Οι Radiohead επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους συνεχώς.

Οι Radiohead επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους συνεχώς.

Απόλυτα σωστή η σύγκριση. Θα πρόσθετα ότι οι Radiohead είναι οι Pink Floyd ΚΑΙ οι Beatles της εποχής μας. Όχι επειδή στο Ok Computer είχαν εμφανώς λιώσει το White Album (το λένε οι ίδιοι, αλλά και το ακούς στο Karma Police), αλλά, διότι είναι το μόνο όνομα που θα μείνει από την εποχή μας, σε μερικές δεκαετίες.

Το σερί των άλμπουμ από το The Bends μέχρι σήμερα, με την πολυμορφία και τον ηχητικό πειραματισμό του, όπου κάθε άλμπουμ συχνά ανατρέπει το προηγούμενο, μόνο στο αντίστοιχο σερί Rubber Soul - Abbey Road μπορεί να βρει ανάλογο. 'Αλλες, σπουδαίες μπάντες, έμειναν εγκλωβισμένες ηχητικά και αισθητικά -π.χ. οι πολύ δημοφιλέστεροι U2 δεν είχαν καμία εξέλιξη μετά την πρώτη 20ετία. Και δεν είναι εύκολο, πράγμα που υπογραμμίζει πόσο (πολύ πιο) σπουδαίοι είναι οι Radiohead.

Επίσης, επειδή κάποιος, σε άλλη ανάρτηση, είχε ειρωνευτεί το αν και πόσο καλοί μουσικοί είναι οι Radiohead, σε σχέση με τους Pink Floyd, ένα σχόλιο.

Αφενός, αυτού του τύπου οι αντιπαραθέσεις είναι παιδαριώδεις, και σαφώς η δεξιοτεχνία των Floyd ως μουσικών είναι ανεπανάληπτη (και μιλάμε για έναν από τους 2-3 καλύτερους κιθαρίστες της εποχής των άλμπουμ).

'Ομως, μην μπερδεύουμε τη δεξιοτεχνία με τη μουσική παιδεία. Όποιος καταλαβαίνει τι γράφει ο Johny Greenwood δεν θα τολμούσε να μιλήσει καν. Άλλο πράγμα το να παίζουμε ροκ και άλλο το να γράφουμε μικροτονική μουσική. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι Radiohead επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους συνεχώς.

anytimeatall