5 καλοκαιρινές τροφές που μειώνουν την αρτηριακή πίεση

5 καλοκαιρινές τροφές που μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Τις περισσότερες φορές η υπέρταση δεν έχει συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωσή της. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται όταν πλέον έχει φτάσει σε επικίνδυνα όρια και περιλαμβάνουν τον πόνο στο στήθος, τη δύσπνοια και τους πονοκεφάλους.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι εφικτή και συνίσταται σε αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, καθώς και στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.Στις βασικές αιτίες πρόκλησης της υπέρτασης περιλαμβάνονται η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, η παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

1. Φράουλες, μούρα, βατόμουρα: Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες χαλαρώνουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος.

2. Αβοκάντο: Είναι πλούσια σε κάλιο, το βασικό συστατικό που βοηθά τα νεφρά να φιλτράρουν το αίμα από τα υγρά, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Στους πάσχοντες από υπέρταση, η λειτουργία αυτή διαταράσσεται λόγω του αλατιού στη διατροφή, το οποίο επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών.

3. Σέλερι: Περιέχει υψηλά επίπεδα της 3–Ν– butyl phthalide, μιας φυτοχημικής ουσίας που βοηθά στη χαλάρωση των τοιχωμάτων των αρτηριών, την αύξηση της ροής του αίματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το σέλινο μειώνει επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν 95 γραμμάρια μαγειρεμένου σέλερι καθημερινά, μείωσαν κατά 1.9 mmHg την αρτηριακή τους πίεση.

4. Κόλιανδρος: Για τους πάσχοντες από υπέρταση, η κατανάλωση αυτού του μπαχαρικού μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική. Έχει αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στη ρύθμιση της κίνησης του εντέρου, ενώ έχει και διουρητική δράση, η οποία είναι πολύ χρήσιμη για τους πάσχοντες από υψηλή αρτηριακή πίεση.

5. Κέιλ & πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Όσο πιο πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά τρώτε, τόσο περισσότερο μαγνήσιο λαμβάνετε για να αντιμετωπίσετε καλύτερα την υπέρταση. Ανασκόπηση 34 μελετών έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 240 έως 960 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου την ημέρα, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση μετά από τρεις μήνες. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι επίσης η μαύρη σοκολάτα και οι ξηροί καρποί.

Πηγή: express.co.uk, onmed.gr