Once Upon a Time in the West - Charles Bronson

Once Upon a Time in the West - Charles Bronson

Ο Charles Bronson γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1921 και πέθανε στις 30 Αυγούστου του 2003.

Ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της δεκαετίας του 1960 και 1970, υποδύθηκε ρόλους λακωνικών ηρώων της Άγριας Δύσης και δραματικούς ρόλους σε αστυνομικά και κοινωνικά έργα, όπως το Once Upon a Time in the West (1968), The Great Escape (1963), The Dirty Dozen (1967), The Magnificent Seven (1960) κα.

Σκηνοθετημένο από τον Σέρτζιο Λεόνε για την Paramount Pictures, με τον  Λεόνε, αφότου σκηνοθέτησε το Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος, να αποφασίζει να σταματήσει τα γουέστερν καθώς ήθελε να γίνει παραγωγός μιας δικής του ταινίας βασισμένο στο βιβλίο The Hoods, που τελικά έγινε το Κάποτε στην Αμερική.

Όμως, δέχτηκε μια προσφορά από την Paramount να χρησιμοποιήσει ένα μπάτζετ για την παραγωγή ακόμα μίας ταινίας γουέστερν και πρόσβαση στον Φόντα. Προσέλαβε τον Μπερτολούτσι και τον Αρτζέντο για να φτιάξουν το σενάριο της ταινίας το 1966, μια διαδικασία κατά την οποία μελέτησε και άλλες ταινίες γουέστερν.

Στην αρχή πρότεινε το ρόλο του καλού στον Κλιντ Ίστγουντ, αλλά μετά την άρνηση του, πρόσφερε τον ρόλο στον Μπρόνσον. Κατά τη παραγωγή της ταινίας, ο Λεόνε προσέλαβε τον Ντονάτι για να ξαναγράψει το σενάριο εξαιτίας ανησυχιών σχετικά με χρονικούς περιορισμούς.

Η πρώτη έκδοση από την σκηνοθέτη είχε διάρκεια 166 λεπτά (2 ώρες και 46 λεπτά) όταν κυκλοφόρησε στις 21 Δεκεμβρίου 1968.

Αυτή ήταν η έκδοση που προβλήθηκε στους Ευρωπαϊκούς κινηματογράφους και ήταν μεγάλη επιτυχία στα ταμεία.

Όμως, για την κυκλοφορία στις ΗΠΑ, στις 28 Μαΐου 1969, η ταινία είχε διάρκεια 145 λεπτά (2 ώρες και 25 λεπτά) από την Paramount και έλαβε κυρίως αρνητικές κριτικές, ενώ ούτε στα ταμεία τα πήγε καλά. Στο παρόν, η ταινία αναγνωρίζεται γενικά ως αριστούργημα και ως μία από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ.

 

 

https://www.popup.gr/