Εμπιστευτικό, από την ιστορία της μουσικής: Back On The Chain Gang-Pretenders

Back On The Chain Gang-Pretenders

Το " Back on the Chain Gang " είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από την Chrissie Hynde και ηχογραφήθηκε αρχικά από το συγκρότημα της Pretenders , κυκλοφορώντας ως single από τη Sire Records τον Σεπτέμβριο του 1982.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε επίσης στο άλμπουμ soundtrack The King of Comedy τον Μάρτιο του 1983 και αργότερα συμπεριλήφθηκε στο επόμενο άλμπουμ των Pretenders, Learning to Crawl , τον Ιανουάριο του 1984.

Η Hynde έγραψε το "Back on the Chain Gang" ως μνημόσυνο στον Honeyman-Scott και του το αφιέρωσε. Το τραγούδι γράφτηκε κατά τη διάρκεια της τεταμένης σχέσης που είχε η Chrissie Hynde με τον Ray Davies (των Kinks ) , το οποίο ηχογραφήθηκε όταν ήταν περίπου τριών μηνών έγκυος στην κόρη τους. Η σχέση τους ολοκληρώθηκε μισό χρόνο αργότερα.

Σε μια σειρά συνεντεύξεων του 2009 In The Studio με τον Redbeard , η Hynde είπε:

«Τις πρώτες μέρες ήμασταν γεμάτοι ενθουσιασμό και θέλαμε τα ίδια πράγματα… και όλα πήγαιναν καλά… μου φαινόταν πολύ εύκολο… Ήμουν με κάποιον που ήμουν ερωτευμένος… μετά έμεινα έγκυος». 

Συνεχίζει περιγράφοντας τη δουλειά στο "Back on the Chain Gang" με τον Honeyman-Scott . Στη συνέχεια, μόλις ένα μήνα πριν ηχογραφηθεί το τραγούδι, οι Pretenders απέλυσαν τον μπασίστα Pete Farndon . Μέσα σε λίγες μέρες, ο κιθαρίστας Honeyman-Scott πέθανε από τυχαία υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο Farndon θα πέθαινε επίσης από υπερβολική δόση ναρκωτικών μέσα σε αρκετούς μήνες.

«… δύο μέρες αργότερα ο Τζίμι πέθανε… πραγματικά ξαφνικά, έγινε το τίποτα… Είχα τραυματιστεί από την απώλεια των δύο καλύτερων φίλων μου… Έπρεπε να συνεχίσω με την αντικατάσταση δύο μελών του συγκροτήματος — για να αντικαταστήσω τους καλύτερους φίλους μου…» 

Το "Back on the Chain Gang" απέκτησε βαθύτερο νόημα για τη Hynde, με τον τραγικό θάνατο της φίλης της και την επείγουσα πίεση να βρει νέα μέλη του συγκροτήματος για να ολοκληρώσει το επερχόμενο άλμπουμ.

«Αφιέρωσα [το τραγούδι] στον [Τζίμι] κατά κάποιο τρόπο… Ο Τζίμι ήταν μεγάλος θαυμαστής του Μπίλι Μπρέμνερ… όταν έπρεπε να ηχογραφήσουμε το «Back on the Chain Gang»—καλά, ήξερα ότι ο Μπίλι και ο Ρόμπι ήταν αυτοί που θα είχε ο Τζίμι ήθελα να μπω, οπότε δεν χρειαζόταν να το σκέφτομαι». 

Οι ήχοι σφυρηλάτησης και το άσμα της συμμορίας της αλυσίδας που ακούγονται κατά τη διάρκεια του ρεφρέν του τραγουδιού απηχούν την προηγούμενη παραγωγή του τραγουδιού του Sam Cooke " Chain Gang ", που κυκλοφόρησε το 1960. 

Σε μια συνέντευξη στο Guitar World το 1992, ο George Harrison ισχυρίστηκε ότι το "Back on the Chain Gang" χρησιμοποιεί μια συγχορδία που είχε "εφεύρει" για το τραγούδι των Beatles " I Want to Tell You ": "Αυτό είναι ένα E7 με ένα F στην κορυφή , και είμαι πραγματικά περήφανος γι' αυτό γιατί εφηύρα αυτήν τη συγχορδία... Υπήρξε μόνο ένα άλλο τραγούδι, εξ όσων γνωρίζω, στο οποίο κάποιος έπιασε αυτή τη συγχορδία – η Chrissie Hynde and the Pretenders στο "Back on the Chain Gang." 

 

 

 

https://www.popup.gr/