5 σοβαρές ασθένειες που μπορεί να διαγνώσει πρώτα ο οφθαλμίατρος

5 σοβαρές ασθένειες που μπορεί να διαγνώσει πρώτα ο οφθαλμίατρος

Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση, το βάρος σας και κάνετε αιματολογικές εξετάσεις. Πόσο συχνά πηγαίνετε όμως στον οφθαλμίατρο; Ο αμφιβληστροειδής, το πίσω μέρος του ματιού, είναι το μόνο μέρος του σώματος που μπορεί να δώσει στους γιατρούς μια σαφή εικόνα των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων χωρίς να χρειαστεί να γίνει τομή. Αυτό καθιστά την επίσκεψη ρουτίνας στον οφθαλμίατρο εξαιρετικά χρήσιμη για την ανίχνευση σημαντικών προβλημάτων υγείας σε αρχικό στάδιο.

Δείτε ποιες παθήσεις μπορεί να διαγνώσει ο οφθαλμίατρος στο πλαίσιο μιας τυπικής οφθαλμολογικής εξέτασης >>

1. Καρκίνος: Μια οφθαλμολογική επίσκεψη μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει τα πάντα, από όγκο στον εγκέφαλο μέχρι τον καρκίνο του μαστού και των πνευμόνων. Κάποιες μορφές αιμορραγίας στον αμφιβληστροειδή μπορεί να οφείλονται στη λευχαιμία. Ο οφθαλμίατρος εντοπίζει τον όγκο στον εγκέφαλο βάσει των αλλαγών στο πεδίο όρασης του ασθενούς. Το κακόηθες μελάνωμα μπορεί να προσβάλλει το πίσω τμήμα του ματιού και οι ασθενείς συχνά δεν ξέρουν ότι υπάρχει, εκτός εάν ο καρκίνος βρίσκεται στο κέντρο του οπτικού πεδίου τους.

2. Διαβήτης: Μία από τις πρώτες ενδείξεις διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι μια μικρή αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή, σύμπτωμα διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Συχνά οι ασθενείς δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από διαβήτη. Αν η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση. Όταν διαγνωστεί έγκαιρα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η απώλεια βάρους, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή περαιτέρω βλάβης.

3. Υπέρταση: Οι βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένης της στένωσης των αρτηριών, μπορεί να δείχνει υπέρταση. Πολλές εκτενείς μελέτες συνδέουν την καρδιακή νόσο με τη στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Η σύνδεση είναι ισχυρή σε άτομα χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου.

4. Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η οπτική νευρίτιδα, φλεγμονή του οπτικού νεύρου, μπορεί να αποτελεί προάγγελο της πολλαπλής σκλήρυνσης, μιας εκφυλιστικής ασθένειας του νευρικού συστήματος. Η οπτική νευρίτιδα εμφανίζεται στο 75% των πασχόντων από πολλαπλή σκλήρυνση και είναι το πρώτο σύμπτωμα της νόσου στο 25% των περιπτώσεων. Η διάγνωση οπτικής νευρίτιδας δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε πολλαπλή σκλήρυνση, μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόλυνσης ή άλλων αιτιών. Οι ασθενείς με οπτική νευρίτιδα έχουν συχνά θολή όραση, μπορεί όμως να απουσιάζουν τα συμπτώματα.

5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Περίπου το 25% των πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν οφθαλμολογικά προβλήματα, με πιο κοινό την ξηροφθαλμία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια πάθηση που επηρεάζει τις αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια, συνδέεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών ουσιών στο αίμα.

*Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνεται ολοκληρωμένη ιατρική εξέταση

Πηγή: Reader's digest, onmed.gr