Έμφραγμα τα Χριστούγεννα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Έμφραγμα τα Χριστούγεννα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τα έμφραγμα σημειώνεται όταν περιοχές της καρδιάς δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες αίματος για την απρόσκοπτη λειτουργία του οργάνου.

Οι αρτηρίες της καρδιάς μπορεί να παρουσιάζουν στένωση και τελικά απόφραξη από τη δημιουργία αθηροσκληρυντικών αλλοιώσεων, από θρόμβο ή σπασμό.

Λόγω της μειωμένης ροής αίματος, η καρδιά δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και παρουσιάζει βλάβη, δηλαδή νέκρωση ενός τμήματός της.

Σουηδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Έρλινγκε του Τμήματος Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Λουντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος στη διάρκεια του έτους κορυφώνεται γύρω στις δέκα το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, ιδίως για τους πιο ηλικιωμένους και πιο άρρωστους ανθρώπους.

Η αιτία, σύμφωνα με την έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, είναι το αυξημένο συναισθηματικό στρες.

Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 283.000 περιστατικά εμφραγμάτων στη διάρκεια 16 ετών και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για έμφραγμα είναι αυξημένος και ανήμερα τα Χριστούγεννα (αλλά λιγότερο από ό,τι την παραμονή), την Πρωτοχρονιά (αλλά όχι την παραμονή), καθώς και τα πρωινά (γύρω στις 8 π.μ.), ιδίως της Δευτέρας, αλλά όχι στη διάρκεια του Πάσχα ή των μεγάλων αθλητικών αγώνων.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος είναι κατά 15% αυξημένος τα Χριστούγεννα, σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν ή μετά, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων η αύξηση του κινδύνου φθάνει το 37%, περισσότερο από κάθε άλλη μέρα του χρόνου.

Άτομα, άνω των 75 ετών, διαβητικοί και καρδιοπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, όπως θυμός, άγχος και λύπη, αυξάνουν τον κίνδυνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ.

Πηγή: onmed.gr