Η ευγνωμοσύνη κάνει καλό στην υγεία μας

Η ευγνωμοσύνη κάνει καλό στην υγεία μας

Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα στο μεγάλωμα του παιδιού είναι το να τα μάθουμε να λένε ευχαριστώ. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι, εκτός των άλλων, κάνει καλό στη συνολική υγεία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης στους φίλους και καθηγητές έχει τεράστιο αντίκτυπο, τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική υγεία. Ένα απλό ευχαριστήριο σημείωμα μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, να απαλύνει τον πόνο και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια των Η.Π.Α. ζήτησαν από περίπου 1,000 14χρονους και 15χρονους να περιγράψουν λεπτομερώς την καθημερινή διατροφή και πώς θα ήθελαν να την βελτιώσουν έτσι ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους. Σε κανέναν δεν ζητήθηκε να κάνει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ως μέρος της έρευνας.

Έπειτα οι ερευνητές ζήτησαν από τους εφήβους να ξοδέψουν 8 λεπτά για να γράψουν ένα ευχαριστήριο γράμμα, μία φορά την εβδομάδα σε διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, απευθυνόμενοι σε κάποιον που τους έχει βοηθήσει και υποστηρίξει εκείνη την περίοδο. Έπειτα από ένα μήνα περίπου, οι ερευνητές συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες με ένα άλλο γκρουπ όπου τους είχε ζητηθεί να καταγράψουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Τα αποτελέσματα, όπως δημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό της Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας, έδειξαν ότι όσοι εξέφρασαν ευγνωμοσύνη ήταν πιθανότερο να κινηθούν σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές (περισσότερα φρούτα και λαχανικά). Η επίδραση στην υγιεινή διατροφή άρχισε να περνά όταν σταμάτησαν να γράφουν τα σημειώματα αλλά αυτό έδειξε ότι η ευγνωμοσύνη έχει ισχυρή επιρροή. Οι ειδικοί εξηγούν ότι προχωράμε στη βελτίωση της υγείας μας γιατί νιώθουμε ότι έτσι ‘ξεπληρώνουμε’ τους άλλους για τη στήριξή τους. Αυτή η μέθοδος έχει δείξει ότι ελαττώνει τον πόνο και βοηθά τις γυναίκες, με καρκίνο του μαστού, να απαλύνουν το άγχος τους. Βοηθά και στην κατάθλιψη, σύμφωνα με μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.