Κριτική για την σκηνική σύνθεση «Περί Δαιμονίων του Έρωτος»

Κριτική για την σκηνική σύνθεση «Περί Δαιμονίων του Έρωτος»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Περί Δαιμονίων του Έρωτος»
Βαθμολογία: 7/10

Πρόκειται για μία σπονδυλωτή παράσταση. Τα μεγάλα της προσόντα: οι νέοι και - ως επί το πλείστον - καλοί ηθοποιοί, η σκηνοθετική καθοδήγησή τους και η μουσική επιμέλεια. Το δελτίο τύπου περιγράφει: «Η θεατρική ομάδα πυρήνας, παρουσιάζει μια σκηνική σύνθεση, βασισμένη σε θεατρικά κείμενα γνωστών έργων της παγκόσμιας αλλά και της ελληνικής δραματουργίας, με έναν βασικό άξονα, τον έρωτα.». Το εγχείρημα δεν είναι πρωτότυπο. Έχει ξαναγίνει και ίσως να το έχεις δει. Η συγκεκριμένη παραγωγή βασίζεται σε διασκευασμένα κείμενα των: Ζαν Ανούιγ (Ορφέας και Ευρυδίκη), Άκη Δήμου (…και Ιουλιέτα), Σάρα Κέιν (Καθαροί, πια, Λαχταρώ), Ζαν Κοκτώ (Την έχασα), Πιέρ Μαριβώ (Η Φιλονικία), Αλέξανδρου Μαυρόγιαννη (απο-σταση), Ουίλιαμ Σαίξπηρ (Ρωμαίος και Ιουλιέτα), Άουγκουστ Στρίντμπεργκ (Δεσποινίς Τζούλια), Νικ Χόρνμπυ (Η Κάθοδος των τεσσάρων), τα οποία έχει συνδέσει με λειτουργικό τρόπο στην σκηνή του θεάτρου ΠΚ ο Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης, ο οποίος επιμελήθηκε επίσης την σκηνοθεσία του trailer και την αφίσα της παράστασης. Πρόκειται για τον μόνο έμπειρο ηθοποιό του θιάσου.

Η σκηνοθεσία, η παραγωγή και η επιλογή των τραγουδιών που ακούγονται ανήκουν στην Ειρήνη Τσαλέρα. Η Τσαλέρα τυγχάνει απόφοιτος της Σχολής Βεάκη στις αρχές των ‘90’ς, αν και εμφανίστηκε στα 19 της, ούσα ερασιτέχνιδα ηθοποιός της θεατρικής ομάδας του Δήμου Αγίας Παρασκευής – μαζί και με την Μυρτώ Αλικάκη και τον Γιώργο Πυρπασόπουλο – στην παιδική σειρά της ΕΡΤ ο πρίγκηψ Μιχάλης (1990), την ίδια περίοδο που ξεκινούσε τις σπουδές της και στην Νομική Αθηνών. Πλην της υποκριτικής η σκηνοθέτις ασχολήθηκε και με την διδασκαλία θεάτρου στην θεραπευτική κοινότητα Στροφή, για την οποία και σκηνοθέτησε αρκετές παραστάσεις, ενώ πλέον συνεργάζεται με το ΚΕΘΕΑ - ως υπεύθυνη του τμήματος εκπαίδευσης - και με το δημόσιο ΙΕΚ Νέας Ιωνίας στο τμήμα υποκριτικής θεάτρου. Η συγκεκριμένη παραγωγή παρουσιάστηκε το φετινό καλοκαίρι και επανέρχεται για τέσσερις μόνο παραστάσεις στο θέατρο ΠΚ.

Τα 9-10 φυντανάκια της σκηνής (Ιωάννα Αράπι, Όλγα Καραγιάννη, Έλλη Μασσαρά, Μαρία Μουρδουκούτα, Κατερίνα Μπέλεση, Γιώργος Ξενίδης, Άννα Παντελάρου, Μαρία Πολίτη, Γεωργία Σουλιώτη, Δανάη Χριστοπούλου) δείχνουν άνετα στην σκηνή. Μόνο στην Κάθοδο των τεσσάρων η άρθρωση της ηθοποιού δεν βοηθούσε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Καλύτερο κομμάτι της παράστασης οι Ρωμαίος και Ιουλιέτα των Γιώργου Ξενίδη και Κατερίνας Μπέλεση: όμορφοι ηθοποιοί κοντά στην ηλικία των ρόλων τους. Ξενίδης και Μπέλεση ανέδειξαν το κείμενο. Μακάρι να δοθεί στην Μπέλεση η ευκαιρία να δοκιμαστεί, παίζοντας σε ολόκληρο τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα του Σαίξπηρ και όχι απλά σε ένα απόσπασμα. Σύγχρονο και αληθινό το κείμενο του Μαυρόγιαννη για την απο-σταση του. Απολαυστικές οι ηθοποιοί στην Φιλονικία του Μαριβώ.
Φωτογραφίες: Φοίβη Χανιώτη. Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Σοφία Καραγιάννη.
«Περί Δαιμονίων του Έρωτος» ΣΚΗΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ.

• Θέατρο «ΠΚ», Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος. Λοιπές παραστάσεις: Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 21.00 και Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 20.00. Online ticketing: www.pktheater.gr. Τηλ. κρατήσεων: 210 9011677. Τιμές εισιτηρίων: 5,00€ γενική είσοδος. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).