Μέρες και Δίσκοι για το 2018 - Ότι πρόλαβε να μας χαϊδέψει τ'αυτιά και όχι μόνο...

Μέρες και Δίσκοι για το 2018 - Ότι πρόλαβε να μας χαϊδέψει τ'αυτιά και όχι μόνο...

 

Από Στέργιο Βολόγκα

Το apotis4stis5.com έκανε όπως πάντα αυτό που όφειλε τους αναγνώστες και στους ακροατές του. Πολύ πριν το τέλος του 2018, δημοσίευσε λίστες έγκυρων περιοδικών και ιστότοπων με τα καλύτερα του 2018 από όλα τα είδη. Έτσι παρέλασαν λίστες από το Rolling Stone, Wire, Mojo, Paste, Pitchfork και άλλων. Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις, να βαθμολογήσω ή να δώσω κατευθύνσεις για το 2018, ως μουσικό χώρο και χρόνο δρώμενων. Απλά και μόνο επειδή η μουσική είναι μια από τις απολαύσεις που διεγείρει και τις πέντε αισθήσεις και βάλε, προκαλεί πολλαπλή ροή συναισθημάτων, εικόνων και ήχων, παραθέτω μια επιλογή δίσκων και τραγουδιών, με σειρά μόνο την ημερομηνία κυκλοφορίας και με κριτήριο ότι όλοι τους, άγγιξαν κάτι μέσα μου. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει ό χρόνος και η επανάληψη.

 

01-THE NICKEL & DIME BAND -On the Town (live) -Digital 15 Jan.2018

 

diskoi 2018 1

Οι Nickel & Dime Band είναι μια μπάντα από την συνοικία Jamaica Plain της Βοστώνης. Παίζει για το κέφι της οπουδήποτε βρεθεί και σταθεί. Με τον σπουδαίο παλαίμαχο τραγουδιστή και συνθέτη Rick Berlin να κρατά το μικρόφωνο, αφήνουν τον περφεξιονισμό γι’ άλλους και το μόνο που θέλουν είναι να σπείρουν ζωντάνια και παλμό. Η συγκεκριμένη ηχογράφηση έγινε ζωντανά στο ραδιόφωνο WMFO (Tufts Radio).

https://rickberlin.bandcamp.com/album/on-the-town-w-mikey-dee-live-ii

 

 

02-IAMX -Alive In New Light (2 Feb. 2018)

 

diskoi 2018 2

Τον Chris Corner (IAMX) τον είδαμε από κοντά τον Μάρτιο του 2016 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε όσους αρέσει ο Mark Almont, οι Depeche Mode, η Nina Hagen, η ακμή και η παρακμή του σύγχρονου πολιτισμού που περνά μέσα από τον λόγο, το θέατρο, το καμπαρέ, το γέλιο, το δράμα και την μελαγχολία της Synthpop και της Electonica, προσέλθετε.

 

 

 

 

03-BRANDI CARLILE -by the way i forgive you (16 Feb.2018)

 

diskoi 2018 3

Το “By the Way I forgive you” της Brandi Carlile έφτασε μέχρι το Νο.5 του Billboard, έχει έξι (6) υποψηφιότητες για Grammy και μπήκε επίσης και σε πολλές από τις παραπάνω λίστες που αναφέραμε, αλλά μάλλον στην Ελλάδα αυτό που αποκαλούμε Country ή Coyntry-Folk ή ακαδημαϊκά Americana, στην Ελλάδα μάλλον καλύπτετε από τον ήχο και τα παρακλάδια του Neil Young. Όποιος θέλει να δοκιμάσει κάποιον άλλο «απαγορευμένο καρπό» ας το πράξει εδώ.

 

 

 

 

 

04-DOMINIQUE A -Toute Latitude (9 Mar.2018) + DOMINIQUE A -La Fragilité (5 Oct.2018)

 

diskoi 2018 4

Η Γαλλική γλώσσα μπορεί να θεωρείτε από τις πιο ερωτικές, αλλά οι εποχές που οι Έλληνες συγκινούνταν και αγόραζαν δίσκους του Joe Dassin και της Vicky Leaandros έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα τι τύχη μπορεί να έχει σήμερα, ένας τραγουδοποιός-συνθέτης-στιχουργός σαν τον Dominique A που κινείται μελωδικά, αθόρυβα, μινιμαλιστικά και ευαίσθητα δεν μπορώ να το ξέρω. Μπορώ να παραθέσω και να καταθέσω ότι ένας καλλιτέχνης που μέσα στο 2018 βγάζει δύο (2) τόσο ολοκληρωμένους μουσικά δίσκους, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι.

 

 

 

 

 

05-GUIDED BY VOICES -Space Gun (23 Mar.2018)

 

diskoi 2018 5

Το 23ο ή το 26ο άλμπουμ για τους Guided by Voices, όπως τα μετρά ο καθένας, χώρια ή μαζί, είναι ουσιαστικά ο Robert Pollard που γράφει μόνος του όλα τα τραγούδια του δίσκου και παίζει όλα τα όργανα μόνος του. Οι ένδοξες ημέρες του «Κολλεγιακού Ροκ» του ’80 έχουν περάσει για τον Pollard και του «ανεξάρτητους» τότε Guided by Voices αλλά ο ίδιος συνεχίζει ακάθεκτα και δυναμικά. Το πάθος είναι μια δύναμη που ξέρει να μην εγκαταλείπει ποτέ τους ικανούς.

 

 

 

 

 

06-JON ALLEN -Blue Flame (18 May 2018)

 

diskoi 2018 6

O Βρετανός Jon Allen είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ευαίσθητου καλλιτέχνη αλλά και επιδέξιου τραγουδοποιού. Το ότι λίγο πολύ τον «ανακάλυψε» ο Mark Knopfler κάτι λέει από μόνο του. Το τελευταίο του άλμπουμ “Blue Flame” έχει περισσότερο Soul ψυχή μέσα του μιας και το συνοδεύουν και πνευστά και έγχορδα. Την παρουσίαση του, είχαμε την τύχη να την δούμε από τους πρώτους, καθώς στις 19 Οκτωβρίου 2018 ο Jon Allen βρέθηκε «Ζωντανά» μαζί μας στην σκηνή στον «Σταυρό του Νότου».

 

 

 

07-HARLAN T. BOBO -A History of Violence (22 Jun.2018)

 

diskoi 2018 7

Ο Harlan T. Bobo από το Memphis του Tennessee θα μπορούσε ν’ ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο της Country και να μείνει εκεί. Αντ’ αυτού, από το 2004 που άρχισε να δισκογραφεί η μουσική του γίνεται ολοένα ενδοσκοπική και σκοτεινά ποιητική. Στο “A History of Violence” η Pop, Folk και η Country αναμιγνύονται με τον ρομαντισμό, την περιπέτεια, τα προσωπικά δράματα και την Gothic αισθητική για να δώσουν ένα αποτέλεσμα που αν δεν σε αποδομεί ηχητικά σίγουρα σε καθηλώνει συναισθηματικά.
https://www.youtube.com/watch?v=YgaQhGU9EoE

 

 

08-PATRIC WATSON -Melody Noir – Dig.single (11 Jul.2018)

 

diskoi 2018 a

Στο καινούργιο τραγούδι του Patric Watson –“Melody Noir” θυμήθηκα τον Γιάννη Πετρίδη που από καιρό έχει αναγγείλει την έλευση των ψηφιακών τραγουδιών που «πωλούνται» ήδη με το κομμάτι και κάνουν για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Όποιος θέλει περισσότερο από μια και μόνο γεύση πρέπει να ψάξει και ν’ ακούσει λίγο πιο βαθιά.

 

 

 

09-TONY JOE WHITE -Bad Mouthin’ (28 Sep.2018)

 

diskoi 2018 9

Ο θάνατος του σπουδαίου και σημαντικού Tony Joe White στις 24 Οκτωβρίου 2018, πέρασε στα ψιλά γράμματα εφημερίδων και μέσων. Θα ήταν άκαιρο εδώ να κάνουμε αναδρομή στην ζωή του και στο σημαντικό καλλιτεχνικό του έργο, αλλά θα μπορούσαμε από την θέση αυτή να δείξουμε τουλάχιστον το «ράφι» με τον τελευταίο του δίσκο “Bad Mouthin’”, που βρήκε σχεδόν ένα μήνα πριν τον αφήσει τον μάταιο αυτό κόσμο. Καλό ταξίδι.
https://www.youtube.com/watch?v=0tMmQ9yyFN4

 

 

10-The MYSTERINES -Hormone – Dig. single (5 Oct.2018)

 

diskoi 2018 10

To Power punk-rock trio των Mysterines από το Λίβερπουλ αποτελείται από μια ψυχωμένη παρέα νεαρών με αρχηγό την τραγουδίστρια και κιθαρίστρια Lia Medcalf που αν μη τι άλλο στο κομμάτι τους “Hormone”, κάνουν και τις δικές μας ορμόνες να χορεύουν. Θέλω να πιστεύω πως θα μας απασχολήσουν ευχάριστα και στο μέλλον.

 

 

 

 

11-The CALLAS with LEE RANALDO -Trouble and Desire (26 Oct.2018)

 

diskoi 2018 11

Να μια Ελληνική κυκλοφορία που ήδη έχει συζητηθεί και μέσα και έξω από τα δικά μας σύνορα. Οι δικοί μας Callas στον τέταρτο δίσκο τους καταφέρνουν να συγκινήσουν και να συνεργαστούν αρμονικά με τον Lee Renaldo των Sonic Youth. Το χαοτικό υπόβαθρο των Sonic Youth η κινηματογραφική μουσική, το ρεμπέτικο, η σύγχρονη ψυχεδέλεια και η χρήση ελληνικού αλλά και αγγλικού στίχου συνθέτουν ένα μωσαϊκό ήχων που δεν περνά καθόλου απαρατήρητο.

 

 

 

 

 

12-BABEL TRIO - Island of Cretal (2 Noe.2018)

 

diskoi 2018 12

Ένας ακόμη Ελληνικός δίσκος που εύχομαι να τύχει προσοχής και επαναληπτικής ακρόασης. Οι Babel Trio είναι ένα κουαρτέτο που συνδυάζουν τις παραδοσιακές μελωδίες με το progressive rock, το stoner και την free-jazz δομή. Στον “Island of Cretal” φιλοδοξούν από τον δεύτερο τους κιόλας δίσκο να εξελίξουν κάτι το εντελώς καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα με γνώση, γνώμη και πολλή δουλειά.

 

 

 

 

 

13-ROSANNE CASH -She remembers everything (2 Noe.2018)

 

diskoi 2018 13

Η Rosanne Cash είναι η μεγαλύτερη κόρη του αείμνηστου Johnny Cash και στον τελευταίο της δίσκο λέει ότι δεν έχεις ξεχάσει τίποτα από τις συμβουλές του πατέρα της “She remembers everything”. Σ’ αυτό το τελευταίο έργο της χρησιμοποιεί τις μνήμες της, το ταλέντο της αλλά και την βοήθεια των Elvis Costello, Kris Kristofferson, Sam Philips και Colin Meloy (The Decemberists)

 

 

 

 

 

14-FAILURE -In The Future Your Body Will Be The Furthest Thing From Your Mind –Dig. (16 Noe.2018)

diskoi 2018 14

Οι Failure από το Los Angeles πίσω στην λαμπρή δεκαετία του ’90 για το Αμερικάνικο ρόκ, με Nirvana, Soundgarden, Mudhoney και άλλους, ήταν ένα underground αλλά υποσχόμενο όνομα. Διέλυσαν σύντομα, περιπλανήθηκαν και το 2013 αποφάσισαν να επανέλθουν δυναμικά. Μέσα στο 2018 κυκλοφόρησαν τέσσερα (4) EPs, τα οποία τα ένωσαν ηχητικά και ψηφιακά τον Νοέμβριο του 2018. Κάτω από τον φιλοσοφημένα αφηρημένο τίτλο του δίσκου τους λέγονται και ακούγονται πολλά. Τα ταξίδια στο διάστημα με το νου και τα μάτια είναι πάντοτε εφικτά. Αν προσθέσουμε και τ’ αυτιά μας τότε γίνονται συναρπαστικά.