Ποια είναι τα ασυνήθιστα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο των πνευμόνων

Ποια είναι τα ασυνήθιστα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο των πνευμόνων

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρέπει να τους ανησυχήσει ο επίμονος βήχας, δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό σημάδι καρκίνου του πνεύμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Παρότι οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, το 10-15% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Στα πρώτα στάδια της νόσου, δεν υπάρχουν ενδείξεις, γεγονός που καθιστά απαραίτητο τον έλεγχο για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι καπνιστές και πρώην καπνιστές ηλικίας 55 έως 80 ετών, οι οποίοι πρέπει να ελέγχονται σε ετήσια βάση.

Καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, αρχίζουν να εκδηλώνονται συμπτώματα, κάποια από τα οποία πιθανώς αγνοείτε >>

Αλλαγές στο βήχα: Ένας βήχας που δεν υποχωρεί μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου των πνευμόνων. Το ίδιο ισχύει και για τον βήχα που αλλάζει. Εάν έχετε αιμόπτυση ή βλέννα καφέ χρώματος, συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό. Άλλο προειδοποιητικό σημάδι είναι ο πόνος στη μία πλευρά του στήθους, σε αντίθεση με τον γενικευμένο θωρακικό πόνο,ο οποίος σχετίζεται με έμφραγμα.

Ανεπιθύμητη απώλεια βάρους: Εάν χάσετε πάνω από 4-5 κιλά σε διάστημα τριών μηνών χωρίς δίαιτα, μπορεί να αποτελεί σημάδι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των πνευμόνων. Η απώλεια της όρεξης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους ή ένας όγκος να διαταράξει τον μεταβολισμό.

Βραχνάδα: Πολλοί λόγοι μπορούν να προκαλέσουν βραχνάδα, από μία λοίμωξη του αναπνευστικού μέχρι τις έντονες επευφημίες στη διάρκεια ενός αγώνα. Αν όμως η βραχνάδα δεν υποχωρεί μετά από 1-2 εβδομάδες, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Λαχάνιασμα: Είναι συνηθισμένο σύμπτωμα μετά το ανέβασμα μιας σκάλας, ειδικά αν είστε αγύμναστοι. Αν όμως λαχανιάζετε κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων που δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια, πρέπει να σας δει γιατρός. Κάποιες φορές ο καρκίνος ξεκινά στον πνεύμονα και εξαπλώνεται στο θωρακικό κλωβό. Οι όγκοι εκκρίνουν υγρό που πιέζει τους πνεύμονες, επιβαρύνοντας την αναπνευστική λειτουργία.

Υπερβολική δίψα και συχνή ούρηση: Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας όγκος στον πνεύμονα εκκρίνει ουσίες που αυξάνουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, προκαλώντας έντονη δίψα και συχνοουρία. Αν νιώθετε ότι διψάτε περισσότερο από το συνηθισμένο, μην το αμελήσετε.

Πρησμένος λαιμός και μάγουλα: Οι όγκοι στον πνεύμονα εκκρίνουν ορμόνες που σε σπάνιες περιπτώσεις κάνουν τους ασθενείς να φαίνονται σαν να έχουν πάρει στεροειδή. Τα σημάδια περιλαμβάνουν την αύξηση βάρους, τη συγκέντρωση λίπους στην πλάτη και το πρήξιμο στο πρόσωπο. Εάν καταστεί εφικτή η απομάκρυνση του όγκου, τα συμπτώματα υποχωρούν.

Προβλήματα στην ομιλία: Όταν ένας όγκος κάνει μετάσταση από τους πνεύμονες στον εγκέφαλο, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει επιληπτικά επεισόδια και προβλήματα ομιλίας. Συχνά ο καρκίνος στον πνεύμονα εντοπίζεται όταν εκδηλωθούν τα νευρολογικά συμπτώματα.

Αλλαγές στα δάχτυλα: Η διεύρυνση των άκρων των δακτύλων, με τα νύχια να κάνουν καμπύλη πάνω από τις άκρες είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα. Ο λόγος είναι ότι οι όγκοι στους πνεύμονες απελευθερώνουν χημικές ουσίες στο κυκλοφορικό σύστημα που επηρεάζουν την ανάπτυξη των οστών και των ιστών στα ακροδάχτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια. Ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε σκλήρυνση, πρήξιμο ή χτύπημα στα δάχτυλα.

*Ωστόσο, κανένα σύμπτωμα δεν αποτελεί γνωμάτευση και η επίσκεψη στο γιατρό μας είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε διάγνωση*

Πηγή: Reader's digest, onmed.gr