Future Sound of Africa - Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα...

Future Sound of Africa - Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα...

 

 

Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη

 

Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα και έρχεται ένας νέος δίσκος να το αποδείξει ξανά περίτρανα. Από την εταιρεία Real World του Peter Gabriel η μουσική πρόταση των αμαζόνων της Αφρικής. Ένα 10μελές σούπερ συγκρότημα γυναικών που ιδρύθηκε στο Μαλί, στα δυτικά της ηπείρου. Έκανε την πρώτη εμφάνισή του ζωντανά στη Μασσαλία το 2015 ενώ στην Αγγλία εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ World of Music Arts and Dance (WOMAD) που πραγματοποιείται από το 2007, στο Wiltshire, κερδίζοντας πανηγυρικά τις εντυπώσεις.

 

Υπέροχα φωνητικά μεγάλου εύρους, εκπληκτικές δεύτερες φωνές, στίχοι με κεντρικό θέμα τη γυναίκα, την βία, την ανισότητα, την περιορισμένη πρόσβαση στην μόρφωση και γενικά τις αντιξοότητες που έχει να αντιμετωπίσει σε μια παραδοσιακά ανδροκρατούμενη κοινωνία.

 

Όλα αυτά ενώνονται με τη μουσική του afrobeat που τόσο καλά ξέρει ο παραγωγός Doctor L. Ο κατά κόσμο Liam Farrell Ιρλανδός που ζει στο Παρίσι, έχει συνδέσει το όνομά του με έναν νέο αέρα της αφρικάνικης μουσικής. Με πιο πρόσφατους ήχους από τον πάλε ποτέ Ζαΐρ, την τωρινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό,και την μπάντα που έκανε εντύπωση το 2015, προερχόμενη από τα απομεινάρια των Staff Benda Bilili, τους Mbongwana Star.

 

Malukayi (feat.Konono No.1)

 

 

 

 

Ο λευκός στην καρδιά της Αφρικής βρίσκεται όμως από παλιά. Η δίψα του για την αυθεντικότητα των ήχων που θα εξελιχθούν στο afro beat, τον ανάγκασε να ταξιδέψει τελικά ο ίδιος στην αυθεντική πηγή. Έχει πολλαπλές συμμετοχές στη δημιουργία αυτού του οράματος του παλιού και συγχρόνως νέου ήχου. Ένα από τα πρώιμα παραδείγματά του είναι από το 1999 οπότε και συνεργάστηκε ως παραγωγός και περκασιονίστας με τον πρωτοπόρο του είδους, τον Tony Allen στο Black Voices. Το αποτέλεσμα του να γεμίσει η Γαλλία με μιμητές.

 

 

 

 

 

 

 

Σόουλ, φανκ, ρεγγε, ροκ, τζαζ και αφρικάνικοι παραδοσιακοί ήχοι στροβιλίζονται με τα distortions χέρι χέρι φτιάχνοντας ένα ηχητικό χαλί που οι επιρροές του μπορεί να τις ιχνηλατήσει κάποιος από το δίσκο ογκόλιθο των Eno / Byrne My Life in the Bush of Ghosts του 1981. Εδώ όμως τα υπέροχα φωνητικά των αμαζόνων βρίσκονται στο προσκήνιο και σε σαγηνεύουν από τις πρώτες νότες κιόλας του opening track.

 

Dombolo (feat.Angélique Kidjo)

 

 

 

 

Η Angélique Kidjo γεννήθηκε στο Βασίλειο της Δαχομέης, μένει πλέον στην Νέα Υόρκη και είναι από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες της Αφρικής, με 15 προσωπικούς δίσκους από το 1981, ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος δυτικών σάουντρακ. Ο κατάλογος βραβείων που της έχουν απονεμηθεί είναι τεράστιος από διάφορες χώρες όπως Δανία, Γαλλία, Καναδά, Γερμανία, ενώ είναι και κάτοχος τριών βραβείων γκράμμι. Μια οικουμενική μορφή που το περιοδικό Timeτην έχει ονομάσει η πρώτη ντίβα της Αφρικής.

 

Το πρώτο σινγκλ του δίσκου. Μια σύμπραξη δυνάμεων. Η κυρία Keita, με συμμετοχές στα δεύτερα φωνητικά του Salif στη δεκαετία του 90 και με 4 προσωπικούς δίσκους, η ράπερ από την Νιγηρία Mariam με ήδη δέκα χρόνια δισκογραφικής παρουσίας και η υποψήφια για γκράμμι για τη δουλειά της με το Ντουέτο Amadou&Mariam, το τυφλό ανδρόγυνο με 8 δίσκους από το 1998.

 

I Play The Kora (feat. Mamani Keita, Nneka, Mariam Doumbia) (Μαλί/Νιγηρία/Μαλί). Το να παίξει γυναίκα τη παραδοσιακή κόρα, απαγορευόταν για γενιές ολόκληρες. Ενδεικτική μεταφορά, για την ισότητα των γυναικών και για την αλλαγή προς έναν νέο κόσμο που τραγουδούν οι αμαζόνες.

 

 

 

 

Doona (feat.Mamani Keïta) (το δεύτερο σινγκλ)

 

 

 

 

Angélique Kidjo, Kandia Kouyaté, Mamani Keita, Mariam Doumbia, Mariam Koné, Massan Coulibaly, Mouneissa Tandina, Nneka, Pamela Badjogo και Rokia Koné