Κουραμπιέδες με βούτυρο

Κουραμπιέδες με βούτυρο

Τη συνταγή μάς έδωσε η καλή συνάδελφος του «Γαστρονόμου», Μαρία Βασιλοπούλου. Είναι δοκιμασμένη επί 21 συναπτά έτη και οι δυο γιοι της, Δημήτρης και Γιώργος, δεν το διαπραγματεύονται να μην υπάρχουν στο σπίτι κάθε Χριστούγεννα.

Προετοιμασία: 45΄, Ψήσιμο: 20΄, Αναμονή: 30΄

Υλικά (για περίπου 3 κιλά)
700 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια
650 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κάψουλα βανίλιας
30 γρ. μπράντι
20 γρ. ανθόνερο (αν δεν μας αρέσει, το αντικαθιστούμε με την ίδια ποσότητα μπράντι)
1.200 γρ. αλεύρι μαλακό
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
300 γρ. αμύγδαλα λευκά, ανάλατα

Διαδικασία

Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με 150 γρ. από την άχνη για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.

Προσθέτουμε τη βανίλια, το μπράντι, το ανθόνερο (αν το βάλουμε), 500 γρ. από το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια, ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια λεία και σφιχτή ζύμη που να μπορούμε να πλάσουμε.

Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα γυρίζουμε μόνο μια-δυο φορές, ίσα-ίσα να χονδροθρυμματιστούν. Τα αδειάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Τα ρίχνουμε στη ζύμη και ζυμώνουμε ξανά με τα χέρια, μέχρι να σκορπιστούν ομοιόμορφα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια λεία επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο. Με ένα ποτήρι κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια ή μισοφέγγαρα. Επίσης, αν θέλουμε, δίνουμε στους κουραμπιέδες άλλο σχήμα, π.χ. αστέρι, χρησιμοποιώντας το ανάλογο κουπάτ.

Μαζεύουμε το φύλλο που έχει μείνει σε μπάλα, το ξανανοίγουμε και το ξανακόβουμε. Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες στη λαμαρίνα και τους ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Ξεφουρνίζουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ την υπόλοιπη άχνη (500 γρ.) και βουτάμε μέσα τους κουραμπιέδες μέχρι να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Τους βάζουμε σε μια πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με επιπλέον άχνη.

Πηγή: Καθημερινή