5 ιδανικά σνακ για να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες

5 ιδανικά σνακ για να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται σχεδόν παντού, από το ψωμί και τα ζυμαρικά μέχρι τα φρούτα και τα λαχανικά. Αν λοιπόν ακολουθείτε μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες θα διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να τους αποφύγετε!

Μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν συχνά όσοι κάνουν δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες είναι οι περιορισμένες επιλογές στα σνακ. Μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες δεν πρέπει να περιλαμβάνει πάνω από 150 γραμμάρια του μακροθρεπτικού συστατικού την ημέρα, επομένως ένα σνακ στο πλαίσιο μιας τέτοιας δίαιτας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 γραμμάρια υδατανθράκων.

Παρακάτω θα δείτε λοιπόν πέντε καλές και «ασφαλείς» ιδέες για να πάρετε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά αλλά με λίγους υδατάνθρακες ώστε να κρατήσετε την πείνα μακριά αλλά και τον μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα.

1. Φιστικοβούτυρο & σέλινο

Δύο κλωνάρια σέλινο και δύο κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο δίνουν συνολικά μόλις 5 γραμμάρια υδατανθράκων. Οι πρωτεΐνες και τα καλά λιπαρά από το φιστικοβούτυρο σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες και το νερό από το σέλινο κάνουν αυτό το σνακ να ξεχωρίζει ως προς τη θρεπτική του αξία.

2. Χούμους & γλυκιά πιπεριά

Οι γλυκιές κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές παρέχουν τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι αλλά ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα «φτωχές» σε σάκχαρα, τα οποία ανήκουν στους υδατάνθρακες. Το χούμους, από την άλλη, ως παράγωγο του ρεβιθιού, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά επίσης παρέχει και υγιεινά λιπαρά. Μισή πιπεριά σε λεπτές λωρίδες και τέσσερις κουταλιές χούμους δίνουν περίπου 8 γραμμάρια υδατανθράκων.

3. Αυγό βραστό

Το αυγό δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες, όμως δίνει 6 γραμμάρια πρωτεϊνών και 5 γραμμάρια καλών λιπαρών, χαρίζοντας τόνωση και ενέργεια. Επίσης, το αυγό είναι από τις ελάχιστες τροφές που μας δίνουν πολύτιμη βιταμίνη D.

4. Καρύδια

Μία μερίδα 30 γραμμάρια παρέχει μόλις 3 γραμμάρια υδατανθράκων, αλλά σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, φυτικών ινών και Ω-3 λιπαρών οξέων.

5. Στραγγιστό γιαούρτι χωρίς λιπαρά

Λίγο παραπάνω από μισό κεσεδάκι γιαούρτι (150 γραμμάρια) έχει 6 γραμμάρια υδατανθράκων και 15 γραμμάρια πρωτεϊνών. Οι υδατάνθρακες του γιαουρτιού προέρχονται από τη λακτόζη, η οποία διασπάται με πολύ αργό ρυθμό, επομένως παρέχουν σταθερή ροή ενέργειας.

Πηγή: womenshealthmag.com, onmed.gr