Αυτές είναι οι τροφές και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε αν είστε πάνω από 40 ετών

Αυτές είναι οι τροφές και ποτά που πρέπει που να αποφεύγετε αν είστε πάνω από 40 ετών

 

Εάν έχετε περάσει τα 40, ίσως θα έχετε παρατηρήσει ότι πλέον δεν μπορείτε να καταναλώνετε τροφές και ποτά με τον τρόπο που το κάνατε κατά το παρελθόν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα δεν είναι τόσο ανθεκτικό και με την πάροδο των ετών αυξάνει ο κίνδυνος υψηλής χοληστερόλης, καρδιακών παθήσεων, αρθρίτιδας, προστάτη, καρκίνου και διαβήτη. Οι ενήλικες μεταξύ 35 και 55 ετών με μέτρια επίπεδα χοληστερόλης, έχουν 39% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης. Τα επιστημονικά ευρήματα δεν πρέπει να σας τρομάζουν, αλλά να λειτουργούν ως εργαλείο πρόληψης.

 

Αν είστε λοιπόν πάνω από 40 και θέλετε να θωρακίσετε την υγεία σας, δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε:

 

Μπέικον: Παρά την ασύγκριτη γεύση του, το μπέικον και γενικά τα κρέατα που έχουν υποστεί ωρίμανση, κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι. Μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά τρεις φέτες μπέικον, αυξάνουν τις πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθειες κατά 25%. Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι ανάλογος είναι ο κίνδυνος από την κατανάλωση κατεργασμένων κρεάτων, όπως ζαμπόν, λουκάνικα, σαλάμια κλπ.

 

Αλκοόλ: Τα αλκοολούχα ποτά και ειδικά τα κοκτέιλ που περιέχουν πολλή ζάχαρη, είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία. Η αλκοόλη καταστρέφει τη βιταμίνη Α, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι απαραίτητη για την ανάπλαση των κυττάρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης.

 

Αναψυκτικά: Τα αναψυκτικά περιέχουν πολλή καφεΐνη, επεξεργασμένα σάκχαρα και φρουκτόζη. Τα αναψυκτικά διαίτης είναι ακόμη χειρότερα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη που έχει ενοχοποιηθεί για πονοκεφάλους, σύγχυση, προβλήματα πεπτικού, διαταραχές ύπνου, επιπτώσεις στη διάθεση, απώλεια μνήμης, Αλτσχάιμερ και διαβήτη. Η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών με ζάχαρη έχει συνδεθεί επίσης με ουρική αρθρίτιδα. Η απότομη αύξηση της ινσουλίνης που προκαλεί η καθημερινή κατανάλωση ενός αναψυκτικού, έχει συνδεθεί με 20% αύξηση του κινδύνου εμφράγματος.

 

Τηγανητά: Τηγανητές πατάτες, τσιπς και τηγανητό κρέας είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τον κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής νόσου. Ακόμη και υγιεινές τροφές, όπως τα λαχανικά και τα ψάρια, γίνονται επιβλαβείς όταν τηγανίζονται, καθώς χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους. Ο πιο υγιεινός τρόπος να απολαμβάνετε τα λαχανικά σας είναι ωμά, βραστά, στον ατμό και ψητά.

 

Λευκά αρτοσκευάσματα: Το άσπρο ψωμί και τα άλλα προϊόντα ζύμης από λευκά άλευρα, όπως ζυμαρικά, μπισκότα, κράκερ, αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2. Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί και τα άλλα προϊόντα από λευκό αλεύρι με προϊόντα ολικής αλέσεως που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

 

Ντόνατς: Αποτελούν κατηγορία από μόνα τους, καθώς συνδυάζουν ζάχαρη, λευκό αλεύρι και τρανς λιπαρά, ό,τι χειρότερο δηλαδή για την υγεία της καρδιάς. Επειδή είναι τηγανητά, μπορεί επίσης να περιέχουν ακρυλαμίδιο, το οποίο έχει συνδεθεί με καρκίνο του πνεύμονα.

 

Πηγή: foodprevent.com, onmed.gr