Αναμνήσεις, μουσική και φόνοι.

Από το βιβλίο της Χίλντας Παπαδημητίου « Για μια χούφτα βινύλια»

«Εγώ δεν θα βαρεθώ να το λέω: πάει, χάλασε η μουσική. Από το ‘80 και μετά, όλα πάνε κατά διαόλου. Τελευταία αναλαμπή ήταν το πανκ, αν κι εμένα δεν μου άρεσε ποτέ. Μόνο οι Clash ήταν συγκροτηματάρα! Μετά όμως το ροκ πέθανε οριστικά, και τώρα μας έχουν κυριεύσει οι φλώροι με τα ηλεκτρονικά μπλιμπλίκια τους. Ακόμα και οι παλιοί σαν τον Ντίλαν και τον Σπρίνγκστιν βγάζουν αηδίες. Μόνο ο Νιλ Γιανγκ έχει μείνει, αλλά τι να σου κάνει που γέρασε πια και αυτός. Φταίνε οι εταιρίες δίσκων φυσικά, που δεν ξέρουν την τύφλα τους. Άλλα να μου πεις, αυτή τη δουλειά τους κάνουν.

Βλέπεις τι πλασάρουν στους πιτσιρικάδες που τσιμπάνε με το hype;. Ότι καινούργιο βγαίνει είναι αντιγραφή των παλιών. Να ας πούμε οι Franz Ferdinand. Τι σου θυμίζουν, ε; Τι σου θυμίζουν». Περίμενε μισό λεπτό και όταν είδε ότι ο Φώντας δεν σκόπευε να του απαντήσει, είπε θριαμβευτικά. «Μη μου πεις ότι δεν σου θυμίζουν λίγο Wire με μια ιδέα από Fall; Φταίει όμως και το ραδιόφωνο. Δεν υπάρχουν πια σταθμοί σοβαροί, ακόμα και ο Πετρίδης χάλασε και βάζει Madonna και Michael Jackson ,για να…….».

Βλέποντας την Τατιάνα, ο Φώντας πετάχτηκε αμέσως από τη θέση του, διακόπτοντας τον Παντελή.
«Καλώς την Τατιάνα. Κουρασμένη σε βλέπω κοριτσάκι μου. Να σου φτιάξω ένα τσάι; Πολύ χλωμή είσαι όμως. Θα σου έχει πέσει πάλι πίεση. Πάω δίπλα στο Μανώλη να σου πάρω μια σοκολάτα. Με συγχωρείς δύο λεπτά Παντελή»

« Α, δεν πειράζει, έφευγα κι εγώ άλλωστε, πρέπει να γυρίσω στο γραφείο» απάντησε ο Παντελής. «Μόνο μην ξεχάσεις να ψάξεις εκείνο το άλμπουμ των Strawberry Alarm Clock που σου είπα, γιατί περιέχει δύο κομμάτια που μου λείπουν. Αν και έχω ολόκληρη τη δισκογραφία τους. Ορίστε ένα συγκρότημα υποτιμημένο το οποίο ποτέ δεν……»
«Άντε στο καλό Παντελή, μη σε κρατάω αφού πρέπει να γυρίσεις στο γραφείο. Και πάρε με στα μέσα της επόμενης εβδομάδας να σου πω τι έκανα» τον ξεπροβόδιζε ο Φώντας σ την πόρτα. Μόλις βεβαιώθηκε ότι ο Παντελής είχε στρίψει στην Σόλωνος, γύρισε στην Τατιάνα. «Κούκλα μου, ήταν έτοιμος να περάσει σ το χιπ-χοπ, και να κατακεραυνώσει τον Έμινεμ. Με έσωσες.»

…………………………………………………………………………………………………………………….
«Εγώ τους δίσκους μου τους φυλάω σφραγισμένους» τον πρόλαβε ο Ισίδωρος. «Παλιά τους άκουγα πολλές φορές, αλλά τώρα δεν θέλω να τους χαλάσω. Αγοράζω μόνο σφραγισμένους δίσκους, αφού τους ακούσω από κανένα φίλο, ή παραγγέλνω και μου φτιάχνουνε κασέτες. Έχω έναν γνωστό, τον Βαγγέλη, που έχει καλό κασετόφωνο και μου γράφει. Με το αζημίωτο βέβαια, γιατί όλο πιο σπανία βρίσκεις πια κασέτες χρωμίου στην αγορά, αλλά έτσι δε χαλάω καθόλου τους δίσκους μου. Άλλωστε έμενα δεν μ’ αρέσει η καινούργια μουσική. Μαζεύω δεκαετία 60, ψυχεδέλεια και βρετανικά μπλουζ και αρτ ροκ του 70.Παλιά άκουγα κάθε μέρα τον Πετρίδη και ενημερωνόμουν, τώρα τον ακούω πιο σπανία όταν κάνει αφιερώματα στο παλιό ροκ. Χάλασε και αυτός, βάζει κάτι ραπ και κάτι ηλεκτρονικά – σκέτη αηδία. Μια φορά ,που λες, τότε που τον άκουγα καθημερινά, ρωτάει ο Πετρίδης πoια τρία σπουδαία συγκροτήματα– αν και μόνο τα δύο μας είναι γνωστά τώρα, ενώ το τρίτο το έχουμε ξεχάσει παρότι ήταν κι αυτό μεγάλο συγκρότημα, αλλά έτσι είναι αυτά συμβαίνουν συχνά στον κόσμο της μουσικής – ποια τρία συγκροτήματα, λοιπόν, ηχογραφούσαν συγχρόνως στο στούντιο της Άμπει Ρόουντ τον Φεβρουάριο του 1967;Και όλοι έπαιρναν και έλεγαν τους Βeatles και τους Pink Floyd, αλλά μόνο εγώ ήξερα τους Pretty Τhings, γιατί το έχει ξαναπεί αυτό Πετρίδης το 1987, όταν έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 χρόνια από την κυκλοφορία τους Sgt. Pepper’s και το θυμόμουνα. Δεν ξεχνάω τίποτα. Όλα τα καταγράφω εδώ στο μυαλό μου. Τον πήρα και του το είπα, και ο Πετρίδης μου είπε μπράβο Ισίδωρε, συγχαρητήρια για τις γνώσεις και για την παρατηρητικότητα σου. Από τότε όμως δεν έχω προλάβει να απαντήσω σε άλλο διαγωνισμό και ο Πετρίδης θα νομίζει ότι δεν ξέρω τις απαντήσεις. Πολλές φορές τις ξέρω, αλλά δεν προλαβαίνω να πιάσω γραμμή, γιατί το τηλέφωνο το έχει μαμά μου στο δωμάτιο της, ενώ το ραδιόφωνο το έχω στο δικό μου δωμάτιο. Μέχρι να πάω να τηλεφωνήσω, όλο και κάποιος άλλος με έχει προλάβει».
………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Θέλω μια κασέτα που να έχει καινούργια τραγούδια αλλά όχι πολύ άγρια, σαν αυτά που αρέσουν στην αδερφή μου. Μου αρέσει κι εμένα το νιου γουέιβ και, όποτε δεν έχω σχολείο, ακούω τον Πετρίδη στις 4 το απόγευμα, για να ενημερώνομαι. Η Σόνια τον κοροϊδεύει τώρα, παρότι μέχρι πέρυσι τον λάτρευε κι αυτή. Τώρα διαβάζει τον ΗΧΟ και ο καινούργιος της Θεός είναι ο Ζήλος. Προσπάθησα μια φορά να τον διαβάσω , αλλά δεν κατάλαβα τίποτα.

Πηγή: https://red1925.wordpress.com/