Ποιο είναι το τραγούδι που αρέσει σε όλους;

Μια αλλιώτικη μουσική λίστα με εγγύηση απόλαυσης

Υπάρχουν τραγούδια που αρέσουν σε πολλούς, αλλά όχι πάντα σε όλους. Αυτό είναι απίθανο να μην αρέσει έστω και σε ένα φίλο της μουσικής.

 

Το " The House of the Rising Sun " είναι ένα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι , που μερικές φορές ονομάζεται " Rising Sun Blues ". Λέει για τη ζωή ενός ατόμου που πήγε στραβά στην πόλη της Νέας Ορλεάνης . Πολλές εκδοχές παροτρύνουν επίσης έναν αδερφό ή γονείς και παιδιά να αποφύγουν την ίδια μοίρα.

Η πιο επιτυχημένη εμπορική εκδοχή, που ηχογραφήθηκε το 1964 από το βρετανικό ροκ συγκρότημα The Animals , ήταν νούμερο ένα επιτυχία στο UK Singles Chart και στις ΗΠΑ και τον Καναδά.  Ως παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι ηχογραφημένο από ηλεκτρικό ροκ συγκρότημα, έχει περιγραφεί ως η «πρώτη λαϊκή ροκ επιτυχία». 

Το τραγούδι συλλέχτηκε για πρώτη φορά στα Απαλάχια τη δεκαετία του 1930, αλλά πιθανότατα έχει τις ρίζες του στο παραδοσιακό αγγλικό λαϊκό τραγούδι . Αναγράφεται ως ο αριθμός 6393 στο Ευρετήριο Λαϊκού Τραγουδιού Roud .

Όπως πολλά δημοτικά τραγούδια, το "The House of the Rising Sun" είναι αβέβαιης συγγραφής. Οι μουσικολόγοι λένε ότι βασίζεται στην παράδοση των μπαλάντων ευρείας όψης και θεματικά έχει κάποια ομοιότητα με την μπαλάντα του 16ου αιώνα " The Unfortunate Rake ", ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποια άμεση σχέση.

Ο συλλέκτης λαϊκών τραγουδιών Alan Lomax πρότεινε ότι η μελωδία μπορεί να σχετίζεται με ένα λαϊκό τραγούδι του 17ου αιώνα, "Lord Barnard and Little Musgrave", επίσης γνωστό ως " Matty Groves ",   αλλά μια έρευνα από Ο Μπέρτραντ Μπρόνσον δεν έδειξε ξεκάθαρη σχέση μεταξύ των δύο τραγουδιών. 

Video Url