Κριτική για την νέα παράσταση του Παύλου Κουρτίδη «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κριτική για την νέα παράσταση του Παύλου Κουρτίδη «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ»
Βαθμολογία: 9/10

Ο χορογράφος και σκηνοθέτης Παύλος Κουρτίδης αποφασίζει να ασχοληθεί με την γενοκτονία των Ποντίων, θέμα που τον αφορά και λόγω καταγωγής. Και δεν το κάνει με αισθητική φολκλόρ ή εθνικιστική διάθεση. Αντίθετα πλημμυρίζει την σκηνή με ταλέντο και πάθος, αφού όλος ο θίασος είναι εξαιρετικός. Χορεύουν ο Κουρτίδης, ο Χρίστος Καφετζής, δέκα γυναίκες (Ζωή Σωτηροπούλου, Ιωάννα-Κορίνα Παλάσκα, Έλενα Τσικαλά-Βαφέα, Ελένη Δόικα, Ζελίκα Μουζάκη, Μαργαρίτα Συμεωνίδου, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Θέμις Χατζή, Χριστίνα Μπίτου και Φωτεινή Πασσά) και πέντε φυντανάκια (Γιώργος Κούμπος, Μαρία-Ματίλντα Κουρτίδου, Σάμπι Κλέτσι, Ιουλία Δρακονταειδή και Σίλβια Ζύμα).

Οι δέκα γυναίκες αποτελούν τον κορμό της χορογραφίας. Η μόνιμη συνεργάτιδα του χορογράφου Ζωή Σωτηροπούλου χορεύει στέρεα και δυναμικά. Η Ιωάννα-Κορίνα Παλάσκα χειρίζεται άψογα πρόσωπο και σώμα, διατηρώντας το κατάλληλο βλέμμα σε κάθε σκηνή του έργου. Η Έλενα Τσικαλά-Βαφέα ξεχωρίζει πάντα, όπως και τον Ιούλιο του 2014 με την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης στο Ηρώδειο. Η Ζελίκα Μουζάκη συγκινεί με την κίνησή της. Η Φωτεινή Πασσά είναι καλή χορεύτρια, αλλά αποδεικνύεται και χαρισματική στο τραγούδι. Η Θέμις Χατζή δείχνει να ταυτίζεται με το δράμα της ηρωίδας που υποδύεται. Η Χριστίνα Μπίτου αποτελεί μια παρουσία, που δεν μπορείς να αγνοήσεις στην σκηνή. Η Ιόλη Σπηλιοπούλου σε σαγηνεύει με την χορευτική της δεινότητα, χωρίς ίχνος ναρκισσισμού, παρά το πανέμορφο πρόσωπό της. Η βραχύσωμη Μαργαρίτα Συμεωνίδου διαθέτει δυναμισμό και συγκέντρωση. Αποκάλυψη της βραδιάς υπήρξε η 23χρονη Κερκυραία Ελένη Δόικα, πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής. Η Δόικα χορεύει σαν καλλιτέχνις και όχι σαν γυμνάστρια, έχοντας καθηλωτική έκφραση σε όλη την διάρκεια της παράστασης. Τα άκρα της σε μαγεύουν, όπως και το απόλυτο δόσιμό της στην απαιτητική χορογραφία. Η επαγγελματική επιλογή της την δικαιώνει και γεννά ελπίδες για περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον.

Ο Χρίστος Καφετζής διαθέτει περήφανη κίνηση και αποτελεί ιδανικό συγχορευτή για τις κυρίες της παράστασης. Η παρουσία του αποδεικνύει ότι το μπόλιασμα των μελλοντικών παραγωγών του Θεάτρου ΠΚ με περισσότερους άρρενες χορευτές, μόνο θετικό μπορεί να αποβεί. Τα νεότερα μέλη του καστ στέκονται με θάρρος δίπλα στους επαγγελματίες. Ξαφνιάζει η απόδοση των συναισθημάτων από τον Γιώργο Κούμπο και σε αγγίζει ψυχικά η Σάμπι Κλέτσι. Άφοβη κινείται η Μαρία-Ματίλντα Κουρτίδου. Όταν η μουσική αποκτούσε ηλεκτρονικό ύφος, έβγαινες εκτός κλίματος. Η παραγωγή έκλεισε με ένα ωραίο τέλος.

Μουσικός επί σκηνής: Χρήστος Σύγγελος (νέι). Φωτισμοί: Παύλος Κουρτίδης. Μουσική Επιμέλεια & Σύνθεση: Lia Hide. Σύμβουλος Έρευνας: Όμηρος Παχατουρίδης. Βοηθός Χορογραφίας: Ζωή Σωτηροπούλου. Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη. Video trailer: Γρηγόρης Πανόπουλος. Φωτογραφίες παράστασης: Ίρια Σπηλιοπούλου. Field photography & poster: Μελίνα Ζαχαράκη. Art Work: Tricia Daniels. Οργάνωση παραγωγής & Tour Management: Σοφία Καραγιάννη. Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης.

«ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ» ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ του Παύλου Κουρτίδη.

• ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ (Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Στάση Μετρό & Τραμ: Νέος Κόσμος. Παραστάσεις: Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 20:00. Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 20:00. Τιμές εισιτηρίων: 15€ (γενική είσοδος), 13€ (μειωμένο), 10€ (ομαδικές κρατήσεις +15 θεατές). Τηλ. Κρατήσεων: 210 9011677. Διάρκεια: 72 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Προπώληση στο ταμείο του θεάτρου & ηλεκτρονικά στο www.pktheater.gr και στο www.ticket365.gr (2111000365).