America από το West Side Story,

America από το West Side Story, τώρα κανείς δεν θέλει να την επισκεφθεί

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία των μιούζικαλ που χάρισε και το όσκαρ Β' ρόλου στην Ρίτα Μορένο η οποία γεννήθηκε 11 Δεκεμβρίου 1931

Η ταινία Γουέστ Σάιντ Στόρι (West Side Story) είναι μιούζικαλ παραγωγής 1961, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουάιζ και Τζερόμ Ρόμπινς. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Νάταλι Γουντ, Ρίτσαρντ Μπέιμερ, Ρίτα Μορένο, Τζορτζ Τσακίρης και Ρας Τάμπλιν. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μιούζικαλ που ανέβηκε το 1957 στο Μπρόντγουεϊ, το οποίο έχει ως πηγή έμπνευσης το θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Η ταινία γυρίστηκε σε φιλμ Super Panavision 70 με διευθυντή φωτογραφίας τον Ντάνιελ Φαπ.

Μετά την προβολή της η ταινία έλαβε την εύνοια τόσο των κριτικών όσο και του κοινού και έγινε η δεύτερη εμπορικότερη της χρονιάς στις Η.Π.Α., έλαβε 11 υποψηφιότητες και απέσπασε 10 βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας .

Το 1997 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Ασυνήθιστο για μιούζικαλ, το West Side Story δέχθηκε την πρόκληση να μην έχει ευτυχισμένο τέλος. Και η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη. Η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας σε μία δυναμική διασκευή, διανθισμένη με την υπέροχη μουσική του Λέοναρντ Μπερνστάιν, δεν κέρδισε μόνο τις εντυπώσεις στην απονομή των Όσκαρ το 1962, σαρώνοντας τα βραβεία (10 συνολικά), αλλά και την καρδιά των θεατών. "Maria", "Tonight" και "I feel pretty" συγκαταλέγονται στα πιο επιτυχημένα τραγούδια στην ιστορία του κινηματογράφου..