνηγός για το κρασί σου " και " Μια γυναίκα ζει για αγάπη ".

Επιπλέον, ηχογράφησε επίσης αρκετές επιλογές για τη γερμανική αγορά στο εξωτερικό. Το 1965, το γερμανικό σινγκλ " Santo Domingo " έφτασε στο νούμερο ένα στο αυστριακό ποπ chart. Αφού ανακάλυψε ξανά τον Χριστιανισμό το 1971, η Τζάκσον έκανε τη μουσική των γκόσπελ προτεραιότητα στην καριέρα της.

Έφυγε από την Capitol Records το 1973 και υπέγραψε με τη Word Records για να επικεντρωθεί περισσότερο στο κύκλωμα των ευαγγελίων. Τις επόμενες δύο δεκαετίες, κυκλοφόρησε μια σειρά από δίσκους ευαγγελίου.

Το 1984, αναζητήθηκε από Ευρωπαίους υποστηρικτές για να περιοδεύσει στο εξωτερικό. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε το πρώτο της ροκ άλμπουμ μετά από δύο δεκαετίες και ξεκίνησε μια νέα καριέρα στο είδος. Στη δεκαετία του 1990, οι δίσκοι της ροκ έγιναν ξανά αντιληπτοί από το αμερικανικό κοινό και άρχισε να περιοδεύει μαζί με τη συνάδελφό της καλλιτέχνιδα Rockabilly Rosie Flores .

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κυκλοφόρησε πολλά εμπορικά αναγνωρισμένα άλμπουμ σε στυλ ροκ εν ρολ, συμπεριλαμβανομένων των Heart Trouble (2003) και I Remember Elvis (2006). Μετά την εισαγωγή της στο Rock and Roll Hall of Fame το 2009 , συνεργάστηκε με τον μουσικό Jack White για να ηχογραφήσει το εμπορικά επιτυχημένο The Party Ain't Over .

Για αρκετά χρόνια, κράτησε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα περιοδειών προτού ανακοινώσει την αποχώρησή της από τις εμφανίσεις το 2019. Κυκλοφόρησε το τελευταίο της έργο στούντιο το 2021.