10 hip hop κομμάτια που θα άρεσαν σε έναν ροκά

10 hip hop κομμάτια που θα άρεσαν σε έναν ροκά

Από τον ALi Mathloum

Αυτό που διαχρονικά κατηγορούν την ραπ μουσική οι old school ροκάδες είναι φυσικά η μουσική. Κατά εκείνους είναι η έλλειψη αυθεντικότητας λόγω χρήσης samples και ηλεκτρονικά φτιαγμένων beats κ μελωδιών και ότι απλά δεν υπάρχει συγκρότημα με μουσικούς να παίζουν. Οι επιλογές βασίζονται στο συνολικό ύφος, το beat και την μελωδία παρά το διαχρονικά μεγάλο όπλο της ραπ που είναι οι στίχοι. Καθώς ένας μη μυημένος στη φιλοσοφία και την άποψη του είδους καλό είναι να ξεκινήσει με τα πιο…πιασάρικα.

10. TIME MACHINE – ΛΟΓΟΣ ΑΠΕΙΛΗ & FREESTYLE | Κάτι από…Ελλάδα που μαρέσει πολύ για να ξεκινήσει η λίστα. Η συνεργασία του άριστου ερμηνευτή Λόγος Απειλή με τον ομόλογο τους εξ Αμερικής μεριά ράπερ είναι μια ωδή στην old shool hip-hop με πολλές αναφορές στους θρύλους του είδους και στην ‘’φάση’’ του να είσαι μέσα στην χιπ χοπ κουλτούρα, ένα νοσταλγικό κομμάτι με ΑΠΙΘΑΝΗ παραγωγή και άκρως πιασάρικο μπιτ που σε τραβάει και ας είσαι… μεταλάς, λέμε τώρα. Τα σκρατσαρίσματα του DJ είναι επίσης πολύ μαεστρικά.

9. KING OF ROCK – RUN DMC | Ένα συγκρότημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την ροκ καθώς η συνεργασία τους με τους Aerosmith στο Walk This Way υπήρξε η πρώτη φορά που η ραπ συνάντησε την ροκ σε μια επιτυχία που σόκαρε, κατακρίθηκε από μερικούς, όμως έγινε τεράστια επιτυχία. Από κάτι δικό τους νομίζω κ λόγω τίτλου αλλά κυρίως ύφους και ηλεκτρικής αξίζει την θέση του εδώ.

8. CAN I KICK IT – A TRIBE CALLED QUEST | Όταν το βασικό sample και η μελωδία είναι παρμένη από τον Lou Reed και το Walk on the Wild Side σίγουρα έχει ένα σημείο αναφοράς για να ταυτιστεί ο κάθε ροκάς. Η χρήση του sample είναι υπέροχη και πολύ πετυχημένη από μια δυναμική μπάντα που με ροκ attitude.

7. TILL I COLLAPSE – EMINEM | Ο καλύτερος λευκός ράπερ όλων των εποχών κατά καιρούς έχει συνδεθεί αρκετές φορές με την Rock μουσική. Η χρήση του ρεφρέν από το Dream On των Aerosmith στο Sing For the Moment , το sample με τα φωνητικά του Ozzy απ'το Changes των Black Sabbath, το Summertime της Joplin είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Στις επιλογές μου θα μπει το sample από το We Will Rock You στο μπιτ που κάνει το κομμάτι άξιο αναφοράς σε συνδυασμό με το μελωδικό του ρεφρέν και τον δυναμισμό που εκπέμπει.

6. FIGHT FOR YOUR RIGHT (TO PARTY) – BEASTIE BOYS | Οκ, αυτό είναι λίγο κλεψιά καθώς αυτό το κομμάτι είναι ραπ/ροκ fusion περιέχει εξέχουσα ηλεκτρική κιθάρα αλλά και σολάκι για το αποκορύφωμα! Ένα από τα σπουδαιότερα και πιο τολμηρά συγκροτήματα της χιπ-χοπ είναι οι πλέον συμπαθείς λόγω της δυναμικής και της σύνθεσης των κομματιών τους για κάθε ρόκερ. Το βγαλμένο από 80’ς glam rock βίντεο κλιπ είναι ένα μεγάλο συν στην επιλογή.

5. NOTHIN’ BUT A G THANG – Dr DRE ft SNOOP DOGGY DOG | Από τους σπουδαιότερους για την ιστορία της χιπ χοπ σκηνής παραγωγούς, ο Dr Dre υιοθέτησε την κληρονομιά της P-Funk του mastermind George Clinton, την κατεύνασε και με δικές τους synth πινελιές δημιούργησε ολόκληρο μουσικό ρεύμα το γνωστό πλέον ‘’G-Funk’’, φανκ επιρροές σε πιο αργούς ρυθμούς. Όρισε με αυτό το στυλ όλη την gangsta rap των 90’ς και άλλαξε ολοκληρωτικά τα δεδομένα με το άλμπουμ ‘’The Chronic’’. Οι μελωδίες του και τα μπιτ ξεπερνούν τα όρια της χιπ-χοπ και βρίσκουν φανς και σε άλλα είδη. California Love, Still & Next Episode είναι μερικά ακόμη παραδείγματα του μεγαλείου του Dr Dre σαν συνθέτη.

4. 99 PROBLEMS – JAY Z | Από τις πλέον θρυλικές προσωπικότητες στον χώρος της ραπ και της μεινστριμ μουσικής ο Jay-Z δεν ραπάρει μόνο, είναι και ένας δεινός και ευφυέστατος παραγωγός με άποψη κ γνώση του αντικειμένου. Η συνεργασίες του με τους Pearl Jam & Linkin Park σε συνδυασμό με το γεγονός πως ήταν headliner στο πλέον θρυλικό φεστιβάλ του Glastonbury το 2008 είναι λίγα μονο σημάδια της αποδοχής του από την ροκ κοινότητα. Το 99 Problems δεν είναι το τυπικό ραπ κομμάτι καθώς ροκάρει πολύ δυνατά . Η μελωδία και η χρήση παιδικής χορωδίας στο Hard Knock Life δεν σε αφήνει ασυγκίνητο όσο σκληρός κ αν είσαι.

3. BEYOND WORDS – OUTLANDISH | Τo sample είναι μια υπέροχη μελαγχολική μελωδία παρμένη από σέρβικο παραδοσιακό τραγούδι(!). Που το βρήκανε μη ρωτάτε. Ένα ακρως υποτιμημένο κομμάτι από τα πιο μελωδικά χιπ χοπ που έχω ακούσει, ο συνδυασμός βαλκανικής μελωδίας με αγγλικό άλλα και ισπανικό ραπ και στο ρεφρέν καταπληκτική δουλειά στα φωνητικά δημιουργεί ένα μίγμα που θα μπει στη λίστα του ροκά και ας μην το παραδεχτεί.

2. LOUD PIPES – RATATAT ft ECOMOG | Οι Ratatat είναι ένα πολύ σπουδαίο συγκρότημα με instrumental κατά βάση δημιουργίες βασισμένες σε μια μοναδική μίξη ηλεκτρονικής , ροκ και άλλων στοιχείων που εμπλουτίζουν στον ήχο τους. Το άλμπουμ τους ‘’Classics Revisited’’ περιέχει διασκευές στα ίδια τους τα κομμάτια ενισχυμένα με φωνητικά. Το Loud Pipes είναι το πλέον ξεχωριστό και γνωστό τους κομμάτι και αυτή εδώ η εκτέλεση ενισχυμένη με ραπ αξίζει να βρίσκεται εδώ, η σύνθεση του κομματιού δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν ‘’ροκά’’.

1. BOYZ N’ THE HOOD – EAZY E | Παίρνει την πρώτη θέση καθώς μέσα σε όλη την καταπληκτική και πληθωρική παραγωγή του περιέχει και ένα κιθαριστικό ριφ που συνοδεύει το beat και είναι αυτό που θέλει ένας ροκας να ακούσει για να ταυτιστεί και να αποδεχτεί την ραπ. Μαζί με όλες τις επιλογές να την αποδεχτεί έστω ως μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση και μίξη μουσικών ντυμένη με ποιητικούς στίχους που αξίζει τον σεβασμό του ως ένα είδος με υπόσταση που έχει ( ή είχε τουλάχιστον ) κάτι να πει.

Banksy Kids Wallpapers 3

ΈΞΤΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΛΙΓΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΔΕΚΑΔΑ: