Για ποιους λόγους πρέπει να επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης

Για ποιους λόγους πρέπει να επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης

H «υγιεινή» επιλογή, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα.

Η διαφορά τους, εντοπίζεται στο γεγονός ότι στα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχονται όλα τα μέρη του σπόρου των σιτηρών, γεγονός που τους προσδίδει υψηλότερη θρεπτική αξία. Πράγματι, η επιστημονική βιβλιογραφία έχει επανειλημμένα αναδείξει τα οφέλη της συστηματικής κατανάλωσής τους για την υγεία, ενώ δε σταματούν να προκύπτουν νέα δεδομένα για τις ευεργετικές δράσεις τους.

Αρχικά, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης διαταραχών και νοσημάτων όπως η δυσκοιλιότητα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Επιπλέον, αποτελούν πηγή πρεβιοτικών συστατικών, που προάγουν την ανάπτυξη και διατήρηση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου.

Από την άλλη, οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα εν λόγω προϊόντα, βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης και σακχαρώδη διαβήτη, ενώ ειδικότερα οι διαλυτές φυτικές ίνες των προϊόντων ολικής άλεσης ασκούν και υπολιπιδαιμική δράση, προστατεύοντας έτσι την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Παράλληλα, η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης προάγει το αίσθημα κορεσμού, διευκολύνοντας τον έλεγχο πρόσληψης τροφής και κατ’ επέκταση θερμίδων. Τέλος, διαθέτουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά συστατικά, συγκριτικά με τα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών κι έτσι μπορούν να ενισχύσουν τη θρεπτική αξία του διαιτολογίου μας.

Πηγή: giatros-in.gr