Οι 7 καλύτερες τροφές για να αποτοξινώσουμε το συκώτι μας

Οι 7 καλύτερες τροφές για να αποτοξινώσουμε το συκώτι μας

 

Το συκώτι είναι επιφορτισμένο με την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό μέσω του αδιάκοπου καθαρισμού του αίματος. Οτιδήποτε εμποδίζει τη λειτουργία του συκωτιού ή την αποκατάσταση πιθανής βλάβης του, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας. Δεδομένου ότι το συκώτι είναι υπεύθυνο και για την παραγωγή χολής, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση και την πέψη του λίπους, είναι σημαντικό να φροντίζετε για την υγεία του. Τα χιλιάδες ένζυμα που είναι υπεύθυνα για σχεδόν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, παρασκευάζονται στο ήπαρ. Η καλή λειτουργία των ματιών, της καρδιάς, του εγκεφάλου, των αρθρώσεων και των νεφρών εξαρτάται από την καλή λειτουργία του ήπατος.

 

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε τακτικά για να διατηρήσετε την υγεία του ήπατος:

 

1. Σκόρδο: Είναι πλούσιο σε θειούχες ενώσεις που ενεργοποιούν τα ένζυμα στο συκώτι που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των τοξινών. Περιέχει επίσης αλικίνη και σελήνιο, δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία του ήπατος από τοξικές βλάβες και βοηθούν τη διαδικασία αποτοξίνωσης

 

2. Γκρέιπφρουτ: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, δύο ισχυρά καθαριστικά του ήπατος. Περιέχει και αυτό ενώσεις που ενισχύουν την παραγωγή ενζύμων αποτοξίνωσης του ήπατος, καθώς και το αντιοξειδωτικό naringenin που βοηθά το συκώτι να καίει λίπος αντί να το αποθηκεύει.

 

3. Πράσινο τσάι: Είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ένα τύπο αντιοξειδωτικών που οι έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και βοηθάει τη λειτουργία του. Προστατεύει επίσης από τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο ήπαρ.

 

4. Πράσινα λαχανικά: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η ρόκα, το σπανάκι, η πικραλίδα και τα ραδίκια, περιέχουν ενώσεις που εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα, τα οποία μπορούν να βλάψουν το συκώτι. Τα φυλλώδη λαχανικά εξαλείφουν τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα και ενισχύουν την παραγωγή και τη ροή της χολής.

 

5. Αβοκάντο: Είναι πλούσιο σε ενώσεις που παράγουν γλουταθειόνη και ενισχύει την υγεία του ήπατος προστατεύοντάς το από υπερφόρτωση τοξινών και ενισχύοντας την καθαριστική του δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 1-2 αβοκάντο την εβδομάδα επί 30 μέρες μπορεί να διορθώσει βλάβες στο συκώτι.

 

6. Καρύδια: Είναι πλούσια σε L-αργινίνη (ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα), γλουταθειόνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και βοηθούν στην αποτοξίνωση από την αμμωνία, η οποία συνδέεται με πολλές ασθένειες. Τα καρύδια βοηθούν επίσης στην οξυγόνωση του αίματος.

 

7. Κουρκουμάς: Η κουρκουμίνη ανήκει στις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις για τη διατήρηση της υγείας του ήπατος. Βοηθά στην προστασία του χοληδόχου πόρου βελτιώνοντας την ροή της χολής. Αναζωογονεί τα κύτταρα του ήπατος και προλαμβάνει την μετατροπή των τοξινών και του αλκοόλ σε βλαβερές ενώσεις για το συκώτι.

 

Πηγή: foodmatters.com, onmed.gr