Προς αναπαλαίωση το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και έμαθε πιάνο η Nina Simone

Προς αναπαλαίωση το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και έμαθε πιάνο η Nina Simone

Το 1993, ένα κοριτσάκι ήρθε στον κόσμο σε ένα ταπεινό ξύλινο σπιτάκι στο Τράιον της Βόρειας Καρολίνας. Ήταν η Γιούνις Κάθλιν Γουέιμον, που αργότερα θα γινόταν η Νίνα Σιμόν, η διάσημη μουσικός και έμβλημα του κινήματος για την προώθηση των δικαιωμάτων του πολίτη. Σ' αυτό το σπιτάκι των τριών δωματίων, έμαθε να παίζει πιάνο.

Έως προσφάτως, πολλοί κάτοικοι του Τράιον, αυτής της μικρής πόλης στους πρόποδες των Blue Ridge Mountains, δεν ήξεραν ότι το ετοιμόρροπο σπίτι - Thirty East Livingstone Street, στην εμπορική καρδιά της Αφρο-αμερικανικής κοινότητας της πόλης - ήταν κάποτε η κατοικία μιας από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες του 20ού αιώνα.

Πρέπει να ζούσαν ο ένας πάνω στον άλλο - η οικογένεια είχε έξι παιδιά και τα τετραγωνικά ήταν μόλις 61 - αλλά η Νίνα το θυμάται με γλύκα. Το 1992, στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «I Put A Spell On You», γράφει ότι η μαμά της την έβαζε να κάθεται πάνω στον πάγκο της κουζίνας και της έδινε «ένα άδειο γυάλινο δοχείο μαρμελάδας ώστε με το στόμιό του να “ κόβει” σχήματα στη ζύμη για κούκις που θα έμπαιναν στον φούρνο - τραγουδώντας συνεχώς». Σε αυτό το σπίτι, η Σιμόν άρχισε να αναδεικνύεται ως παιδί-θαύμα, σε τέτοιο βαθμό που οι Λευκοί κάτοικοι του Τράιον συγκέντρωναν χρήματα για να κάνει η μικρούλα μαθήματα πιάνου και να πάει σε ιδιωτικό γυμνάσιο.

simone 34255r23

Το 2016, το κενό σπίτι διατέθηκε προς πώληση. Ευτυχώς, το 2017, μια τετράδα Αφρο-αμερικανών καλλιτεχνών το αγόρασε αντί 95.000 δολαρίων: ο ζωγράφος Άνταμ Πέντλτον, ο γλύπτης και ζωγράφος Ρασίντ Τζόνσον, η κινηματογραφίστρια και καλλιτέχνης του κολάζ Έλεν Γκάλαχερ και η ζωγράφος Τζούλι Μερέτου.

cache 726x510 Crop medium 558419 117203 2372018

Ο σύνδεσμος Νίνα Σιμόν-σπιτιού δεν θα χαθεί. Οι τέσσερις καλλιτέχνες έχουν πει ότι δεν ενδιαφέρονται να το μετατρέψουν σε μουσείο, αλλά μπορεί να το αναπαλαιώσουν και να φιλοξενούν εκεί φιλόδοξους νέους καλλιτέχνες και μουσικούς για συγκεκριμένα πρότζεκτ.

Πηγή:ΑΠΕ