59 χρόνια Goldfinger

54 χρόνια Goldfinger

Παίχθηκε για πρώτη φορά σαν σήμερα το 1964.

Ο Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007 εναντίον Χρυσοδάκτυλου (Goldfinger), η κατασκοπευτική ταινία δράσης Βρετανικής παραγωγής του 1964 σε σκηνοθεσία Γκάι Χάμιλτον, ήταν η τρίτη της κινηματογραφικής σειράς Τζέιμς Μποντ και βασίζεται στη ομώνυμη νουβέλα του Ίαν Φλέμινγκ.

Πρωταγωνιστούν οι Σον Κόνερι, Όνορ Μπλάκμαν και ο Γκερτ Φρομπι. Το 2021 χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στην υπόθεση, ο πράκτορας 007 της MI6, Τζέιμς Μποντ έρχεται αντιμέτωπος με τον μεγιστάνα επιχειρηματία και λαθρέμπορο χρυσού, 'Oρικ Γκολντφίνγκερ, ο οποίος σχεδιάζει μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Γκραντ Σλαμ" να μολύνει με ραδιενέργεια ολόκληρα τα αποθέματα χρυσού που βρίσκονται αποθηκευμένα στο Φορτ Νοξ των ΗΠΑ.

Ο Γκολντφίνγκερ έχει σαν στόχο να πολλαπλασιάσει τις διεθνείς τιμές του χρυσού με αυτήν την επιχείρηση, γεγονός που θα του επιτρέψει να αυξήσει κατά πολύ την αξία της ποσότητας χρυσού που έχει στην κατοχή του, καθιστώντας τον έτσι, ως τον πλουσιότερο και ισχυρότερο άνθρωπο του κόσμου.