Με τον «Ψυχρό Πόλεμο» του Παβλικόφσκι θα ξεκινήσουν οι 24ες Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσία και του σκηνοθέτη

Με τον «Ψυχρό Πόλεμο» του Παβλικόφσκι θα ξεκινήσουν οι 24ες Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσία και του σκηνοθέτη

Με λέξη κλειδί την «εξερεύνηση» θα ξεκινήσει φέτος στις 19 Σεπτεμβρίου το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν με την ταινία «Ψυχρός Πόλεμος» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Πάβελ Παβλικόφσκι.

Με την ευκαιρία της τιμητικής παρουσίας του Πολωνού σκηνοθέτη, το Φεστιβάλ διοργανώνει ένα spotlight στο έργο του με την προβολή των ταινιών «Ida», «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου» («My Summer of Love») και το «Τελευταίο Καταφύγιο» («Last Resort»).

Το αγαπημένο κινηματογραφικό φθινοπωρινό ραντεβού της Αθήνας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΟΝΤΕΟΝ ΟΠΕΡΑ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΑΛΛΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, κος Λουκάς Κατσίκας: «Η λέξη-κλειδί του Φετινού προγράμματος είναι η “εξερεύνηση” και η ανακάλυψη. Θέλουμε να σπρώξουμε το κοινό μας να γνωρίσει νέους δημιουργούς, ολοκαίνουργα και συναρπαστικά φιλμ που θα παιχτούν για μοναδική φορά στη χώρα μας, από όλες τις γωνιές του πλανήτη, και να προσφέρουμε μια γεύση από την εμπειρία που έχουμε κι εμείς όταν ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά ταινίες στα Διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού: την εμπειρία του να μπαίνουμε ανυποψίαστοι σε μια άγνωστη ταινία και να βγαίνουμε άλλοι άνθρωποι».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 114 μεγάλου μήκους ταινίες, 67 μικρού μήκους και 3 Διαγωνιστικά Τμήματα:

Διεθνές διαγωνιστικό

Από την Ινδονησία μέχρι την Ουρουγουάη και από την Βραζιλία μέχρι την Λιθουανία, 15 φιλμ απαρτίζουν φέτος το Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Όλα αποτελούν το ντεμπούτο ή την δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα των δημιουργών τους σε ένα τμήμα που επιχειρεί να αναδείξει τα νέα ταλέντα που είναι στον δρόμο τους για να γίνουν οι πιο περιζήτητοι δημιουργοί του αύριο.

The Seen and Unseen, Kamila Andini (ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΚΑΤΑΡ)

Thunder Road Jim Cummings (ΗΠΑ)

Hard Paint Marcio Reolon & Filipe Matzembacher (ΒΡΑΖΙΛΙΑ)

In the Aisles Thomas Stuber (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Volcano Roman Bondarchuk (ΟΥΚΡΑΝΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Neon Heart Laurits Flensted-Jensen (ΔΑΝΙΑ)

The Heiresses Marcelo Martinessi (ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ, ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ)

And Breathe Normally Isold Uggadottir (ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ)

Diane Kent Jones (ΗΠΑ)

One Step Behind the Seraphim Daniel Sandu (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)

Summer Survivors Marija Kavtaradze (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ)

The Charmer Milad Alami (ΔΑΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ)

Museo Alonso Ruizpalacios (ΜΕΞΙΚΟ)

Consequences Darko Stante (ΣΛΟΒΕΝΙΑ)

Midnight Runner Hannes Baumgartner (ΕΛΒΕΤΙΑ)

Θα διεκδικήσουν την Χρυσή Αθήνα καθώς και τα υπόλοιπα βραβεία του Τμήματος, όπως το Βραβείο Κοινού του οποίου χορηγός φέτος είναι η FISCHER BEER.

Για πρώτη χρονιά φέτος συνεργαζόμαστε με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), η οποία και θα απονείμει βραβείο στην καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος.

Κριτική επιτροπή

Η διεθνής επιτροπή που θα απονείμει τα βραβεία αποτελείται από έμπειρους και αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου.

Πρόεδρός της θα είναι ο Yποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης του «Βαλς με τον Μπασίρ», Άρι Φόλμαν, και μέλη της: η Έλεν Ντε Γουίτ, Curator, καθηγήτρια και σεναριογράφος, η Νατάσα Γκίκας, Υπεύθυνη Γερμανικού Μουσείου Κινηματογράφου, ο Μαρκ Σμιθ, Δημοσιογράφος για τους Times του Λονδίνου και ο Μάκης Γαζής, Υπεύθυνος Διανομής Ρόλων.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ •

Με χαρά ανακοινώνουμε ότι το Τμήμα των Ντοκιμαντέρ αποκτά από φέτος Διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Οκτώ (8) ντοκιμαντέρ φιλοδοξούν να κερδίσουν την φετινή Χρυσή Αθηνά και να συστήσουν στο κοινό συναρπαστικές, παράδοξες, ιδιόρρυθμες και γοητευτικές εικόνες ενός πολυφωνικού κόσμου. Η Χρυσή Αθηνά για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ θα απονεμηθεί από μία ακόμη διεθνή επιτροπή, απαρτισμένη από σημαντικούς εκπροσώπους από τον χώρο του σινεμά.

Πρόεδρος ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Μενέλαος Καραμαγγιώλης και μέλη της η βραβευμένη σκηνοθέτιδα Ευαγγελία Κρανιώτη, η κριτικός κινηματογράφου Σίμραν Χάνς, η καλλιτέχνις Άντιε Έμαν και ο σκηνοθέτης Γκιουρτσάν Κελτέκ.

Οι ταινίες του προγράμματος:

The Price of Everything Ναθάνιελ Καν (ΗΠΑ)

Chris the Swiss Άνια Κόφμελ (ΕΛΒΕΤΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ)

Matangi/Maya/M.I.A. Steve Loveridge (ΗΠΑ, ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ)

Studio 54 Matt Tyrnauer (ΗΠΑ)

A Woman Captured Bernadett Tuza-Ritter (ΟΥΓΓΑΡΙΑ), τα έσοδα της προβολής θα διατεθούν υπέρ της Οργάνωσης «Αποστολή Άνθρωπος».

Island of the Hungry Ghosts Gabrielle Brady (ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΗΝ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)

The Raft Μάρκους Λίντεν (ΣΟΥΗΔΙΑ, ΔΑΝΙΑ, ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Bisbee ‘17 Ρόμπερτ Γκριν (ΗΠΑ)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ •

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ •

Τρίτο και τελευταίο διαγωνιστικό τμήμα, αλλά πρώτο στις καρδιές μας, είναι αυτό των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Ο υπεύθυνος προγράμματος του Τμήματος και Αρχισυντάκτης του cinemagazine.gr, κος Πάνος Γκένας, μίλησε για το δημοφιλές τμήμα του Φεστιβάλ αναφέροντας με υπερηφάνεια ότι φέτος «είχαμε ρεκόρ συμμετοχών που ακούμπησε τις 244 ταινίες, από τις οποίες επιλέχθηκαν 47 που θα διεκδικήσουν τα 6 βραβεία του τμήματος, με το Βραβείο Α’ και Β’ Καλύτερης ταινίας να συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα των 2.000 ευρώ και 1.000 ευρώ αντιστοίχως με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου» και ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους του Φεστιβάλ τον Διευθυντή του ΕΚΚ, κο Βασίλη Κοσμόπουλο και τον Διευθυντή στη Διεύθυνση Προώθησης (Hellas Film), κ. Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.

Η κριτική επιτροπή που θα αποφασίσει για τα βραβεία αποτελείται από τους: Ελίνα Ψύκου (Πρόεδρος), σκηνοθέτιδα, Μαρίνα Καλογήρου, ηθοποιός, Λάμπης Χαραλαμπίδης, μοντέρ, Μαρίνα Κόντη, υπεύθυνη κινηματογραφικών πωλήσεων, Θοδωρής Δημητρόπουλος, δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου.

Ο κος Πάνος Γκένας συνέχισε λέγοντας ότι θα παρουσιαστούν ακόμη και μια σειρά ταινιών μικρού μήκους εκτός Διαγωνιστικού, ανάμεσά τους και η τελευταία ταινία του Γιώργου Ζώη, «Third Kind» η οποία θα προβληθεί στο πλαίσιο της ειδικής εορταστικής τελετής για το ελληνικό σινεμά, με την απονομή των Βραβείων του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων.

Η κριτική επιτροπή που θα τα απονείμει αποτελείται από τους: Πρόεδρος ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, Σύλλας Τζουμέρκας και μέλη, ο ηθοποιός Γιάννης Κοκιασμένος, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Δώρα Μασκλαβάνου, ο Αρχισυντάκτης στο Αθηνόραμα Γιάγκος Αντίοχος και η παραγωγός Φαίδρα Βόκαλη.

Το ελληνικό σινεμά έχει και φέτος την τιμητική του στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Θα προβάλλουμε το πολυβραβευμένο στα φεστιβάλ του εξωτερικού και πολυαναμενόμενο δεύτερο φιλμ του Μπάμπη Μακρίδη, «Οίκτος», την πρώτη ταινία πολεμικών τεχνών που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, το «Chinatown – Τα Τρία Καταφύγια» της Αλίκης Δανέζης Κνούτσεν και, φυσικά, την ταινία «Σ’αυτή τη Χώρα Κανείς δεν ήξερε να Κλαίει», που αποτελεί την κινηματογραφική επιστροφή του σπουδαίου Γιώργου Πανουσόπουλου.

Η προβολή θα είναι καθολικά προσβάσιμη, με τη συνεργασία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Έλληνα δημιουργού, με τίτλο «Ο Μεγάλος Ερωτικός» και οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού είναι, επίσης, προσβάσιμες (οι ταινίες «Τεστοστερόνη» και «Απέναντι» με SDH υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους και οι υπόλοιπες ταινίες με υπότιτλους βάσει διαλόγων). Το Αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Την Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουμε τιμητική τελετή απονομής Βραβείου για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο Ιντεάλ με την προβολή της εμβληματικής του ταινίας, «Οι Απέναντι».

Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν και τα ντοκιμαντέρ «Σκιές στο Φως: Γιώργος Πανουσόπουλος» και «Τοπία της Σιωπής: Γιώργος Πανουσόπουλος Σπαράγματα της Τρίτης Ηλικίας», του Ηλία Γιαννακάκη, καθώς και μια επιλογή από τα καλύτερα διαφημιστικά που υπέγραψε ο Γιώργος Πανουσόπουλος.

Από τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, ανάμεσά τους και οι πρεμιέρες «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» του Αλέξανδρου Σκούρα και το «Melan*cholia» της Αριάδνης Κουτσαύτη, αλλά και οι προβολές των, επίσης, ελληνικών ντοκιμαντέρ «Antoni’s Voice» του Χρήστου Καπάτου, «Sopi – A Day In» του Χρήστου Πυθαρά και «Across Her Body» του Ζαχαρία Μαυροειδή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ