Jacques Dutronc έγινε 81 ετών, από τους κορυφαίους Γάλλους

Ο Jacques Dutronc (γεννημένος στις 28 Απριλίου 1943) είναι Γάλλος τραγουδιστής, τραγουδοποιός, κιθαρίστας, συνθέτης και ηθοποιός. Μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες του Dutronc περιλαμβάνουν το "Il est cinq heures, Paris s'éveille" (το οποίο η AllMusic αποκάλεσε "την καλύτερη ώρα του"), "Le Responsable", και "Les Cactus".

Ο Dutronc έπαιζε κιθάρα στο ροκ συγκρότημα El Toro et les Cyclones. Έγραψε επιτυχημένα τραγούδια για την τραγουδίστρια Φρανσουάζ Aρντί τη δεκαετία του 1960 πριν προχωρήσει για να ακολουθήσει μια επιτυχημένη σόλο καριέρα. Η μουσική του ενσωμάτωσε την παραδοσιακή γαλλική ποπ και τη γαλλική ροκ, καθώς και στυλ όπως το ψυχεδελικό και το garage rock. Ήταν επίσης πολύ σημαντικός στο μουσικό κίνημα Yéyé και υπήρξε μακροχρόνιος συνεργάτης στη σύνθεση τραγουδιών με τον Jacques Lanzmann. Σύμφωνα με το AllMusic, ο Dutronc είναι "ένας από τους πιο δημοφιλείς ερμηνευτές στον γαλλόφωνο κόσμο", αν και "παραμένει ελάχιστα γνωστός στις αγγλόφωνες περιοχές" εκτός από έναν οπαδό λατρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αργότερα επεκτάθηκε στον κινηματογράφο, ξεκινώντας το 1973. Κέρδισε ένα βραβείο Σεζάρ Καλύτερου Ηθοποιού για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Van Gogh, τον οποίο σκηνοθέτησε ο Maurice Pialat. Παντρεύτηκε την  FR. Hardy  το 1981 και μαζί έχουν έναν γιο, τον κιθαρίστα Thomas Dutronc (γεννημένος το 1973). το ζευγάρι χώρισε το 1988.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url