3 φρούτα με αντιφλεγμονώδη δράση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αρθρίτιδας

3 φρούτα με αντιφλεγμονώδη δράση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε περισσότερες από 100 διαφορετικές ρευματικές ασθένειες και καταστάσεις, η πιο κοινή από τις οποίες είναι η οστεοαρθρίτιδα. Άλλες συχνές μορφές αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η ουρική αρθρίτιδα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, καυσαλγία, δυσκαμψία, πρήξιμο μέσα ή γύρω από τις αρθρώσεις. Κάποιες μορφές αρθρίτιδας όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν να προσβάλλουν πολλαπλά όργανα και να προκαλέσουν εκτεταμένα συμπτώματα. Αν και δεν υπάρχει άμεση θεραπεία για την αρθρίτιδα, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου.

Τα παρακάτω τρία φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, γι’ αυτό βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου των αρθρώσεων >>

1. Αβοκάντο: Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δίνουν στον καρπό την πλούσια, κρεμώδη υφή του. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία ενισχύει την υγεία του ανοσοποιητικού και συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής. Μια διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο φθορών των αρθρώσεων που παρατηρούνται στα πρώτα στάδια της οστεοαρθρίτιδας. Τα αβοκάντο συμβάλλουν επίσης στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και τη μείωση της κακής.

2. Καρπούζι: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρπουζιού μειώνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος και τα επίπεδά της αυξάνονται ως απόκριση στη φλεγμονή. Είναι επίσης πλούσιο σε β-κρυπτοξανθίνη, μια φυσική χρωστική, η οποία μειώνει, σύμφωνα με μελέτες, τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι τέλος, πλούσιο στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό, συμβάλλοντας στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού.

3. Σταφύλια: Περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη δρα στους ίδιους κυτταρικούς στόχους με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η ρεσβερατρόλη είναι επίσης η ένωση που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί που βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν εστιάσει στις δυνατότητες της ρεσβερατρόλης για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, καθώς και για την αντιμετώπιση άλλων χρόνιων παθήσεων που συνδέονται με τη γήρανση.

Πηγή: express.co.uk, onmed.gr