Μια λίστα με αγαπημένα τραγούδια...καλής σας ακρόαση

Μια λίστα με αγαπημένα τραγούδια...καλής σας ακρόαση

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

The Regrettes - California Friends

Από το Λος Άντζελες το πανκ κουαρτέτο μας δίνει το καινούργιο του σινγκλ. Μετά την εμφάνισή τους στο ανοιξιάτικο κορυφαίο για την Αμερική φεστιβαλικό γεγονός Coachella, ακολούθησαν εμφανίσεις στα The Governors Ball Music

Festival στην Νέα Υόρκη, στο Bonnaroo Music and Arts Festival στο Τεννεσί και έκλεισαν με το αυγουστιάτικο Lollapalooza, aka Lolla, στο Σιγκάγο. Οσονούπω ξεκινούν περιοδεία με τις αποσκευές τους ήδη έναν μεγάλο δίσκο, τον περσινό Feel Your Feelings Fool!

George Ezra - Hold My Girl (Acoustic Version)

Η βαθιά εκφραστική φωνή του μου αρέσει πολύ και φυσικά δεν είμαι ο μόνος που του το αναγωνρίζει. Η πρωτότυπη εκδοχή του τραγουδιού σίγουρα την έχετε πετύχει ραδιοφωνικά. Εδώ ένα ακουστικό του φρεσκάρισμα που είναι η νέα του κυκλοφορία.

Ikebe Shakedown – View From Above

Το συγκρότημα από το Μπρούκλιν τραβάει την προσοχή με μια νέα κυκλοφορία ως b-side στο τραγούδι Assassin που συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ τους Τhe Way Home.

James TW – Soldier

Ο συμπαθής νεαρός στο δεύτερο τραγούδι που κυκλοφορεί στο 2018, μετά το Say Love. Η διασκευή στο Crazy των Gnarls Barkley παραμένει η πιο αγαπημένη μου στιγμή από την φολκ/ποπ μουσική του. Απλές μουσικές γραμμές με ξεκάθαρο στόχο για το ποιο θέλει να είναι το ακροατήριό του. Η καλλιτεχνική του εξέλιξη αναμένεται να δείξει, όταν η φρεσκάδα της εικόνας φύγει, κατά πόσο άξιζε ο όποιος ντόρος γύρω από το όνομά του. Προς το παρόν το Soldier είναι μια αξιοπρεπέστατη στιγμή.

Say Sue Me - B Lover

Το Μπούσαν, ή Πουσάν ίσως ξέρετε που βρίσκεται αν είσαστε φαν του ποδοσφαίρου, μια που φιλοξένησε κάποιους από τους αγώνες του παγκόσμιου κυπέλου ποδοσφαίρου το 2002. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Κορέας είναι η έδρα του τετραμελούς γκρουπ των Say Sue Me που από πό το 2012 που δημιουργήθηκαν έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ και δύο EP. Το surf rock τους προσέλκυσε την βρετανική εταιρεία Damnably Records του Λονδίνου που διαδίδει το μουσικό τους όραμά παραπέρα από το 2017. Με το νέο τους δίσκο Where We Were Together να μετράει μισό χρόνο ζωής, έχουν πατήσει το πόδι τους στην Αγγλία και η Αμερική θα ακολουθήσει. Κάτι τέτοιες στιγμές μου έρχεται στο νου, τηρουμένων των αναλογιών, ο επίλογος της «παιδικής» ταινίας Ρατατούι… «Not everyone can become a great artist; but a great artist can come from anywhere»

Methyl Ethel - Scream Whole

Το αισθητήριο της 4AD εάν αναζητώ μια ηχητική πρόκληση και οι αυστραλοί ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, σε γενικές γραμμές το εμπιστεύομαι. Δεν είναι τυχαίο που η αντικομφορμιστική έμπνευσή του frontman Jake Webb περιλαμβάνει κατά δήλωσή του και τον αγαπημένο Scott Walker, https://www.apotis4stis5.com/themata-f/24309-30-century-man , επίσης μέλος της οικογένειας της εταιρείας. Με την ευκαιρία ανυπομονώ ν’ ακούσω τη νέα του δουλειά με τον σκηνοθέτη Brady Corbet στη μουσική του VOX LUX δύο χρόνια μετά τη συνεργασία τους στο The Childhood of a Leader του 2016.

Svømmebasseng – Gjennomsiktig

Ονειρική λεπτεπίλεπτη ποπ από αυτή που οι βόρειοι είναι μάστορες. Έρχονται από την Νορβηγία, το Όσλο συγκεκριμένα, φτιάχνουν μουσική από το 2013, έχουν κυκλοφορήσει ήδη δύο δίσκους και αυτό είναι το νέο τους τραγούδι.

Μόνο μη μου ζητήσετε να δώσω οδηγίες για το πώς προφέρονται, γκρούπ και κομμάτι. Μέχρι να το πετύχετε προτείνω να τραγουδήσουμε μιμούμενοι τα νορβηγικά απλώς ηχητικά με μόνο οδηγό τη διεθνή γλώσσα της μουσικής. Αν εθιστείτε υπάρχει και το Faberfantasier που κυκλοφόρησαν νωρίτερα φέτος. Το θετικό feeling θα βάλει από το παράθυρο έστω και για λίγο τον ήλιο, σε πείσμα του χειμώνα που είναι προ των πυλών. https://www.youtube.com/watch?v=xrgNxDjaG2A

Franc Moody - Night Flight

Ο χρόνος για την παρέα των εκ του βόρειου τμήματος του Λονδίνου, Ned Franc και Jon Moody, φαίνεται να έχει σταματήσει πριν τέσσερις δεκαετίες. Για του λόγου το αληθές μπορείτε ν’ ακολουθήσετε τις χορευτικές τους φιγούρες, τον πρώτο δίσκο τους που κυκλοφόρησε εντός της χρονιάς όπου και μάζεψαν παλιές τους δουλειές μαζί με φρέσκα κομμάτια. Το ολοκαίνουργιο τραγούδι του λονδρέζικου κουιντέτου είναι ξανά ένα ντίσκο-ηλεκτροφάνκι ταξίδι, που επιβεβαιώνει τη διαχρονικότητα αυτού που κάποτε αντιμετωπιζόταν ως η απόλυτα φαιδρή ηχητική εμπειρία. Τελικά δεν ήταν κύριε Dahl …

Janelle Monae - I Like That (Easy Star All-Stars & Michael Goldwasser Reggae Remix)

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς συμφωνείτε με τη δράση της νεοϋορκέζικης εταιρείας Easy Star του παραγωγού και dj Michael Goldwasser. Η ανεξάρτητη εταιρεία μετράει δεκαεννιά τίτλους έως σήμερα στο Νο1 του ρέγγε καταλόγου των άλμπουμ στην Αμερική. Εκτός από τους μεμονωμένους της καλλιτέχνες συχνά κυκλοφορεί με την κολεκτίβα της, Easy Star All-Stars, τίτλους όπως Radiodread - 2006, Dub Side of the Moon - 2003, Easy Star's Lonely Hearts Dub

Band - 2009 ή Easy Star's Thrillah - 2012, που σας βάζουν στο κλίμα για τον ήχο και του remake του τραγουδιού από το πρόσφατο Dirty Computer της αγαπημένης Monae.

Bebe Rexha - Shining Star

Η 29χρονη εκ του Μπρούκλιν με αλβανικές ρίζες τραγουδίστρια, μας έδωσε την πρώτη μεγάλη της κυκλοφορία το περασμένο καλοκαίρι με τίτλο Expectations που φιλοξενεί το απίστευτο νούμερο των δεκαοχτώ παραγωγών. Είναι το πιο πρόσφατο κεφάλαιο μιας καριέρας που σε μόλις τέσσερα χρόνια, έχει περάσει από trap έως την country, μετράει πάνω από είκοσι σινγκλς, τρία EP και εκατομμύρια σύγχρονες πωλήσεις. Τώρα το ότι αυτό είναι το πρώτο τραγούδι που μου κάνει κλικ, είναι μια άλλη ιστορία που ξεκινάει ώρες συζητήσεων…

Sade - The Big Unknown

Για επίλογο η λυρική επιστροφή των αγαπημένων Sade. Αιώνιος φαν της κυρίας Helen Folasade Adu…

και όλα μαζί