Η καθιστική ζωή επηρεάζει την εξέλιξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

Η καθιστική ζωή επηρεάζει την εξέλιξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

Σύμφωνα με ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο

Η αλληλεπίδραση της καθιστικής ζωής με την καρδιαγγειακή υγεία αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υγείας.

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Μόναχο με περισσότερους από 32.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα στο θέμα αυτό από τη μελέτη «ΚΟΡΙΝΘΙΑ».

Πρόκειται για μία επιδημιολογική μελέτη που έγινε από Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Καρδιολογίας Δημήτρη Τούσουλη και την ερευνητική του ομάδα (Γ.Λάζαρος, Ε. Οικονόμου, Ε. Χριστοφοράτου, Χ. Χασικίδης, Σ. Τσαλαμανδρής, Κ. Μουρούζης, Α. Παπαμικρούλης, Γκολιοπούλου, Ε. Στόφα, Τ. Μαυραντζάς, Μ. Παπακωνστανίνου, Μ. Αναστασίου, Ν. Γαλιατσάτος) σε περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες τόσο σε ορεινές όσο και σε πεδινές περιοχές του νομού Κορινθίας

Η μελέτη επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στην επίδραση που έχει ο καθιστικός τρόπος ζωής και συγκεκριμένα η παρακολούθηση τηλεόρασης, στην καρδιαγγειακή υγεία και ειδικότερα στην εξέλιξη της αθηρωμάτωσης, όπως αυτή εκφράζεται από την πάχυνση του έσω-μέσου χιτώνα (intima-media thickness, ΙΜΤ) του ενδοθηλίου των καρωτίδων αρτηριών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όπως παρουσιάστηκαν από την καρδιολόγο Γεωργία Βογιατζή, η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερο από 21 ώρες ανά εβδομάδα φάνηκε να σχετίζεται με τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης (αυξημένο πάχος του έσω-μέσου χιτώνα των καρωτίδων αρτηριών) και αύξηση του αθηρωματικού φορτίου.

Επίσης, από προκαταρκτικά δεδομένα της μελέτης «ΚΟΡΙΝΘΙΑ» φάνηκε πως η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την πρόοδο της αθηρωμάτωσης των καρωτίδων αρτηριών, καθώς η εμφάνιση κατάθλιψης ανάμεσα στους εξεταζόμενους σχετίστηκε με αύξηση του αθηρωματικού φορτίου.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα παρόντα ευρήματα ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των νοσημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος και τονίζεται ο ρόλος της άσκησης στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Πηγή: in.gr