Κριτική της νέας ταινίας του Julian Schnabel «At Eternity’s Gate/ Στην Πύλη της Αιωνιότητας

Κριτική της νέας ταινίας του Julian Schnabel «At Eternity’s Gate/ Στην Πύλη της Αιωνιότητας

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«At Eternity’s Gate/ Στην Πύλη της Αιωνιότητας»
6,5/10

Ένα έτος μετά το animation Loving Vincent ο Julian Schnabel (Πριν πέσει η νύχτα, 2000) σκιαγραφεί τα χρόνια που ο Ολλανδός ζωγράφος Vincent van Gogh (1853-1890) έζησε στην Αρλ της Γαλλίας. Η ταινία αφηγείται την απλή ιστορία μιας πολύπλοκης προσωπικότητας. Το σενάριο του σκηνοθέτη και των Jean-Claude Carrier (Goya’s Ghosts, 2006) και Louise Kugelberg (υπεύθυνη και για το μοντάζ μαζί με τον Schnabel) παρατηρεί τον ζωγράφο, που αναζητεί - στην φύση και στους ανθρώπους που τον περιβάλλουν - τι θα αποτυπώσει στον καμβά του. Εξάλλου εκείνη την περίοδο ο van Gogh φιλοτέχνησε έργα, που του εξασφάλισαν την αιωνιότητα… Ο 60άρης Willem Dafoe καλείται να υποδυθεί τον 37χρονο ζωγράφο. Μπορεί να μην βρίσκεται κοντά στην ηλικία του ήρωα, όπως ήταν ο Kirk Douglas, όταν τον υποδύθηκε το 1956 στο Lust for Life των Minnelli/Cukor, αλλά η ερμηνεία του σώνει ένα – κατά τα άλλα – βαρετό φιλμ.

Έχοντας ο Schnabel ξανά στο πλευρό του τον παραγωγό Jon Kilik (The Diving Bell and the Butterfly, 2007), καταφέρνει να παρουσιάσει μία διαφορετική βιογραφία του van Gogh, καθώς αναλύει εις βάθος όλη την καλλιτεχνική διαδικασία, που οδηγεί στην δημιουργία ενός πίνακα. Τίποτα δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς την έμπνευση των Loic Chavanon (καλλιτεχνική επιμέλεια) και Stephane Cressend (σχεδιασμός παραγωγής) και την αισθητική του Γάλλου διευθυντή φωτογραφίας Benoit Delhomme (The Theory of
Everything, 2014), ο οποίος έφτασε να μιμηθεί το ντύσιμο του καλλιτέχνη και να βρεθεί κοντά στην φύση, για να προσεγγίσει τις βαθύτερες αναζητήσεις του ήρωα.

Ο Schnabel τολμά να αναφερθεί και στην ερωτική σχέση Vincent van Gogh και Paul Gauguin (1848-1903), τον οποίο υποδύεται ο καλός ηθοποιός Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis, 2013 κα Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi, 2017), σε έναν ρόλο που είχε χαρίσει το Όσκαρ στον Anthony Quinn το 1957. Το επίλεκτο καστ συμπληρώνουν οι Rupert Friend (που από το ξεκίνημά του διαπρέπει σε ταινίες εποχής όπως το Pride & Prejudice, 2005), ως αδερφός του ζωγράφου, Mads Mikkelsen (παπάς), Mathieu Amalric (γιατρός Paul Gachet), Emmanuelle Seigner (Madame Ginoux) και Niels Arestrup (σε έναν φοβερό μονόλογο).

Trivia: - συμμετέχει και η κόρη του Schnabel ως νύφη του ζωγράφου, ενώ ακούγεται η φωνή του Louis Garrel.
- Στην επίσκεψη στο Λούβρο η κάμερα καταγράφει την Σφαγή της Χίου (1824) του Eugene Delacroix (1798-1863).
Το φιλμ κυκλοφορεί στις 17 Ιανουαρίου 2019 από την Odeon.