ADAGIO IN G MINOR

Συνθέτης: Tomaso Albinoni, γεννήθηκε 8 Ιουνίου 1671, πέθανε 17 Ιανουαρίου 1751, Ενορχήστρωση/Διασκευή: Remo Giazotto

Μία από τις πολλές πολύπλοκες περιπτώσεις διεκδίκησης της πατρότητας κάποιας μουσικής σύνθεσης αποτελεί το Αντάτζιο Σε Σολ Ελάσσονα που ενώ σαν σύνθεση αναφέρεται στον Tomaso Albinoni το όνομα του οποίου χρησιμοποιείται συχνά και στον τίτλο του, ο Remo Giazotto σύμφωνα με πληροφορίες του οποίου η σύνθεση βασίζεται σε μία εκκλησιαστική σονάτα του Albinoni που ανακάλυψε τυχαία στο τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου στα ράφια μιας βιβλιοθήκης στην πόλη της Δρέσδης στην Γερμανία.

Η σονάτα πιθανώς γράφτηκε από τον Albinoni το 1708 και ο Giazotto για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων απέκτησε την κυριότητά της. Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται βέβαια ότι η σύνθεση ανήκει ολοκληρωτικά στον Giazotto ο οποίος πέθανε το 1998 αφήνοντας μία αιώνια αμφιβολία για την πατρότητα της σύνθεσης και αρκετά χρήματα στους κληρονόμους του από τα δικαιώματά της.

Το Adagio έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες σαν μουσική επένδυση, The Trial (1962), The Enigma Of Kaspar Hauser (1974), Gallipoli (1981), Dragonslayer (1981), Flashdance (1983), στην ταινία The Doors που γύρισε ο Oliver Stone για το δημοφιλές συγκρότημα του ροκ το 1991, 2046 (2004), Show Me Love (1998), Phantom Of The Opera (1989) με τον τίτλο Don Juan Triumphant.

Eπίσης έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές στην μουσική διασκευασμένο: Vorrei -Sylvia Grissi, Feast Of Friends-The Doors, Icarus Dream Suite Op. 4-Yngwie Malmsteen, Graveyard Angel-Louise Tucker, Anytime, Anywhere-Sarah Brightman, Cold Is Being-Renaissance, Adagio-Lara Fabian.

https://www.youtube.com/watch?v=7Q_enY6YNEg