5 γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία της μουσικής

5 γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία της μουσικής

 

Nina Simone

Γεννήθηκε το 1933. Είναι μία από τις μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες του 20ου αιώνα. Άφησε το στίγμα της, όχι μόνο με την μουσική της, αλλά και την αφοσίωσή της στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων που συντάραξε την Αμερική.

 

Video Url

Aretha Franklin

H Βασίλισσα της Σόουλ.

Η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Γκράμι. Είχε κερδίσει 20 βραβεία, μεταξύ των οποίων του Ζωντανού Θρύλου και της Συνολικής Προσφοράς.

Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία "Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία" πήρε το παρατσούκλι "Το βραβείο της Aretha”.

Video Url

 

Joan Baez

Αμερικανίδα τραγουδίστρια της Folk και στιχουργός, η οποία έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 30 άλμπουμ. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για την ενεργό συμμετοχή της στο αντιπολεμικό κίνημα κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και την υποστήριξη του κινήματος κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Video Url

Janis Joplin

Το «Μαργαριτάρι» των 60s

Γεννήθηκε το 1943, ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της ροκ και της μπλουζ μουσικής, καθώς και μία από τις πιο επιτυχημένες και ευρέως γνωστές γυναίκες ροκ σταρ της εποχής της. Έκανε καριέρα μέχρι και το 1970. Το ψευδώνυμό της ήταν «Μαργαριτάρι» (Pearl). Είχε άρνηση να συμμορφωθεί με την «τυπική» γυναικεία εμφάνιση και η στάση της στην τότε εποχή ήταν μια επανάσταση απέναντι στην πατριαρχεία.

 

Video Url

Patti Smith

Είναι τραγουδίστρια, συγγραφέας και ποιήτρια.

Δημιούργησε μουσική με ειλικρίνεια και άρνηση στους συμβιβασμούς. Η συμβολή της στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των γυναικών στη μουσική βιομηχανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο και θεωρείται «η ιέρεια του punk», καθώς καθόρισε το συγκεκριμένο κίνημα στην Νέα Υόρκη, με τον πρώτο της δίσκο, με τίτλο Horses (1975). Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας της, υψώνει τη φωνή της σε κοινωνικά θέματα και έχει ενεργή ακτιβιστική δράση.

 

 

Video Url