Κριτική της νέας περιπέτειας της DC «Aquaman»

Κριτική της νέας περιπέτειας της DC «Aquaman»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της νέας περιπέτειας της DC
«Aquaman»
8/10

Ως άλλη Μικρή Γοργόνα, μια γυναίκα της Ατλαντίδας, η Atlanna (Nicole Kidman), ερωτεύεται τον φαροφύλακα Tom Curry (Temuera Morrison). Καρπός της αγάπης τους ο Arthur (Jason Momoa), ο οποίος σε μικρή ηλικία χάνει την μητέρα του, όταν ο βασιλιάς της πατρίδας της στέλνει στρατό, για να την διεκδικήσει. Ο Arthur, μεγαλώνοντας σε μία μονογονεϊκή οικογένεια, ανακαλύπτει και αγκαλιάζει την διττή φύση του, έχοντας όμως μία απέχθεια για την Ατλαντίδα, μέχρι που η πριγκίπισσα Mera (η καλή Amber Heard με δυστυχώς φτηνή, κόκκινη περούκα) ζητά την βοήθειά του για την αποφυγή ενός εμφυλίου στον υποθαλάσσιο κόσμο. Ο καλός Arthur καλείται να διεκδικήσει τον θρόνο από τον κακό, ετεροθαλή αδερφό του Orm (Patrick Wilson), να γίνει ο Aquaman και να ενώσει όλα τα υποβρύχια βασίλεια, σώζοντας τον πλανήτη από την οικολογική καταστροφή.

Η νέα ταινία του Μαλαισιανού σκηνοθέτη James Wan (Insidious, Saw) βασίζεται στο σενάριο των David Leslie Johnson-McGoldrick (The Conjuring 2) και Will Beall, που ακολουθεί τα πρότυπα των Wonder Woman και Black Panther. Ο Χαβανέζος πρωταγωνιστής έχει εντυπωσιακή παρουσία. Τα τατουάζ του Aquaman είναι εμπνευσμένα από αυτά που είχε ήδη ο ηθοποιός και χρειάστηκε να τα ζωγραφίσουν πάνω του περισσότερες από 100 φορές κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Ο νάρκισσος Momoa διασκεδάζει στον ρόλο του και αυτοτρολάρεται. Το ίδιο έκανε πρόσφατα και στο SNL διακωμωδώντας τον ρόλο, που τον σύστησε στο μεγάλο κοινό.

Ο Patrick Wilson, στην πέμπτη μου ταινία με τον σκηνοθέτη [The Conjuring 2 (2016), Insidious: Chapter 2 (2013), The Conjuring (2013), Insidious (2010).], είναι ο ιδανικός αντίπαλος. Για να γίνει πιστευτό ότι θα μπορούσε να νικήσει τον Momoa, χρειάστηκε εντατικό πρόγραμμα προπονήσεων. Πήρε επτά κιλά και άλλαξε τελείως τον σωματότυπό του. Την εμφάνιση του ηθοποιού, που ξεκίνησε από το μιούζικαλ https://www.youtube.com/watch?v=l7kJ0ZcMzsE, συνοδεύει το στοιχειωμένο, μουσικό θέμα του ήρωά του, το οποίο υπογράφει ο Rupert Gregson-Williams (Wonder Woman, The Crown).

Στους δεύτερους ρόλους ξεχωρίζουν ο Willem Dafoe και ο νεκραναστημένος Dolph Lundgren (Creed II). Συμμετέχουν επίσης οι Yahya Abdul-Mateen II (The Greatest Showman, The Get Down), Ludi Lin, Michael Beach (If Beale Street Could Talk) και Randall Park. Την παράσταση όμως κλέβουν οι φωνές των Julie Andrews ως Karathen, John Rhys-Davies (Shogun, 1980 και I, Claudius, 1976) ως Brine King και Djimon Hounsou ως King Ricou.
Την απολαυστική δράση του φιλμ μοντάρει ο Kirk M. Morri (The Conjuring). Η δουλεμένη διεύθυνση φωτογραφίας, που τους έκανε όλους να φαίνονται 30 ετών, ανήκει στον Don Burgess (The Conjuring 2, Forrest Gump) και πίσω από τον σχεδιασμό της παραγωγής βρίσκεται ο Bill Brzeski. Τα εντυπωσιακά κοστούμια φέρουν την υπογραφή της Kym Barrett (The Matrix). Δημιουργήθηκαν 2.500 κομμάτια ρουχισμού για τα κοστούμια των Ατλάντειων. Η εμφάνιση τους είναι επηρεασμένη από τα κοράλλια, τα ψάρια και τα φύκια, που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο αυτού του μυθικού βασιλείου.

Trivia: Ακούγονται τα τραγούδια She’s a Mystery to Me (Roy Orbison), It’s No Good (Depeche Mode) και Africa (Toto).

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 13 Δεκεμβρίου 2018 από την Tanweer.